Battlefield 2142 Článek Battlefield 2142 – přepisujeme budoucnost

Battlefield 2142 – přepisujeme budoucnost

taltos

taltos

2. 6. 2006 22:55 2
Reklama

Online střílečky v současnosti hýbou světem a Battlefield je jedním z nejjasnějších zástupců žánru. První díl s podtitulem 1942 se i přes menší kritiku v recenzích ujal skvěle a tak byla jen otázka času, kdy se objeví pokračování. To přišlo pod napůl datadiskem, napůl pokračováním s názvem Vietnam a především s nepříliš dávno vydaným Battlefield 2. Po opravdu krátké odmlce tu máme další útok na především multiplayerovou hráčskou scénu. Vývojovou dobu zkrátilo použití stejného enginu jako v předchozím díle. Co nového nás však čeká ve hře jako takové?

Doba ledová

Nadpisem nenarážíme na stejnojmenný film (či hru), ale na příběh Battlefield 2142. Ten se odehrává právě za 136 let a planetu Zemi trápí poměrně choulostivý problém. Nastala další doba ledová. Na první pohled se to sice může zdát jako lehce vyřešitelná situace (budeme se více oblékat), avšak když zamrzne přibližně 80 % veškeré pevné půdy na zeměkouli, chystá se k potyčce o obyvatelné zbytky půdy. Nikdo se totiž nechce dát jen tak popravit a místa na těch pár miliard lidí je prostě málo. Také proto vzniknou dvě frakce – Evropská unie a Panasijská koalice – a začnou spolu válčit. Podle dostupných informací budete bojovat převážně v severní Africe a na dalších místech v těsné blízkosti rovníku, kam sníh a led ještě nezasáhl. Podíváte se především do exteriérů, ale futuristické mrakodrapy by také chybět neměly.

Zbraně a vozidla

Zbraně samozřejmě beze změn nezůstaly a autoři se vrhli do navrhování futuristických kousků, kterých bude několik desítek. Oficiálně oznámen je například lehký samopal NK 96 s několika možnými módy střelby. Je dobré, že každá koalice má k dispozici pouze svůj druh zbraní, takže například zmiňovaný samopal si vyzkoušíte pouze v Panasijské unii. Dále se této straně nabízí například NK 1000, což je moderní ostřelovačka s laserovým zaměřováním a téměř stoprocentní přesností. Proti těmto kouskům se postaví například něco mezi sniperkou a poloautomatem, také s perfektní přesností, ale menším dostřelem. Tento kousek se skrývá pod názvem FL–PSG a vyzkouší si ho pouze hráči Evropské unie. Zcela nová technologie je u zbraně GAGE 2100, kde nemusíte řešit stav zásobníků, protože jediným omezujícím faktorem je přehřátí zbraně.

Jak jsme již u Battlefieldu zvyklí, bez těžké techniky se nedá rozhodnout prakticky žádná bitva a u nového dílu to bude platit ještě o něco více. Samozřejmě se opět setkáte s několika variacemi rychlého džípu, obrněných vozidel nebo těžkopádných tanků. Všechny stroje budou mít svoje specifické vlastnosti a především nový futuristický kabátek. Čerstvou novinkou a velkým taktickým lákadlem je však obrovitý mech, tedy nějakých pět metrů vysoký chodící stroj, kterého budou ovládat dva hráči. Samozřejmě jej budou mít k dispozici obě strany a úspěch těchto obrovitých monster může rozhodnout celou bitvu. Složit takového drobečka je totiž bez použití stejného stroje opravdu obtížné a pěchota se bude muset se svými EMP granáty a protitankovými střelami hodně snažit, aby mu uštědřila nějakou škodu. Doufejme, že to autoři s jeho silou nepřeženou, aby se nestal na bojišti neomezeným vládcem a ostatní hráči jen pobíhajícími figurkami. Stroj má totiž k dispozici neuvěřitelné množství různých samopalů, raket, laserů a dalšího vybavení upevněného na dvou pažích. Jsme velice zvědavi, jak se v tomto případě popereme s ovládáním. Kromě země si zabojujete i ve vzduchu, kde na vás čeká několik druhů vznášedel, avšak nic bližšího v tomto případě autoři nechtějí prozradit.

Jednotky a velitelství

Na bojišti se na každé straně může objevit až 64 hráčů a každý z nich bude mít jasně danou úlohu. Kromě obyčejných – avšak neméně důležitých – pěšáků v první linii se budete moci starat o taktiku vaší jednotky a plánovat jejich další posun. Tato bude úloha mít v multiplayerových bitvách zcela zásadní roli a žádný tým by ji rozhodně neměl podcenit. V Battlefield 2142 jsou na výběr „pouze“ čtyři povolání. Recon jsou snipeři a podobné speciální jednotky, které mají k ruce ty nejmodernější technologie. Za zmínku stojí EMP granáty zneškodňující elektroniku strojů a především oblek, které je dělá prakticky neviditelnými. Z minulých dílů nechybí ani medici a technici, jejichž úloha je myslím více než jasná. Skupina Assault má k ruce ničivé granáty a především těžké střelné zbraně. Poslední skupinou jsou inženýři, zaměřující se na odstraňování tanků, tudíž se s nějakou moderní bazukou a minami počítá.

V novém díle také nechybí důležití velitelé. Jejich hlavní úloha je – stejně jako v předchozím díle – respawn vojáků u jejich pozice. Tato role však v minulosti nebyla příliš oblíbená, protože takový hráč si musel neustále dávat pozor, aby nezemřel a jeho tým neztratil těžce vybojovanou pozici. S tím se autoři rozhodli něco dělat a velitel má nyní k dispozici umístitelný bod, na kterém se budou jeho spolubojovníci po smrti objevovat. Sice si tím pádem respawn point můžete umístit i do středu nepřátelské základny, avšak půjde lehce zničit anebo využít nepřítelem ve svůj prospěch.

Světlé vyhlídky do budoucna?

Přestože engine Battlefieldu 2, na kterém nový díl běží, je stále na špičkové úrovni, rozhodli se ho autoři vylepšit nějakými polygony navíc, ale především kompletní změnou prostředí. Podle obrázků vypadá vše opravdu skvěle a stíny všech objektů společně s reálnými výbuchy a dynamickými změnami počasí budou jistě působit intenzivně. Navíc všechny vylepšené jednotky vypadají velice sympaticky a vzhled obrovského mecha je opravdu impozantní.

Hra by měla vyjít již do konce roku a záměr autorů je zcela zřejmý: trefit se hrou do vánoční nákupní horečky. Doufejme, že dokončování neuspěchají a například se nebude opakovat situace po uvedení Battlefieldu 2, kdy hra trpěla několika opravdu drsnými bugy, které zčásti nebyly odstraněny dodnes. Pokud se to podaří a autoři vše slibované dodrží, bude tu v zimě adept na akční hru roku. Snad jen se vkrádá na mysl otázka jaký letopočet zvolí asi autoři příště…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama