Microsoft ani po zamítnutí nekončí s dohodami kolem akvizice Activisionu. Naopak. V reakci na rozhodnutí britského úřadu ohlásil další
i Zdroj: Xbox
Novinka Microsoft ani po zamítnutí nekončí s dohodami kolem akvizice Activisionu. Naopak. V reakci na rozhodnutí britského úřadu ohlásil další

Microsoft ani po zamítnutí nekončí s dohodami kolem akvizice Activisionu. Naopak. V reakci na rozhodnutí britského úřadu ohlásil další

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

30. 4. 2023 10:20

Přestože inkoust od posledních dohod ještě ani neměl na papíře čas zaschnout, Microsoft v boji za dokončením akvizice Blizzardu již oznámil další desetiletou spolupráci na úrovni cloudu – tentokrát se španělskou společností Nware. Jedná se o čtvrtou podobnou událost v řadě, která zajišťuje, že si protistrana bude moci streamovat PC hry od Xboxu na své platformě. I nadále se tak Microsoft snaží o obměkčení antimonopolních úřadů po tom, co mu tento týden právě kvůli obavy z dominance jeho cloudovému hraní britské CMA zablokovalo provedení akvizice.

Reklama

  • Microsoft uzavřel v rámci akvizice Activison Blizzard další desetiletou dohodu
  • Jeho novým partnerem se stává španělská herní streamovací platforma Nware

Jelikož je tomu více než čtvrt rok, co tyto dohody začaly, je už poměrně snadné ztratit přehled v tom, s kým a jak Microsoft uzavřel smlouvu. Celkový seznam nyní totiž zahrnuje pět společností: Nintendo, které se Microsoftem spřáhlo síly kolem možného přínosu Call of Duty na jeho platformu, a dále čtveřici služeb kolem cloudu: NVIDIA GeForce NOW, Boosteroid, Ubitus a EE. 

První z tohoto seznamu byla koncem loňského roku oznámena právě smlouva s Nintendem, a to jako jakýsi katalyzátor. Hned v únoru tohoto roku totiž následně pokračovala spolupráce s NVIDIA GeForce NOW, v březnu s Boosteroid i Ubitus, a po necelém měsíci i se službou EE.

Pokud se udržíme dubna, kdy se udála  tato poslední dohoda před rozhodnutím CMA, dostaneme se šmahem k současnému Nware. Madridské uskupení, které provozuje cloudové hraní již řadu let, samo sebe označuje oficiálně za „jedinou cloudovou herní službu na trhu, která hráčům poskytuje svobodu přenést na její platformu více než 20 000 her z jejich současných knihoven".  Těmito různými knihovnami míní přitom především klienty, jako je Steam, Epic Games Store a Ubisoft Connect, přičemž dbá na to, že nabízí i podporu pro Windows, mobilní verze Androidu a Android TV.

Vzdálíme-li se popisu, obě strany se k nové dohodě vyjádřily také více obšírně. Ve spojeném výroku zdůraznily to, že hledání podobných řešení, jako je tato dohoda, mají podle nich ten vliv, že „demokratizují přístup k hraní her kdekoli a kdykoli bez nutnosti drahého specializovaného hardwaru“, přičemž prezident Microsoftu Brad Smith řekl, že si všichni jsou jako firma vědomi, že tato dohoda je pro ně velmi důležitá: „Ačkoli je na nově vznikající segment cloudových služeb v oblasti her ještě velice brzy, toto nové partnerství v kombinaci s našimi nedávnými závazky zpřístupní více populárních her na více cloudových službách pro streamování her, než je tomu dnes.

Microsoft má smůlu. Akvizici Activison Blizzard zastavil britský antimonopolní úřad
i Zdroj: Midjourney (vygenerováno pomocí AI)

Microsoft má smůlu. Akvizici Activison Blizzard zastavil britský antimonopolní úřad

Britský antimonopolní orgán vystavil Microsoftu velkou stopku v otázce akvizice velkého vývojářského a vydavatelského domu…

26. 4. 2023 15:00
2

Společnost Microsoft také dříve veřejně prohlásila, že vedle Nintenda podobně nabídlo dohodu na 10 let i společnosti Sony. V době psaní tohoto článku však mateřská společnost PlayStationu na její podmínky nepřistoupila, a zvážíme-li, jak to s akvizicí Activisionu nyní vypadá (resp. spíše nevypadá), nezdá, že by k tomu měla i důvod. Ostatně, další námitka CMA nespočívala jen v možné cloudové dominanci Microsoftu, ale i v tom, že by jeho desetileté dohody, jako je ta s Nware, umožnily firmě ponechat si příjmy ze všech transakcí souvisejících s hrami Activisionu, a to i na jiných platformách. Podle závěrečné zprávy by se tak toho mohlo klidně stát, že by se jiné cloudové služby nestaly v budoucnosti tedy konkurenty Game Passu, ale naopak jeho zákazníky.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama