Euro Truck Simulator 2 - Iberia Recenze Recenze Euro Truck Simulator 2 - Iberia, pyrenejského rozšíření

Recenze Euro Truck Simulator 2 - Iberia, pyrenejského rozšíření | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

14. 4. 2021 17:11

Seznam kapitol

1. NA JIH! 2. CHYBIČKY SE VLOUDÍ

Od vydání super úspěšného simulátoru Euro Truck Simulator 2 uplyne v říjnu už devět let. Osobně by mě zajímalo, zda si parta nadšenců z českého studia SCS Software tehdy vůbec dokázala představit, že v roce 2021 budou tenhle kočár tlačit dál, ba co víc, potlačí rovnou dva. K evropským truckům se totiž o čtyři roky později připojily i ty americké. Ale zatímco ve Spojených státech mají SCS pořád patřičně macatý balíček prostoru před sebou (a až vyprší ten, stačí se podívat do Kanady nebo Mexika), v Evropě postupně nezmapované oblasti docházejí. Naposledy jsme měli tu čest se státy Černého moře, dojeli jsme až k branám Asie v Istanbulu, příště se zase podíváme do Ruska s rozšířením Heart of Russia.

Reklama

A TAKÉ ROZBITĚJŠÍ

Abychom ale jen nechválili, Iberia (a s ní související aktualizace) s sebou přináší pár neduhů. Virtuální doprava doznala jistých změn. Čas od času k dobrému, několikrát jsem se setkal s agresivním řidičem, který to přede mě na kruhovém objezdu šlehnul hlava nehlava, což tak nějak odpovídá tomu, co znám ze silnic z vlastní zkušenosti. Jindy je to ale spíše k pláči. Přibývá momentů, kdy ostatní doprava zběsile kličkuje po dálnici a přejíždí nepředvídatelně z pruhu do pruhu. Kamiony se občas předjíždějí takovým způsobem, že předjížděný evidentně má k dispozici více výkonu než jeho “rival”, takže společnými silami blokují oba pruhy klidně stovky kilometrů. Oboje jsem také schopen akceptovat jako jakž takž realistické úskalí cestování po dálnici. Už si ale nedokážu představit moment, kdy mě auto z levého pruhu prostě trefí, protože se rozhodne, že mu není dost dobrý. A finanční postih za to samozřejmě nesu já. Čas od času se navíc doprava kousne v bouračce, kterou sama nenaskriptovala a v podstatě tak položí provoz v celém regionu.

Odpočinkové body ale zmizely z areálů prodejců tahačů a když už k nějakému dojedete, často zjistíte, že není funkční.

Chybičky se týkají i dalších prvků hry. Obecně je stále složitější zastavit k odpočinku. Pyrenejský poloostrov není úplně rájem motorestů a alespoň dle svědectví jednoho z našich fanoušků je nedostatek míst ke spánku autentický. Odpočinkové body ale zmizely z areálů prodejců tahačů, když už k nějakému dojedete, často zjistíte, že není funkční. Odpočívadla si nerozumí s poměrně oblíbenými dvojnávěsy, hra vám prostě nenabídne možnost vypnout motor a přetočit čas. Pomůže až odpojení návěsu. Tak nějak si nepamatuji, že by na podobné problémy Euro Truck trpěl někdy dříve. Čistě obsahově mi pak chybí lákavé lokality v podobě Andorry a Gibraltaru, ale chápu, že se na už tak hustě posetou mapu prostě nevešly.

Jsou to jen drobné vady na kráse, vedle toho si ale hráči stěžují na zhoršenou optimalizaci (nemůžu soudit, na výkonném herním PC běží ETS2 pořád velmi slušně). To jde ruku v ruce s novým, přepracovaným systémem nasvětlení, který oba simulátory obohatil jen pár týdnů před vydáním DLC. S ním postupně zastarávající hry pořádně prokoukly a v některých momentech (třeba v noci) vypadají opravdu fotorealisticky. Zub času už na druhou stranu pořádně ohlodal statické předměty světa, především vegetaci. Ta vyloženě na kraji cest je ještě celkem v pohodě, vzdálené lesíky už ale připomínají herní středověk. A mrzí mě i to, že v zrcátkách stále nelze zapnout dynamické stíny a zvýšit vykreslovací vzdálenost. Kdo ví, jestli se vylepšení ještě někdy dočkáme.

JEDEME DO FINIŠE

Už jsem zmínil, že příští destinací Euro Truck Simulatoru bude Rusko. Pak už autorům moc míst nezbývá. S dalším rozšířením se pravděpodobně podíváme do bývalé Jugoslávie a Řecka. Vedle nich je tu ještě Irsko a Island, které by taky šlo sfouknout v rámci nějakého ostrovního DLC společně s přepracováním zastaralé Velké Británie. Tak jako tak jsem zvědavý, kam se hra vydá poté. Zaměří se v SCS jen na amerického sourozence, nebo snad chystají něco úplně jiného?

Euro Truck Simulator 2 - Iberia
Windows PC

Verdikt

V Iberii se opět majestátně projevují získané zkušenosti a kapacity autorů. Balíček ale stíhá i řada technických chyb.

Co se nám líbí a nelíbí?

Obrovský, krásný a pestrý svět
Tradiční posun v uvěřitelnosti level designu
Nový systém světla
Technické problémy
Stále tupá a nepředvídatelná umělá inteligence
První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama