fez-druhy-vlecnak
Novinka Fez: druhý vlečňák

Fez: druhý vlečňák

Marek Král

Marek Král

18. 6. 2009 21:17 1
Reklama

Polytron Corporation vypustila skrze vimeo již druhé video z dlouho očekávané hry Fez. Informací o hře je poskrovnu, ale zkusme si připomenout, co víme.

Na vývoji se podílí trojice vývojářů (DeGroot, Bédard a celebrita indie scény Phil Fish, znám původně jako Philippe Poisson). Fish nosí námět už dlouhou dobu. Vždycky si přál udělat hru, která by mu připomínala propařené dětství v pixelech (zejména The Legend of Zelda, kterou svého času hrával tři roky v kuse, a Tetris, na kterém pro změnu ulítávala jeho maminka). Chtěl udělat hru, jež by byla na moderním hardwaru takřka nezávislá. Hru, která by se dala naprogramovat i na stařičkém SNES, kde by se 3d prostor akorát nahradil zečtyřnásobeným 2d prostorem. Nápad na zpracování do 2d/3d světa má na svědomí jeho bývalý kolega Shawn McGrath, s nímž dělal na jednom uměleckém projektu. Pokud jde o look a feel, pak se hlásí ke slovu Miyamoto s Miyazakim. V říjnu roku 2007 se vypustil první trailer a hry se ujal její budoucí producent Jason DeGroot. Fishe napadlo chopit se příležitosti, a tak zaklepal na dveře kanadské Ubisoft. Ani se nestačil ohřát a už byl venku. „Nejhorší zkušenost v mém životě.“ Od té doby začala jeho nezávislá dráha.

Fezu si všimlo GDC i IGF, na kterém dostalo Ocenění za výtvarné zpracování. Následují nejrůznější rozhovory a herní přednášky na téma Fez. Neuvěřitelný hype. A proč? Poněvadž to vypadá zatraceně dobře. Hrátky s prostorem, to je navíc neokoukaná zábava, jak zmiňují kritiky např. na Super Paper Mario. Zrovna k této hře, se kterou bývá Fez nejčastěji spojován, se Phil Fish vyjádřil slovy, že nápad na převracení prostorů tu byl daleko dřív, než vůbec Nintendo přišlo se svojí platformou. Super Paper Mario proto Fishe nikterak neohromil.

Datum vydání nastaveno na rok 2009, blíže neurčeno. Stejně jako platformy, na které by mohl Fez vyjít. Jediné, co se s určitostí ví, je, že hra je stále ve vývoji a že ústřední 2d hrdina se jmenuje Gomez. A vůbec, víte, co znamená Fez? A tričko už máte?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama