2014 FIFA World Cup Brazil Recenze 2014 FIFA World Cup Brazil

2014 FIFA World Cup Brazil

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

24. 4. 2014 22:00 5
Reklama

Letošní rok patří v české lize pražské Spartě, která suverénními výkony naprosto dominuje a titul si s nejvyšší pravděpodobností nenechá uniknout. V Premier League se tradičně bojuje o přední příčky do posledního kola a ve Španělsku se schyluje k ukončení nadvlády dvou největších tamních celků uplynulých let. S posledními koly ligových soutěží však celý svět toužebně vyhlíží blížící se mistrovství světa v Brazílii, koneckonců i Messi dle médií šetří na fotbalový svátek své síly. A kdo ví, třeba za aktuálním výkonnostním poklesem famózního Argentince stojí právě propařené noci u nového fotbálku od EA. Pokud tedy Leo nevyhodil starou konzoli - mistrovský spin-off totiž na Xbox One ani PlayStation 4 nedorazí.

BAVÍME SE FOTBALEM

Již z dřívějších informací o oznámených platformách bylo zřejmé, že minimálně z technologického hlediska bude 2014 FIFA World Cup Brazil krokem zpátky. To je první fakt, který vyvrací mylný dojem, že by se jednalo o pokračování hlavní série, a mluvit nelze ani o alibisticky zvaném mezistupni. Bylo by však nespravedlivé pohlížet na hru skrz prsty jen na základě těchto kritérií a nechat se ovládnout předsudky. V dalších ohledech totiž hru zdobí poctivé zpracování a nemela by tak mít problém najít si své fanoušky i jako samostatně stojící titul.

Bez problému můžete změřit například síly Kajmanských ostrovů s Myanmarem, jak je libo...

Od FIFA 14 se liší World Cup poměrně razantně, hlavně s přihlédnutím ke snaze oslovit masu lidí. Zábavu proto upřednosťnuje před realistickým pojetím, což by mohlo na první pohled vyvolávat jisté obavy, ve skutečnosti však zůstává hratelnost stejně fotbalová a neúprosná jako loni na podzim. Práce s míčem sice nevyžaduje tolik zručnosti, střely jsou razantnější a zároveň přesnější, nicméně přejít individuálně přes tři protihráče se vám povede jen málokdy. Utkání jsou celkově výbojnější, čemuž přispívá i zrychlené tempo hry a větší procento standradních situací, kdy například brankáři vyrážejí střely spíše na roh. Zásahy do hratelnosti však nejsou natolik markantní, aby se vytratil přirozený dojem z fotbalu, a troufáme si tvrdit, že někteří tyto jemné změny ani nepocítí.

13. ČERVENEC, RIO – FINÁLE JE TU!

Jak už to tedy s podobnými hrami tradičně bývá, novinky přesouvají spíše mimo trávník a letošní World Cup není výjimkou. Před úvodním hvizdem jsou k vidění záběry na fanoušky v ochozech či efektní kamerové průlety po stadionech ve smyslu zdůraznění toho, o jak významný svátek se jedná a jakou atmosféru lze pravděpodobně očekávat i v době vypuknutí šampionátu. Tyto záběry se vám několikrát naskytnou i v přerušení či po vstřelení gólu, kdy lze zpozorovat rovněž reakce fanoušků, kteří skupinově fandí před nataženým plátnem mimo stadion. K vidění jsou navíc tváře trenérů dávající najevo své typické emoce, což působí hezky, ale zároveň je potřeba přiznat, že stále dokola se opakující animace zkrátka omrzí a budete je po čase automaticky přeskakovat.

K základní výbavě těchto speciálních dílů patří bezpochyby i kompletní licence na téměř všechny národní týmy světa, hráče a stadiony v Brazílii i částečně mimo ni. Ostatně, co jiného by takě měl podobný druh hry obsahovat, nežli kompletní autenticitu, pakliže si vydavatel nárokuje plnou cenu? Bez problému tak můžete změřit například síly Kajmanských ostrovů s Myanmarem, jak je libo...

Pestrou náplň zábavy samozřejmě zaručují rozličné druhy módů, v nichž si rozhodně vyberete. Kromě těch očekávaných, ve kterých se porvete o zlatý pohár mistrů světa s vybraným týmem, buď hned v šampionátu, nebo včetně kvalifikačních soubojů, se můžete těšit rovněž na různé výzvy a úkoly, které se zakládají na scénářích reálně odehraných zápasů. Podobně bude fungovat i mód Story of the Finals, který by měl autenticky reagovat na události samotného turnaje a předhazovat nejrůznější výzvy, jako otočení nepříznivého výsledku v daném časovém limitu a podobně. Oblíbit si můžete i mód Captain Your Country, v němž se jako jediný hráč propracováváte do kádru elitní jedenáctky, abyste mohli trenérovi, fanouškům a médiím předvést, že si své místo v Brazílii opravdu zasloužíte.

ANDY GOLDSTEIN SE NĚKDY UTNE

Velmi příjemně působí profesionálně namluvený komentář, který vytváří kulisu při brouzdání v menu a aktivně reaguje na dění při postupu turnajem. Neobešel se bez občasných chyb, kdy vám po odehraném druhém utkání ve skupině zkušený Andy Goldstein a Ian Darke začnou tvrdit, že už to byl zápas třetí, ale takové drobnosti jsme ochotni tolerovat. Zvlášť, když po několika hodinách zjišťujete, že komentář stále přichází s něčím novým, tolik se neopakuje a dokáže být v určitých chvílích i docela vtipný.

Je nanejvýše pozitivní, že pro nás autoři připravili vskutku vydatnou porci obsahu, která přitom nepostrádá kvalitní zpracování. Avšak právě hra tohoto typu trpí logickou nevýhodou již z principu, kdy již brzy narazí na své limity a nemá dále co nabídnout. Z hlediska jejího zaměření je předurčena ke krátkodobému vyžití a jen málokterý nadšenec se bude i po skončení šampionátu oddávat jejímu hraní. Částečnou náplastí může být multiplayer, ale je otázkou, jakým počtem lidí a do jaké doby budou servery okupovány, počítáme-li s tím, že budou příští rok ještě vůbec dostupné.

2014 FIFA World Cup Brazil
i Zdroj: Hrej.cz

Plná cena proto rozohdně není tím pravým lákadlem, jak přimět byť i fanoušky série k tomu, aby si v jednom roce pořizovali hned dvě fotbalové hry. Zapomínat přitom nesmíme ani na zmiňované omezení platforem a s tím spojený pokles ve kvalitě animací, fyzice nebo celkové ostrosti obrazu, se kterou přišly nové konzole. Obáváme se proto, že tahle chvilková záležitost, sic pěkně zpracovaná, kompletní, skvěle hratelná a navíc s možností napravit chyby českého týmu, příliš hráčů neosloví. Škoda.

2014 FIFA World Cup Brazil
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360

Verdikt

Povedený a důstojný doprovod k fotbalovému šampionátu, který nabízí slušnou porci obsahu s tendencí zavděčit se všem. Neaktuální technologické zpracování a plná prodejní cena jsou důvody, proč některé hráče nepřesvědčí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama