1979 Revolution: Black Friday Recenze 1979 Revolution: Black Friday

1979 Revolution: Black Friday

Marek Selinger

Marek Selinger

13. 8. 2018 15:03 1
Reklama

Podle mnohých zde žijí nejpohostinnější lidé na celém světě, sama matička příroda tu rozehrála svůj další impozantní part v podobě rozhlehlých pouští i vysokých pohoří. Na druhou stranu zde vládne nedemokratický režim (často označovaný jako teokratický), který dbá na silnou muslimskou tradici včetně dodržování pravidla šaría. Tímto vším se dá označit Írán, stát na území Blízkého východu. Taktéž se však jedná o místo, kde na konci 70. let vládlo celospolečenské napětí, které později vyústilo v demonstrace proti tehdejšímu vládci země Muhammadovi Rezá Pahlavímu. Ten byl donucen prchnout do exilu a moci v zemi se ujal ajatolláh Rúholláh Chomejní. Právě do období těchto výrazných vnitřních změn celé země, dnes nazývané jako Íránská islámská revoluce, je zasazena hra 1979 Revolution: Black Friday.

Omluvte tento geograficko-historický úvod. Nicméně pro úplné se ponoření do hraní je třeba mít alespoň hrubou představu o tom, co Írán je (respektive byl) za zemi, jaké zde vládne náboženství a jaká tu na konci 70. let panovala atmosféra. Bez znalosti těchto základních faktů by byla obrovská škoda se do titulu pouštět, proto silně doporučuji před rozehráním titulu si zjistit alespoň základní informace o této zemi, věřte mi, že to při hraní oceníte (byť hra obsahuje silně i vzdělávací složku, ale o té až později). Když už tedy máme toto uvedení do problematiky Íránu jako takového za sebou, můžeme se podívat, jaká je 1979 Revolution: Black Friday vlastně hra.

HISTORIE NA DRUHOU

Vzpomínáte si na dobu, kdy vycházela jedna telltaleovka za druhou? Ano, my také. Stejně jsou na tom vývojáři ze studií iNK stories a N-Fusion Interactive, která si vzala inspiraci od svých zkušenějších kolegů pro dnes recenzovaný titul. V zásadě je tak 1979 Revolution: Black Friday adventurou moderního střihu, kde prim hrají dialogy a okamžitá rozhodnutí. Na tomto místě vás však zklamu, příběh je striktně lineární, vaše volby tak pouze mění směr jednotlivých rozhovorů. Nečekejte tedy, že byste se svým chováním zaručili za to, že by revoluce skončila jiným způsobem, než ji psaly dějiny. Na svá rozhodnutí má hráč vždy pouze zlomek času, mnohem méně než to bývá obvykle ve hrách od Telltale či v sérii Life is Strange. Je tedy nucen rozhodovat se bezprostředně, asi tak, jak by to dělal daný člověk, který je aktérem tak důležité politické události, jakou revoluce sama o sobě je. Tento nátlak na hráče pomáhá naléhavé atmosféře celé hry.

Titul vypráví příběh íránského fotografa Rézy Širázího, který se po studiích v Německu vrací do své rodné vlasti zrovna v době, kdy se vše schyluje k prvním pokojným demonstracím. Celé vyprávění je vedeno v retrospektivním stylu, hráč tedy zpětně zjišťuje, proč je Réza od začátku hry vyslýchán velmi nepříjemným vyšetřovatelem. Hlavní hrdina se k událostem íránské revoluce dostává jen tak mimochodem, jako fotograf má za úkol nafotit prvotní demonstrace. Jak už to tak ale bývá, věci se ubírají jiným směrem než by Réza chtěl a ten najednou stojí uvnitř revolučního hnutí, byť se nedá tvrdit, že je hlavní postavou celého převratu, spíše působí jako jeho nevyhraněný účastník (což však přidává na autencitě). Svou podporu mu ale stále vyjadřuje focením, které je krom dialogů ústředním herním prvkem celého titulu. Probíhá velice jednoduše, hráč má pouze za úkol stisknout tlačítko ve správnou chvíli, krom toho může daný záběr oddálit a přiblížit. Pokud se nějaký skutečný fotograf těšil na to, jak si vyhraje s každou jednotlivou fotkou, odejde zklamán. Snímek se po vyfocení uloží do obsáhlé encyklopedie, která je jednou z nejsilnějších stránek hry. Každá fotka je spjata s nějakým historickým/společenským/politickým/geografickým jevem, který hrál (a případně stále ještě) v dějinách Íránu roli.

Írán před rokem 1979

Před událostmi islámské revoluce vládla v Íránu dynastie Pahlaví, jež se vyznačovala prozápadním směřováním země. Teherán měl v té době velice korektní vztahy s Washingtonem, což se později obrátilo proti tehdejšímu vůdci zemi Muhammadovi Rezá Pahlavímu. Obyvatelům se přílišné lísání k západním mocnostem nelíbilo, což dali najevo demonstracemi, které byly zakončeny až nástupem ajatolláha Chomejního. Krom toho se tato doba vyznačovala sekularismem, výraznou rolí tajné policie SAVAK a nedobrou ekonomickou situací.

Encyklopedický seznam je opravdu dlouhý, hra nabízí informace například o tom, jakou roli v revoluci sehrály Spojené státy americké, jakým způsobem byly protesty proti tehdejší Pahlavího vládě organizovány, kdo vlastně byl nastupující vládce ajatolláh Chomejní, ale i to, jak byly distribuovány kazetové pásky s důležitými informacemi pro revolucionáře, či jak vypadala tehdejší íránská popkultura. Dočíst se můžete i o tom, jak toto bouřlivé období snášeli obyčejní lidé, kteří ve výsledku vždy při těchto událostech trpí nejvíc, nebo jak se mohlo stát, že stát s obrovskými zásobami ropy se najednou ocitl na suchu. Hra obsahuje i reálné Chomejního proslovy, což znovu přidává na autencitě celého projektu. Vzdělávací složka je zde opravdu mohutně zastoupena a jedná se o jednu z nejsilnějších stránek, které titul může nabídnout. Navíc natahuje i herní dobu, která se v základu pohybuje na hranici dvou hodin. Pokud si ale budete poctivě pročítat každý záznam, může nárůst o několik dalších desítek minut. Pokud vás tedy zajímají (nejen) blízkovýchodní dějiny, v 1979 Revolution: Black Friday si přijdete na své.

ROZKLÍŽENÁ RODINA

Krom již zmíněných rozhovorů a fotografování hráč přijde do styku s pár velice jednoduchými minihrami, které však jsou zpracovány až velice prostě. Jednou z takových může být ošetřování zraněného revolucionáře, či vyhýbání se kulkám v moment, kdy se mírové protesty změní v násilné potyčky. Réza na celou revoluci nebude samozřejmě sám, v průběhu dění narazí na několik postav, přičemž značnou roli v celém příběhu hraje i jeho rodina. Zatímco bratr Hossein je členem stávajícího režimu a pracuje pro státní tajnou policii SAVAK, tak Réza a jejich bratranec Ali stojí na straně opozičních sil. V průběhu hry má rodinná situaci přímý vliv na dění, což znovu odkazuje na reálný život, kdy rozdílné politické názory kolikrát rozdělují celé rodiny. Všechny postavy jsou vykresleny věrohodně, pro jejich chování i motivace má hráč pochopení. Samotný Réza se chová jako snílek, který je naplněn idealismem o budoucnosti své země, z ní je však vytržen násilným přerodem událostí, oproti tomu Hossein má minimální pochopení pro celou revoluci, přesto Rézu stále považuje za svého bratra. Nakonec Ali je tvrdošíjným odpůrcem současného režimu a jedinou šanci vidí v násilném převratu.

Írán dnes

V současnosti je prezidentem Íránu Hasan Rúhání, který si při zvolení dal v zásadě velice jednoduchý, ale v praxi velmi těžký úkol na splnění, a to jest zlepšit vztahy se Západem. Teherán se po dlouhých jednáních odhodlal ke zrušení svého jaderného programu, nicméně s nástupem amerického prezidenta Donalda Trumpa do úřadu se vzájemné opět zhoršily. Ruhání se snaží pracovat na celkovém pozitivním obrazu své země v zahraničí, médii nedávno problesky zprávy, že íránské ženy konečně mohly sledovat fotbalový zápas přímo na stadionu, což bylo ještě donedávna nemyslitelné. Nicméně faktickým vládcem země stále zůstává ajatolláh, jehož funkci nyní plní Sajjid Alí Chameneí. Hlavní zdrojem financí pro zemi je stále ropa, jejíž je Írán jedním z největších světových producentů.

Když už jsme předposlední odstavec ukončili slovy o nejsilnější stránce hry, musíme zmínit i druhou stranu mince, tedy to, co je na 1979 Revolution: Black Friday nejslabší. Z přiložených screenshotů se můžete přesvědčit o tom, že je to technické zpracování. Samozřejmě je nutno respektovat původní datum vydání, které proběhlo již na jaře roku 2016 a až nyní vyšla recenzovaná verze pro konzole, a taktéž sníženou cenovku, jež je nastavena na hodnotu okolo 300 korun. Avšak grafika jako celek působí jako z minulé generace, například lipsing je na tom také dost bídně, stejně tak ovládání postav lze označit jako prkenné. Nejlíp z toho všeho vycházejí animace postav, pro které byla využita technologie motion capture, a zvuky a dabing, který měli na starost Íránci žijící v USA. Nutno říci, že byť grafika není na špičkové úrovni, celkově to prožitku ze hry neubližuje. Atmosféru totiž tvoří úplně jiné aspekty, ať už se jedná o věrné zobrazení tehdejšího Íránu, perské slova v rámci anglických slov či realistické vykreslení postav, z nich žádná není černobílá.

ÍRÁNEC O ÍRÁNU

Titul byl původně plánován jako první ze série, avšak prozatím žádné další pokračování nevyšlo. To, že vývojáři plánovali další epizody, značí i otevřený konec, který vám samozřejmě nebudu vyzrazovat. Absentují i jakékoliv informace, jak se země vyvíjela po roce 1979, což znovu naznačuje, že obě vývojářská studia počítala s dalším vyprávění příběhu Rézy. To však zatím nedorazilo, uvidíme, jestli peníze utržené z nově vydané konzolové verze vývojářům pomůžou v dalším případném vývoji pokračování. Celým jeho mozkem byla postava Navida Khonsarího, který byl donucen Írán v turbulentní době opustit a usadit se v Kanadě. Zde po více než 30 letech od těchto událostí začal s prací na hře, která si dala za úkol nestranně nastínit, co předcházelo celé islámské revoluci až k událostem Černého pátku (odtud ostatně pochází i podtitul hry). Na veškerá fakta je nahlíženo neutrálně, žádná ze stran není zvýhodňována. Celému projektu předcházel hloubkový výzkum, vývojáři spolupracovali s dalšími přímými účastníky nepokojů, což je na výsledku velice znát – míra autenticity je zde opravdu značná. Dokonce si dokážu představit, že 1979 Revolution: Black Friday může posloužit jako kvalitní výukový materiál pro studenty. O tom se bohužel nepřesvědčí ti, kteří by videoherní zpracování jejich stěžejní vnitropolitické události ocenili nejvíc, tedy samotní obyvatelé Íránu. Zde byla na základě rozhodnutí zdejších autorit hra zakázána a nesmí se v zemi prodávat s vysvětlením, že se jedná o prozápadní propagandu. To už je bohužel smutná tečka za jinak velice kvalitním počinem.

1979 Revolution: Black Friday
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Pomocí fotografa Rézy je nám naservírována důležitá historická událost, která má silný geopolitický dopad i na dnešní dobu. Zamrzí slabší technické zpracování, s nelehkým tématem si vývojáři poradili na výbornou a přidali nadstavbu v podobě silné edukativní složky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama