Max & the Magic Marker Článek Indie koktejl – řádně ostrý White Russian

Indie koktejl – řádně ostrý White Russian

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

24. 7. 2010 22:24 2
Reklama

Po několikatýdení odmlce se pro vás opět otevírají brány našeho nezávislého baru, aby vám náš vrchní barman naservíroval svůj aktuální drink. Mezi ingrediencemi nechybí vektorový závodní simulátor, casual hříčka s motivy strategie ze života ropného magnáta a jako třešnička na dortu plošinovka s velmi originálním ovládáním. Okoštujte!

Super Laser Racer

Nezávislé studio New Star Games se ve světě proslavilo zejména tituly ze série New Star Soccer, průkopnického titulu, v němž si hráči snad poprvé na obrazovkách osobních počítačů mohli vyzkoušet kariéru fotbalisty se vším všudy. Studio se dále specializuje zejména na sportovní simulace, a tak jsem byl mile překvapen, že stojí i za velmi zajímavou vektorovou hříčkou Super Laser Racer. Jak již název napovídá, jedná se o závodní simulátor, ale ne ledajaký. Super Laser Racer se odehrává na drahách ve vesmírných lokacích, i přesto se ale dočkáme pouze dvojího rozměru a klasického top-down pohledu. Na vektorové trati se proti sobě postaví zhruba tucet závodníků, přičemž základní pravidla jsou jednoduchá – kdo dokončí pět kol jako první, vítězí. Způsob, kterým závodník dosáhne vítězství, je ryze benevolentní, lze si samozřejmě vybudovat náskok čistým projížděním zatáček na hranici silového pole, mnohem větší zábavu ale představuje početný arsenál zbraní, s nimiž lze protivníkům patřičně znechutit snahu dokončit závod před vámi. Na tratích se tak objevují power-upy, po jejichž zvednutí je hráč zvýhodněn držením té či oné zbraně, pro čestné závodníky připravili autoři zase hromady zrychlovadel.

Super Laser Racer se pyšní opravdu kvalitní a zábavnou hratelností, obzvlášť vektorová grafika skvěle přispívá k připoutání hráče k monitoru na velmi dlouhou dobu. Krom klasického závodění, ať už v podobě single race či turnaje, lze využít ještě dvojice zajímavých módů. V prvním zvítězí ten, kdo přežije co nejdéle, což mnohdy vyústí ve velmi taktické kroužení ve chvíli, kdy se na trati pohybuje už jen několik plavidel. Druhý režim zase po konci každého kola odstraní posledního závodníka, jedná se tedy o jakýsi Last Man Standing v závodní podobě, což také představuje solidní adrenalin, obzvlášť, jde-li vám doslova o krk. Super Laser Racer by tak mohl představovat naprosto geniálně návykovou záležitost, u níž stráví řada hráčů dlouhé hodiny. Bohužel se tak, dle mého názoru, nestane. Autoři totiž trestuhodně opomněli dodat multiplayer, což se u hříčky, jejíž podoba s legendárními Micromachines je nepřehlédnutelná, hřích nejtěžšího kalibru. Ano, lze porovnávat na internetu nejrychlejší časy s protivníky, ano, kampaň představuje spoustu zábavy a na vyšší úrovně i solidní výzvu, ale ten multiplayer zkrátka chybí a chybět bude…

Výrobce: New Star Games
Hratelná demoverze
Hodnocení redakce: 7/10

The Oil Blue

Zprávy o prasklém ropném vrtu v Mexickém zálivu četl snad každý, kdo se alespoň trochu zajímá o světové dění. Společnost British Petrol se již od konce dubna snaží poruchu opravit a zamezit tak únikům ropy, a ač se aktuální vývoj zdá být optimistický, dopady, jež budou uniklé galony ropy mít, je snad lepší ani neodhadovat. Tak či onak, nezávislé studio Vertigo Games, za nímž stojí prakticky jeden muž – Mr. Chubigans, se s největší pravděpodobností katastrofou inspiroval při tvorbě nové casual hříčky The Oil Blue. Když vám teď řeknu, že se jedná o strategii, v níž se hráč ujme správy ropných vrtů, bude prodávat barely za co nejvyšší cenu a opravovat poškozená vrtná zařízení, pravděpodobně si řeknete, že někomu přeskočilo – buď mne, anebo Mr. Chubigansovi. Ale tenhle chlapík je natolik zkušený, že se fiasko v podobě nepovedené hry snad ani nedalo předpokládat…

The Oil Blue vypráví příběh z blízké budoucnosti, kdy se lidstvo stalo ještě více závislé na ropných produktech. Navíc, po pádu cen ropy v roce 2024 se těžařské společnosti museli uchýlit k razantním změnám své ekonomické strategie, což vedlo k najmutí nových pracovníků, jejichž úkolem je prozkoumávání starých, léta zavřených vrtů, zda se zde ještě nenachází něco z černého zlata. Ano, hádáte správně, hráč se stane jedním z takto najatých dělníků, přičemž úkol je prostý – vyškrábat se z dělnické spodiny až na ropného magnáta. V praxi se hra dělí do těžebních dnů, kdy se hráč ujme správy několika rozdílných čerpacích zařízení. Každé skrývá jiné zákonitosti, v každém se je nutné se zaměřit na jiné okolnosti, sledovat jiné ukazatele. To, co zpočátku může vypadat jako naprosto primitivní a triviální úkol, se časem přemění v neutichající klikačku. Zařízení totiž, obdobně jako v reálu, běží paralelně, je tedy nutné se starat o všechny najednou. A nedej bože, kdyby se některé porouchalo, to by následovala odstávka do dalšího dne a minihra, v níž se závada odstraňuje. Jakkoli to může vypadat bláznivě, šíleně, nenechte se zmást. Po překonání obřího tutoriálu se v The Oil Blue totiž skrývá velmi netradiční, ale o to zajímavější a zábavnější casual hříčka. Odoláte?

Výrobce: Vertigo Games
Hratelná demoverze
Hodnocení redakce: 8/10

Max and the Magic Maker

Ačkoli nám dnes dětské vnímání reality může přijít úsměvné, prošli jsme si jím všichni. Doby, kdy fantazie vládla nad realitou, ale utečou rychleji, než si jich člověk stačí pořádně užít, tak proč si na ty krásné chvíle nezavzpomínat třeba u nezávislé hříčky Max and the Magic Maker? Max je malý klučina, který jednoho dne dostane poštou obálku s na první pohled obyčejným dárkem, oranžovou propiskou. Hned po nakreslení prvních čar však zjistí, že se nejedná o prachsprostou předvolební propagandu, nýbrž o dárek k nezaplacení – obrázky totiž na papíře v mžiku obživnou. A Max, jakožto správný dobrodruh, okamžitě dokreslí i svoji maličkost, čímž se dostáváme k náplni samotné hry. Z na první pohled obyčejné dvourozměrné plošinovky se rázem stává interaktivní umělecké dílo, kde je pouze a jen na hráči, aby si cestu k cíli zjednodušil dokreslováním plošinek, přidáváním katapultů a padajících balvanů, kreslením mostů nebo schodů.

Velmi sympaticky se tvůrcům podařilo také zamezit absolutnímu přetváření krajiny k obrazu svému, neboť oranžová fixa není bezedná a náplň je tak nutné po použití patřičně recyklovat. Proti Maxovi se navíc postavila zlá příšera, jejíž infantilní ztvárnění působí spíše komicky než strašidelně, jež mu v pravidelných intervalech krade náplň do fixy, potvora. Naštěstí se v úrovních nachází dostatek kuliček s barvou, díky nimž lze patnáctku levelů bez problémů dokončit. Jakkoli ale působí nápad sympaticky a originálně, nepodařilo se tvůrcům vyhnout neduhům pramenícím zejména z konverze z konzole Wii. Ovládání myší je tak neskutečně citlivé, že nakreslení rovné čáry, jež se v mnohých částech stane nezbytnou součástí řešení, je úkol z kategorie nadlidských. Neříkám tím, že by byl Max and the Magic Maker nehratelný, to v žádném případě, pouze apeluji za lepší optimalizaci pro PC, toť vše. Zaměření na nejmenší hráče odpovídá také obtížnost, kdy lze stisknutím mezerníku děj prakticky okamžitě zastavit, což je vysvětleno krátkodobým opuštěním fantazie, dokreslit potřebné plošinky a pokračovat dál. Takto se lze elegantně vyhnout téměř všem překážkám, což v konečném důsledku neskutečně snižuje obtížnost a degraduje výsledný dojem o pár řádů níž. Max and the Magic Maker tak představuje velmi originální plošinovku v roztomilé grafice s jedním geniálním nápadem, který se ale na PC nepodařilo dotáhnout zcela do konce.

Výrobce: Press Play
Hratelná demoverze
Hodnocení redakce: 7/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama