Lemmings 2 Článek PS Move Mix: párty jako ve středověku

PS Move Mix: párty jako ve středověku

Jan Vondrášek

Jan Vondrášek

21. 1. 2012 23:00
Reklama

Playstation Move je v rodině pohybových ovladačů černou ovcí. Přestože funguje bezvadně, nepřináší oproti Kinectu nic radikálně nového a konkurenčnímu Wii ovladači je až příliš podobný. Výchozí startovní pozice pro Playstation Move zkrátka není ideální. Všichni ale víme, jak to v tomhle průmyslu chodí. O tom, kdo se stane vítězem a kdo poraženým, totiž rozhodnou až samotné hry. My jsme vytvořili zvláštní mix všeho možného od střelených mini-her, až po komplexní puzzly, jako ukázku dovedností ovladače Move. Posuďte sami, jestli se vývojářům podařilo jeho existenci ospravedlnit.

Medieval Moves

Mediveal Moves není ničím jiným, než klasickou střílečkou na kolejích. Hlavní hrdina Edmund se pohybuje po předem dané trase, zatímco hráč likviduje hordy kostlivců. Jde o provařený, nicméně slušně provedený koncept. Rubání potvoráků je totiž díky rozmanitosti zbraní velmi zábavné. Pohybem vzhůru aktivujete luk, obyčejným mácháním zase meč a krátkým trhnutím na stranu vrhnete ozubený kotouč. Monstra tak můžete likvidovat z dálky, anebo pěkně zblízka. Nedílnou součástí výzbroje je i štít, který vás ochrání před letícími projektily a údery nepřátel. Testem znalostí všech pohybů jsou bossové souboje, kde musíte rychle kombinovat štít, lukostřelbu a údery mečem. Rozpoznávání jednotlivých pohybů fungovalo bezvadně a odezva mezi mácháním ruky a provedením útoku na obrazovce byla téměř nepostřehnutelná. Grafika sice nepatří mezi to nejlepší na Playstationu 3, ale svůj účel splní. Je roztomilá, pohádková a především svižná bez jakýchkoliv poklesů framerateu. Příběh nikoho ze židle nezvedne, ale podobně jako grafika ve hře prostě je a funguje. Jediným opravdu vydařeným aspektem hry tak zůstává její pohybové ovládání. Mediveal Moves se hraje dobře a díky rozmanitosti zbraní a nepřátel si udrží vaši pozornost. Bezesporu jedna z těch lepších her pro Playstation Move.

Hodnocení: 7/10

EyePet & Friends

Pokud jste někdy vlastnili digitální zvířátko Tamagotchi, bude pro vás Eye Pet and Friends velmi povědomou zkušeností. Vaším svěřencem je v tomhle případě malá pestrobarevná opička. Ze všeho nejdřív ji pojmenujete, sledujete jak se líhne a pak už jen zajišťujete běžné potřeby jako je krmení, mytí a hlavně drbání. V módu soft-play sestavujete z kostek prolézačky, zatímco ve volné hře můžete zvířátko všelijak škádlit, učit ho triky, popřípadě jej uspat. Pak je tu série mini-her, kde s opičákem řídíte bagr, loď nebo létající talíř a plněním nejrůznějších úkolů získáváte body. Ty pak můžete utratit za další mini-hry, lepší šampóny, krmení nebo nové oblečky. Je třeba zmínit, že tahle hra je vyloženě pro děti. Eye Pet nemá žádný hlavní cíl nebo závěr a spoléhá na to, že se ke hře budete vracet, jen kvůli samotnému zvířátku. Herního obsahu tak není mnoho. Odemknout všechny mini-hry chvíli potrvá, ale v podstatě jde o opakující se variace toho samého. Přesto si dokážu představit, že všechno to mydlení, fénování a oblékání, bude pro mladšího hráče dostatečnou motivací proč se k Eye Pet vracet. Hra má navíc velmi pěknou grafiku a registrace pohybů byla bezvadná.

Hodnocení: 6/10

Move Mind Benders

Move Mind Benders je kompilací tří puzzle her. První z nich je Lemmings, klasika, kterou snad ani není třeba představovat. V podstatě jde o původní verzi hry, která byla ke stažení na Playstation Store. Tentokrát má ale hráč k dispozici pohybový ovladač, takže krkolomné přejíždění kurzorem za pomocí analogové páčky nahradilo míření mnohem pohodlnější a hlavně přesnější. Jinak hra nepřináší nic nového, jsou to prostě další Lemmings. Druhým v pořadí je Echochrome 2. Pokračování již čtyři roky staré puzzle hry pro Playstation Portable. Původní Echochrome představil rafinované hrátky s perspektivou, na které druhý díl volně navazuje se svou hrou světla a stínu. Za pomoci ovladače kroužíte okolo vznášející se konstrukce a vrháte na zadní stěnu stín. Natáčením světleného zdroje pak tento stín upravujete tak, aby panáček došel do cíle. Úrovně jsou ze začátku až směšně jednoduché, ovšem hned v druhé sérii levelů pěkně přituhne. K tomu si přidejte ještě dvě nastavení obtížnosti a máte vystaráno na dlouhé hodiny. Poslední částí tohoto hlavolamového souboru je titul s názvem Tumble. Tahle hra vybavená křišťálově čistou, minimalistickou grafikou je skvělým příkladem toho, jak se s ovladačem Move dá pracovat. Jádrem hratelnosti je přitom obyčejné stavění věží z kostiček. Ty hráč musí všelijak naklánět a obracet, aby na sebe správně dosedly a vtvořily pevnou stavbu. V další úrovni se zase snažíte na malý stolek vtěsnat co možná nejvíc kostiček, válců a jehlanů, aniž by vám jakýkoliv z předmětů spadl na zem. Třetí herní režim je pro změnu vyloženě destruktivní. Již postavenou věž se totiž snažíte odpálit tak, aby jednotlivé kostičky dolétly co možná nejdál. Kompilát Move Mind Benders je zkrátka příjemný balíček, který v sobě kombinuje tři vcelku odlišné puzzle hry. Všechny ale velmi vydařené.

Hodnocení: 8/10

Move Fitness

Dalším titulem na našem seznamu je Move Fitness. Hra, která vám z obýváku udělá osobní posilovnu, tedy minimálně to slibuje. Uvidíme, co je na tom pravdy. Hned ze začátku je třeba zmínit, že budete potřebovat dva Move ovladače, které jsou pak přeneseny do virtuálního světa jako vaše levá a pravá ruka. Z technického hlediska tahle transformace funguje bezvadně. Vaše pohyby hra kopíruje naprosto přesně a s minimální odezvou. Při prvním spuštění si vytvoříte vlastní profil, zadáte výšku i váhu a můžete se pustit do jednoho ze sedm a dvaceti cviků. Budete hrát basketbal, odpalovat míčky, dřepovat, boxovat a rozsekávat talířky za pomocí dvou katan. Je to zábava, rozhodně se zapotíte, ale po chvíli se aktivity začnou opakovat. Chválíme přítomnost měřáku, který vaše aktuální skóre porovnává s tím předešlým, takže se doopravdy snažíte překonat sami sebe. Bohužel, nedostatek aktivit je neomluvitelný, a tak je Move Fintess spíš technologickou prezentací pohybového ovladače, než plnohodnotnou náhradou za posilovnu.

Hodnocení: 5/10

DanceStar Party

S příchodem pohybových ovladačů se s tanečními hrami doslova roztrhl pytel. Slavné série jako Dance Central, nebo Just Dance si své fanouškovské základny již získaly, ale co Playstation Move nováček s názvem DanceStar Party? Je pro další šílenou hopsačku na trhu místo? Těžko říct. DanceStar party je prostě jen další taneční hrou, i když řemeslně dobře provedenou. V playlistu najdete celkem čtyřicet skladeb s možností přikoupit další. Jde o slušný výběr, který kombinuje nesmrtelné klasiky od Eltona Johna a Bylliho Idola, spolu s moderními peckami jako Born this way nebo Rude Boy. Zkrátka vybere si opravdu každý. Z hlediska hratelnosti je DanceStar Paty sázkou na jistotu. Jako v každé jiné hře tohoto žánru se snažíte napodobit pohyby profesionálního tanečníka na obrazovce, zatímco na pozadí hraje hudba spolu s oficiálním videoklipem. V jedné ruce přitom svíráte Move ovladač, z čehož hra rozpoznává jestli tancujete správně nebo špatně a patřičně vás ohodnotí. V menu najdete několik nastavení obtížnosti, takže i úplný začátečník má šanci nějaké skóre nasbírat. Bohužel, plnohodnotná singleplayerová kampaň, nebo nějaké světové turné ve hře není, a tak je jasné, koneckonců to naznačuje i samotný název hry, že DanceStar Party je hlavně mulitplayerovou večírkovou záležitostí.

Hodnocení: 7/10

Carnival Island

Carnival Island je pohádkově laděný soubor mini-her z prostředí zašlého zábavního parku. Právě tam nás zavede hlavní singleplayerový mód bláhově označený jako Story mode. Vaším úkolem je projít celý areál lunaparku a plněním jednotlivých mini-her mu vracet barvu. Problém je, že většina atrakcí je jen variací toho samého, a tak většinu času házíte míčem, mincí, diskem, anebo koulí. Bohužel, hra vám nikdy přesně nevysvětlí, jak házet správně, takže většinu atrakcí budete muset navštívit opakovaně. Hraní těch samých mini-her pořád dokola, aniž byste věděli, co děláte špatně, je neuvěřitelně frustrující, nehledě na to, že právě jejich plněním odemykáte mini-hry nové. Atmosféra a stylizace přitom jasně naznačuje, že Carnival Island bude hrou pro děti. Obtížnost tomu ale neodpovídá. Až na pár vyjímek jako je střelnice se prostě žádná z mini-her nehraje dobře, a tak Carnival Island coby pohodová Move záležitost pro děti zůstal někde na půl cesty.

Hodnocení: 5/10

After hour Athletes

Další herní balíček s názvem After Hour Athletes v sobě kombinuje tři nejpopulárnější hospodské sporty a sice bowling, šipky a kulečník. Všechny tři hry už v minulosti vyšly samostatně na Playstation Store, ovšem teď se dočkaly reedice a spolu s podporou ovladače Move vycházejí společně na jednom disku. Je tedy o co stát? To jednoduše záleží na tom, jestli vás některá z hospodských kratochvil baví. Na výběr je celá řada módů a potěšila nás podpora online mutliplayeru. Vizuálně se hry mírně liší, všechny ale vypadají moc pěkně. Top Darts (šipky) se snaží navodit atmosféru útulné irské hospůdky, zatímco Hustle Kings (kulečník) vsadilo na sterilní čistou grafiku. High Velocity bowling je o něco ztřeštěnější a komiksovější, přesto má svoje kouzlo. Upřímně řečeno, kuželky, kulečník a další patří mezi evergreen pohybově ovládaných her. Většina z nás už nějaký ten virtuální bowling hrála ať už na Wii nebo Kinectu a After hour Athletes nepřináší nic nového. Na druhou stranu, všechno funguje tak jak má a hraje se to dobře. Pokud tedy máte Move a náladu porazit pár kuželek, After Hour Athletes vás nezklame.

Hodnocení: 7/10

Start The Party! Save the World

Zdá se, že formát kompilací je u pohybově ovládaných her velmi oblíbený, což potvrzuje i titul s názvem Start the Party! Save the World. Jde o balíček dvaceti údajně veselých party mini-her, s kterým si ale během hodiny hravě poradíte, a kvůli absenci jakékoliv kampaně, nebo odemykatelných bonusů navíc není důvod proč se hře vracet. Chytání skákajících rybiček a navádění laserů patří k těm méně povedeným, ale našly se i kvalitnější kousky. V jedné z mini-her například chráníte kosmonauty před dopadajícími asteroidy pomocí silového pole, které okolo nich jednoduše nakreslíte. Vlastně všechny mini-hry, kde hráč za pomoci Move ovladače něco kreslil, byly vydařené, takových je ale žalostně málo a jako celek tak Start the Party! Save the World prostě neobstojí. Tahle hra trpí nejen nedostatkem obsahu, ale i nedostatkem nápadů. Mini-hry nejsou zábavné ani originální a slabý příběh je jen velmi slabou motivací pro opětovné hraní.

Hodnocení: 5/10

LittleBigPlanet 2 Move Pack

Poslední kousek v našem seznamu není vlastně plnohodnotná hra, ale spíš stažitelný přídavek. Move Pack pro LittleBigPlanet 2 obohacuje tuhle kreativní skákačku o celou jednu kapitolu po dvanácti úrovních a především o podporu ovladače Move. Celou tuhle mini kampaň navíc váže dohromady klasický příběh z pera scénáristů studia Media Molecule. Hlavním padouchem je oživlý zkažení dortík zvaný Cakeling, který terorizuje pohádkový svět LittleBigPlanet, a tak musíte proskákat skrz jednotlivé levely a ukázat tomuhle šlehačkovému monstru, zač je toho loket. Hned v první úrovni náš hrdina Sack Boy dostane speciální zařízení, které mu umožňuje odsunovat překážky, tahat za páky, a mnoho dalšího. S ukazovátkem můžete zavítat i do editoru úrovní. Výběr materiálů i samotná stavba se tak stává mnohem jednodušší. Je vidět, že podpora Move není jen reklamní tah, který si vynutila Sony. Kombinování pohybového a klasického ovládání opravdu funguje a je to neuvěřitelná zábava.

Hodnocení: 8/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama