Railroad Tycoon II Článek Railroad Tycoon: The Boardgame

Railroad Tycoon: The Boardgame

Jakub Kuřímský

Jakub Kuřímský

5. 11. 2009 23:38 4
Reklama

Pozor, pozor! Na druhou kolej přijíždí další předělávka oblíbené počítačové hry - Railroad Tycoon. Všichni strojvůdci, průvodci a výpravčí ať se seřadí a neprodleně zasednou ke stolu. Čeká je jízda napříč Severní Amerikou, na kterou jen tak nezapomenou. Tak ať to sviští po kolejišti.

Píše se rok 1830, století páry a velkých objevů. Mezi velké muže této doby se však můžete zařadit i vy sami. Jako zakladatelé železniční firmy, se kterou nicméně budete muset obstát v tvrdém konkurenčním boji. Jen jeden tu totiž může být tím nejlepším, jen jeden se může stát opravdovým železničním magnátem. Vítejte v Railroad Tycoon: The Boardgame.

Uhlák plný topiva

Jak už to u Eagle Games bývá, už při přebíraní velké a naduté krabice s nápisem Railroad Tycoon zamrazí každého hráče deskových her jemně za krkem. Aby při samotném otevření začaly malé Vánoce. Kartičky událostí a vylepšení, herní bankovky, plastové mašinky v různých barvách, látkový pytlíček s dřevěnými kostkami reprezentující zboží, hexové žetonky pro výstavbu železničních tratí a v neposlední řadě herní plán enormní rozlohy. To vše se na vás takříkajíc usměje hned po otevření krabice.

Na okraji herního plánu jsou ilustrace dobových mašinek a velmi pěkně vyobrazené počítadlo bodů a inkasovaných peněz. Herní bankovky, kartičky magnátů a akcie jsou taktéž vydařené a natisknuté na kvalitním papíře. Zvláštní pozornost zasluhují žetonky pro výstavbu tratí, které jsou velice šikovně navrženy. Každý dílek má na sobě namalovaný kousek železničních kolejí. Skládáním dílků k sobě přitom tvoříte rozsáhlé tratě, které mezi sebou propojují města. Pro fajnšmekry je součástí pravidel i stručný popis dobových lokomotiv s patřičnými technickými údaji. Provedení a design opět perfektní a stylově navržený.

Vyjíždíme z nástupiště

Pravidla a systém hry jsou oproti svému PC bratříčkovi poněkud zjednodušené, nicméně zábavnosti deskové verze to nijak neubírá. Každý hráč u stolu reprezentuje začínajícího ředitele dopravní společnosti, jenž se snaží vydělat co nejvíce vítězných bodů. Poměrně zábavným a originálním prvkem hry je skutečnost, že na začátku je nutné vypůjčit si peníze od banky. Za tyto ovšem musíte po zbytek hraní platit úroky. Pokud si vypůjčíte málo a podaří se vám podnik rozjet, tím lépe pro vás. Pokud se vám ale dařit nebude, nezbude nic jiného, než se dále zadlužovat a zadlužovat… nicméně i tento prvek je poměrně pružný a i s velkými dluhy se dá hra nakonec vyhrát. Neboť peníze jsou jedna věc, ale vítězné body věc druhá.

Na začátku kola se tzv. draží, kdo z hráčů začne jako první. Jedno kolo totiž reprezentuje jeden rok a vy v něm můžete odehrát tři akce. Během těchto akcí lze aplikovat výstavbu tratí - pomocí žetonků. Převážet zboží, za což dostanete tolik vítězných bodů, kolik jste projeli svých železničních uzlů. Zvelebovat města pro zisk dalšího zboží. Vylepšovat mašinky, co pak dojedou dále. A nebo snímat akční karty s nějakým tím sympatickým bonusem pro vaše aktivity. Po uplynutí jednoho roku vyúčtujete, kolik jste vydělali peněz, a o kolik vítězných bodů se posunete na počítadle.

Plnou parou vpřed, cílová stanice Pohoda

Jednoduchý herní systém a celková pohoda je hlavní složkou hry. Jste sice nekompromisní podnikatelé, kteří se snaží za každou cenu převézt co nejvíce zboží a to za minimální náklady, nicméně velkou interakci a napětí mezi hráči nenajdete. Railroad Tycoon spíše podporuje model hraní si na vlastním písečku a občasné pletichaření vůči protivníkům se vymezuje na eventuální "vyfouknutí" plánované trasy či sebraní důležité akční karty.

Hra prostě působí velmi klidně a příjemně. Jestliže tedy máte náladu na opravdu příjemnou deskovku, kterou si chcete zahrát s přáteli, nebo jste aspoň zapálení "vláčkaři", představuje Railroad Tycoon jasnou volbu. Dokonce i lidé, kteří nemají k vláčkům obecně žádný vztah, mohou v herním systému najít silné zaujetí. Což podporuje hlavně stavební model tratí, který je opravdu podařený. Jediné, co lze asi Railroad Tycoon vytknout, je ona slabá interakce mezi hráči a také trochu vyšší cena.

Poznámku nakonec. Před několika měsíci společnost Eagle Games vydala nový herní plán v podobě Starého světa, tedy Evropy, takže se namísto nám vzdálené Ameriky můžete konečně přesunout do evropských luhů a hájů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama