"Konzole zkonstnatěly, snažíme se o změnu"
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka "Konzole zkonstnatěly, snažíme se o změnu"

"Konzole zkonstnatěly, snažíme se o změnu"

David Plecháček

David Plecháček

20. 6. 2017 09:42 18
Reklama

Už je to tu zase. Microsoft se opět přiblížil vydání svého mezigeneračního Xboxu a už opět vytahuje svá oblíbená témata. A své oblíbené zaměstnance. Jako například Alberta Penella, který rád hovoří o tom, že se blíží konec konzolových generací. Ale naštěstí hovořil i o jiných věcech, například o tom, jestli nastavená cenovka náhodou nespustí kritiku a jak reagovala na Xbox One X veřejnost.

Začněme od konce: „V tomto odvětví jsem se naučil mluvit s lidmi, protože internet není dobrým místem, odkud se dají vyvozovat nějaké hodnotné závěry. Četl jsem některé reakce, ale pro mě mají větší hodnotu názory lidí, kteří byli na E3. Obecně bych řekl, že tu všichni byli nadšení a zajímali se, jestli dokážeme dostát našim slibům.“ Hodně otázek prý vyřešilo odhalení technických specifikací. „Proto si myslím, že to spíše bylo o tom ukázat samotné hry,“ dodal.

Microsoft se podle svých vlastních slov snažil o obojí, zaujmout jak na pódiu, tak posléze i na vlastních stáncích. Ukázat 4K je totiž ta nejtěžší věc ze všech. „Dokud to člověk neuvidí, tak to nepochopí,“ říká Penello. Možná právě i kvůli tomu, že je 4K těžké prezentovat, bude těžké přesvědčit zákazníky o koupi nového zařízení za cenu, za kterou se prodával Xbox One když přišel na trh, i když se tentokrát nejedná o novou generaci.

Cenovka je podle Alberta Penella naprosto v pořádku a kritika proto není na místě: „Nemyslím si, že by byla oprávněná. Vážně ne. Myslím, že tento trh funguje nějakým způsobem dlouhou dobu, v nezměněné podobě prakticky od Atari 2600. Ale technologie se neustále vyvíjí. Když se podíváte na vývoj v posledních 15 letech, je větší, než v třiceti předchozích. Ale konzole se nezměnily. Nemyslím si, že to, co teď děláme, by bylo možné v minulé generaci. Ale podívejte, lidé si kupují telefony za 800 dolarů a grafické karty za 600 dolarů, a to ukazuje, že mají zájem.“ Penello svá slova demonstruje na ovladači Elite – ještě před lety si ani samotný Microsoft nemyslel, že bude o gamepad za 150 dolarů takový zájem, a pak jej nestíhal vyrábět v dostatečné míře.

„Myslím si, že určitá kritika může pramenit z nepochopení toho, co děláme, spíše než z toho, jestli se bude nový Xbox prodávat. Jsem přesvědčený, že jej bude chtít víc lidí, než kolika ho budeme moci do konce roku prodat. Hodně lidí se nás stále ptá, jak chceme přesvědčit zákazníky o tom, aby upgradovali vlastní konzoli. Ale já nechci, aby ji upgradovali, tohle není další generace, tu neděláme. Tyto otázky jsou platné ve chvíli, kdy máte jeden produkt jedné generace, ale my máme rodinu produktů, které stojí různé částky.“

Pak ale vyvstávají další a další otázky – proč se tedy Microsoft rozhodl vydat Xbox One S, který přináší zlepšení nikoliv na poli videoher, ale pouze na poli videa obecně? Penello přiznává, že to může z většinové perspektivy vypadat zvláštně a že by si někdo mohl říkat, že mohl být v nabídce jen původní Xbox One, ale podobná vylepšení se jednak dějí v každém průmyslu, ale především to byla ukázka, že Microsoft stále myslí i na hráče, kteří o XOX neboli o Scorpio nestojí.

A také se nabízí ještě důležitější otázka – rozdíl mezi Xboxem One a Xboxem One X je tak velký, že kdykoliv v minulosti by se nikdo nezdráhal označit jej jako novou generaci. Jak už víme, o novou generaci se nejedná, ale o to více nás zajímá, jak dlouho tu s tou současnou můžeme být. „Nevím, co dalšího může být, a nevím, co nám budoucnost přinese.“ říká Penello. „Ovlivní ji technologie a jejich cena, a také doba, kdy si spotřebitelé řeknou, že narazili na limity své konzole. Doufám, že z toho, co děláme, je patrné, že se staráme o hry a o zařízení, ať už to je PC, XO S nebo X. Jedná se jen o zařízení, skrze která si užíváme hry. Když jsme představili zpětnou kompatibilitu X360 a originálního Xboxu, asi byste neřekli, že to bylo to nejdůležitější, ale náš obsah chceme zachovat. Nepoužívám příliš často srovnání s telefony, ale spíše se staráte o aplikace, než o telefony, na nichž jsou. Průmysl došel tak daleko, že si zkrátka jen pořídíte nový telefon ve chvíli, kdy máte pocit, že už je to potřeba, a pak víte, že vše bude stále funkční jako předtím.“

„Neříkám, že konzole se vydají touto cestou, ale pokud přemýšlíme za hranice této generace, pokud přemýšlíme o softwaru, je evidentní, kam se chceme posunout. Chceme se ujistit, že je to spíše o obsahu, než o těch zařízeních. Nemyslím, že generace musí nutně pokračovat jako dosud, ani si nemyslím, že je to pro průmysl a v samém důsledku ani pro hráče dobře." Takže opravdu se dříve či později dočkáme toho, že tu generace jednoduše nebudou?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama