Killzone 3 Článek Killzone 3

Killzone 3

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

13. 7. 2010 22:00 12
Reklama

Devět z deseti. Přesně tolik u nás dostal druhý díl akční série Killzone, což značí jediné – šlo o perfektní hru ve všech směrech, která nabídla dostatek zábavy, propracované herní mechanismy a skvělou grafiku. Bez zákeřných pochyb se však s odstupem času stále více lidí ptá, jestli to nakonec přece jen nebyla trochu nuda. Pořád stejné prostředí, střílení tady, střílení támhle, a až do samotného závěru pořád dokola. Ať už to ale vidíte jakkoliv, vývojáři u Guerilla Games ještě před E3 odtajnili vývoj třetího dílu, v rámci kterého mimo jiné slibují eliminovat všechny pozdější pochyby o kvalitě hry. Killzone 3 vyjde začátkem příštího roku, zatím se spekuluje o únoru, a také díky zmiňované výstavě už můžeme mezi vás vrhnout první souhrn informací.

Všichni ve 3D!

Podrbeme současný trend za ouškem a prozradíme vám, že nejvíce proklamovanou novinkou Killzone 3 je možnost zapnout si trojrozměrné zobrazení. Wow! Proč se vývojáři uchýlili zrovna k tomuto kroku, je naprosto zřejmé, bez sarkasmu ale musíme přiznat, že jsou dojmy těch, kdo si už hru ve 3D zkusili, veskrze pozitivní. Střely létají mimo obrazovku, pocit hloubky celého prostředí je prý rovněž uchvacující a nikdo nemá obavy, že by nebyl Killzone 3 schopný vtáhnout do středu dění. Bohužel, nutnost renderovat každý snímek dvakrát, tedy pro každé oko zvlášť, si s největší pravděpodobností vybere daň v podobě trochu slabšího grafického podání. Stížností zatím letí k tu a tam roztřeseným hranám, případně k nežádoucímu rozmazávání obrazu, technologie je ovšem stále v plenkách a do vydání ještě nějaký ten čas zbývá.

Za nepřátelskou linií

Z věcí, které se už naopak určitě měnit nebudou, můžeme jmenovat příběh a hlavně slíbenou různorodost v jednotlivých misích. Vezmeme-li to po pořadě, hlavním hrdinou bude opět voják Sev, nad kterým převezmeme kontrolu bezprostředně po událostech z druhého dílu. Diktátor Helghastů je mrtev, impérium se hroutí a Sev společně se svým parťákem Ricem cítí, že je dobrá příležitost k zasazení posledního úderu. Bohužel, za nepřátelskou linií budou operovat jen oni dva, a tak by hra neměla postrádat nádech nerovného boje trpaslíka s obrem. Na druhou stranu, hlubším proniknutím na území nepřátele prý dostaneme příležitost nakouknout do kultury Helghastů, pochytit něco z jejich jazyka a dost možná obrátit tamější zvyky v jejich neprospěch. Co víc, příběh by měl mít jasně daný rámec, o což se postará externí scénárista a počítat můžeme i s menší frekvencí sprostých slov. Vývojáři totiž uznali, že ve druhém díle byly dialogy až přehnaně vulgární a to není v souladu s příběhově více zaměřeným třetím dílem.

Už žádnou nudu

Co se týče shora zmiňované rozmanitosti, dočkáte se jí jak ve zpracování herního prostředí, tak způsobu a možnostech boje. Z dostupných videí jste si už určitě všimli, že se Sev podívá například na zamrzlou pláň, přidat k tomu ale můžeme i smrtonosnou mimozemskou džungli nebo radiací zamořené oblasti. Všude tam pak budete moci těžit z nového přístupu vývojářů, kteří chtějí pro hráče všechno, jen ne nudu. Co si pod tím představit? V prvé řadě to bude propracovanější design jednotlivých úrovní, ve kterých byste už neměli opakovat stále to samé dokola. V jedné misi proto nebude problém začít na zemi, díky novince v podobě jet-packů pobít pár nepřátel ve vzduchu a v závěru se opět snést na pevnou půdu a zlikvidovat bosse. Například pomocí raketometu, který bude v Killzone 3 další z řady zajímavých novot. Rozhodně si ale nemáme myslet, že s novými možnostmi boje bude hra jednodušší – vývojáři podle prvních dojmů z alfa verze zpracovali umělou inteligence stejně a v mnoha aspektech lépe, než tomu bylo ve druhém díle, a proto nás čekají nenadálá ostřelování z boku, překvapivé výpady ze zálohy a samozřejmě organizovaný postup všech znepřátelených jednotek.

A jestli jsme v úvodu lehce zapochybovali nad úrovní grafického zpracování, nepředstavujte si pod tím nic zásadního. Na základě dostupného video materiálu můžeme bez pochyb prohlásit Killzone 3 za perfektně vypadající hru, která se náležitě postará o to, aby se vnitřnosti PS3 pěkně orosily. A kdy? Údajně až v únoru příštího roku, zato ale s PS Move, který slibuje přenést Killzone 3 na dosud neviděnou úroveň. Těšíme se!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama