Co týden dal: Letenky do Řecka a Ruska
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Letenky do Řecka a Ruska

Co týden dal: Letenky do Řecka a Ruska

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

25. 3. 2018 16:00
Reklama

Zima je snad konečně úplně za námi a v příštích týdnech se můžeme těšit na sluneční svit, vlídné teploty a přicházející jaro. Správný pařan ale většinu takových změn vůbec nezaznamená. Správný pařan zaznamená spíš to, že Ubisoft pokračuje v líté válce se svým potenciálním kupcem, že se v novém Assassin’s Creed nejspíše podíváme na balkán nebo že herní Zaklínač dosahuje historických prodejů. To vše bylo součástí uplynulých sedmi dní a vy právě otevíráte kompaktní souhrn. Pojďme se do toho pustit.

KAM KRÁČÍŠ, UBISOFTE

Co týden dal: Letenky do Řecka a Ruska
i Zdroj: Hrej.cz

Ubisoft platí v rybníce herního vývoje za jednu z největších ryb, i přes to se však někdy najde společnost, která chce být v hierarchii na ještě vyšším stupínku a do herního giganta investovat. Přesně tak tomu bylo v rozporu mezi francouzským mediálním kolosem Vivendi a původně francouzským systémem vývojářských studií. Karty byly rozdány jasně, na jedné straně stál Ubisoft se svými podíly rozprostřenými mezi několika obchodními hráči a strachem o zachování tvůrčí svobody, na straně druhé hladové Vivendi větřící vysoký finanční potenciál. A Ubisoft dával poměrně jasně najevo, že se mu představa cizího zásahu vůbec nelíbí.

Táhle spory ale nakonec Vivendi do zdárného konce nedotáhlo. Diplomatická práce Yvese Guillemota přinesla své ovoce a německý gigant se rozhodl stáhnout zbraně a z boje vycouvat. S tím navíc kráčí ruku v ruce odprodej velikého podílu ve společnosti, Vivendi doposud nasbírala 27% podíl a pomalu klepala na dveře vedení studií. Z nového toku financí v rámci obchodních partnerství bude těžit například čínský holding Tencent, část podílu se vrátí do investičního kapitálu sourozenců Guillemotových nebo odtečě do Kanady. To by měla být dobrá zpráva jak pro samotné konsorcium Ubisoft, tak i samotné hráče, kteří dle by byli v opačném případě, alespoň dle slov samotné společnosti, ochuzeni o tvůrčí nápady a evoluci firemního herního designu. Alespoň na příštích pět let, kdy současné dohody budou platit.

ŘECKO, MOJE VŠECKO

Co týden dal: Letenky do Řecka a Ruska
i Zdroj: Hrej.cz

Série Assassin’s Creed si za svá léta existence prošla slušnou paletou settingů, po sérii “urban” pokračování s velkými evropskými metropolemi v hlavních rolích se ale vrátila do exotičtějších lokací. Po rozpáleném Egyptě by sonda do války assassínů a templářů mohla zavítat do další tradiční lokace, starověkého Řecka. Alespoň to naznačují spekulace poměrně věrohodných zdrojů. V rámci značky by šlo o naprosto smysluplnou evoluci. Světová hodnocení a reakce fanoušků potvrdily, že sázka na veliký časový skok zpět do minulosti v kombinaci s přírodnějšími lokacemi osvěžily svým způsobem zaprášenou hratelnost Assassin’s Creed a lze říci, že je poslední přírůstek Origins jedním z těch nejpovedenějších.

Také lze předpokládat, že se v čase posuneme mírně vpřed, aroma starověku by však mohlo být zachováno. Dočkat by se mohli hráči na PC, Xbox One a PS4 již v příštím roce, hořkou pilulku absence zřejmě skousnou majitelé Nintendo Switch.

SEXY APOKALYPSA

Co týden dal: Letenky do Řecka a Ruska
i Zdroj: Hrej.cz

Značka Metro se vždy honosila nálepkou výstavní skříně technologického zpracování. První dva díly přinesly na svou dobu nevídanou grafiku, úžasné efekty a perfektně mrazivou atmosféru. Nu, co se toho mrazu týče, přituhne. Připravované pokračování Exodus celou ságu definitivně vynese ven ze zaplevelených tunelů moskevského metra. Otevřenější prostředí zdecimovaných ruských měst i venkova se přímo podbízí k intenzivním grafickým orgiím. A tomu by mohlo hrát do karet i využití přelomové technologie ray-tracing.

Ray-tracing lze zjednodušeně popsat jako systém ovlivňující barvu odráženého světla na základě barvy odráženého objektu. Čili se sluneční svit odrážený od zelené lahve zalomí a odrazí zelenou barvou na okolní stěny. To se může zdát jako poměrně bezpředmětný efekt, ve výsledku ale takto nasvícená scéna plná barevných objektů působí mnohem uvěřitelněji než bez využití technologie. Jen stěží lze ray-tracing nazvat novinkou, první diskuze nad jeho využitím proběhly už před mnoha lety, v té době ale byl vzhledem k technologické náročnosti výpočtů spíše záležitostí sci-fi.

Oleksandr Shyshkovtsov, hlava technologického vývoje studia 4A, se implementací ray-tracingu pochlubil skrze video odhalující krásy liduprázdného ruského venkova. Zda nově využitá technologie skutečně zkrásní rozmlácený obývák, nebo se jedná o prachsprostý reklamní tah, můžete posoudit sami.

WYPRODUKOWANO W POLSCE

Co týden dal: Letenky do Řecka a Ruska
i Zdroj: Hrej.cz

33 milionů. Přesně tolik kopií virtuálního Zaklínače už bylo vysláno do světa. A je jedno, zda se jedná o první nesmělý díl, průkopnické pokračování s podtitulem Vrahové králů nebo (téměř) dokonalou trojku která si podmanila svět RPG. To by znamenalo, že “svého” Zaklínače může mít doma téměř každý Polák. Zisky v poměru k tržbám přesahují 40 procent, třetího dílu se v roce 2017 prodalo více než v roce vydání… CD Projekt prostě narazil na zlatou žílu a finančně vykazuje neuvěřitelné statistiky. Tisková konference přinesla spoustu dalších zajímavých čísel, s jistotou tak můžeme říct že od společnosti můžeme čekat velké věci. Třeba v souvislosti s připravovaným RPG Cyberpunk 2077.

S jarem přichází pozitivní zprávy, ostatně, máme teď za sebou čtyři veskrze veselé informace. A pozitivní zůstáváme i do příštího týdne. Určitě na nás čeká další porce zajímavostí a novinek u kterých nesmíme chybět. A chybět nesmíte ani vy, tak Hrejte s námi!

Videa a podcasty za uplynulý týden: Hrajte s námi: Assassin's Creed Rogue RemasteredHrajte s námi: Yakuza 6: The Song of Life #2Hrajte s námi: Surviving MarsHrajte s námi: Into the BreachDohrajte s námi: Demon's Souls #11Hrajte s námi: A Way OutHrajte s námi: Ghost of a TaleHrajte s námi: Far Cry 5, hPod #631

Recenze za uplynulý týden: Warhammer: Vermintide 2, Into the Breach, Burnout Paradise Remastered, Ghost of a Tale, Pure Farming 2018, A Way Out

Články za uplynulý týden: Far Cry 5 - dojmy z hraní

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama