2014 FIFA World Cup Brazil Článek 2014 FIFA World Cup Brazil

2014 FIFA World Cup Brazil

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

3. 4. 2014 22:29 2
Reklama

Dosud poslední spin-off fotbalové série FIFA, který doprovázel mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině, v nás nezanechal příliš optimismu pro následující roky. Bídně zpracovaný titul UEFA EURO 2012 distribuovaný jako DLC přírůstek nepřinesl ani kompletní licence, natož pak výraznější pokrokové prvky, a mnozí jej označili za dojnou krávu společnosti EA. Dva roky uplynuly, fotbalová radost se v Brazílii začne rozdávat již v červnu a Matthew Prior, producent chystaného herního doprovodu, slibuje mnoho nového pestrého obsahového materiálu, který nás prý tentokrát o kvalitách hry přesvědčí. Nabídne jej tolik, aby obhájil i plnou prodejní cenu?

NEXTGEN? NIKOLIV

„Forma digitální distribuce nás tehdy mírně zaskočila, avšak letos se vracíme opět k plnohodnotné krabicové verzi,“ řekl Matthew Prior a uvedl, že DLC jeho týmu jednoduše neumožňuje učinit výraznější změny v hratelnosti či vylepšit umělou inteligenci. To rozhodně kvitujeme, neboť přestože nejnovější FIFA 14 bude pochopitelně základním stavebním kamenem hry, můžeme očekávat mnohem razantnější a viditelnější zásahy do její struktury. Hned na úvod ale musíme zdůraznit, že majitelé nové generace konzolí překvapivě ostrouhají, dostane se jim jen tematického updatu v rámci Ultimate Team. Ať už se vám to totiž líbí nebo ne, hra se orientuje především na masové zákazníky a vzhledem k tomu, že se v tuto chvíli nová generace konzolí v Jižní Americe ani oficiálně neprodává, finále fotbalového mistrovství světa si zahrajeme pouze na X360 a PS3.

Konání fotbalového svátku kromě jiného nabízí vynikající příležitost, jak ke hře přilákat všechny fanoušky fotbalu, kteří by tuto zábavu za normálních okolností nevyhledávali. Proto je zde viditelná snaha o vytvoření maximálně přístupné hry, jež se zalíbí na první pohled každému. Tvůrci usilují o podchycení velkolepé atmosféry celého turnaje, užijete si mnoho záběrů na pomalované fanoušky v ochozech, působivé kamerové průlety po autentických stadionech i krátké výlety za světovými pamětihodnostmi, kdy můžete například pozorovat Angličany s národními vlajkami na Trafalgar Square. Jsme si celkem jistí, že ne každý bude touto prezentací ohromen, ale může se jednat o zajímavé zpestření, které rozhodně neurazí.

ZOPAKUJTE RONALDŮV HATTRICK!

Těšit se můžeme na 203 licencovaných národních týmů a celkem 7469 hráčů, kteří se za kulatým nesmyslem mohou honit až na 21 stadionech včetně všech 12 v Brazílii. Vývojáři v tomto ohledu nic nepodcenili a se stejným úsilím zapracovali i na nových módech. Ve hře jich nalezneme rovnou deset a jsou logicky stěžejním bodem celého spin-offu. Návrat po čtyřech letech slaví mód Captain Your Country, v němž musíte přesvědčit trenéra jako jednotlivec, aby vás z B týmu poslal do kvalifikačních bojů a snad ještě mnohem dál, případně vám ruku ozdobil kapitánskou páskou. Dalším zajímavým módem je Road to Rio de Janeiro, který vás postupně provede všemi vyvolenými brazilskými stadiony, abyste se ve finále mohli radovat ze zisku trofeje. Road to the FIFA World Cup oproti tomu zahrnuje i prokousávání se kvalifikačními boji, jichž se může lokálně zúčastnit až 32 hráčů.

Kdo ví, třeba se vám poštěstí otočit nešťastný duel českého výběru s Arménií a pan Bílek se tak přeci jen podívá do vysněného Ria.

Přes 60 různorodých scénářů je připraveno v módu Story of Qualifying, který před vás klade výzvy na základě skutečně odehraných duelů v kvalifikaci. Kdo ví, třeba se vám poštěstí otočit nešťastný zápas českého výběru s Arménií a pan Bílek se tak přeci jen podívá do vysněného Ria. Na stejném principu bude fungovat i mód Story of the Finals, v němž budou jednotlivé scénáře doplňovány takřka ihned po skončení reálně odehraného utkání v Brazílii.

VÍCE GÓLŮ = VÍCE ZÁBAVY

Obzvláště nešikovné exekutory pokutových kopů jistě potěší informace, že se systém jejich zahrávání značně zjednoduší – když nyní trefíte zelený střed na ukazateli, máte stoprocentní jistotu, že neminete. Drobné vylepšení se týká i brankářů, kteří mohou exekutora kopu rozptýlit vtipnou grimasou. Zběsilé pohyby rukama asi nemají praktický efekt, ale když nic jiného, tak vás aspoň animace pobaví. Když mluvíme o nových animacích, těch lze dle tvůrců napočítat až sto. Ať už jde o animace při zpracování míče, přihrávkách či v souboji, opět se v autentičnosti posouváme o trochu dál. Stejně tak přijdou ke slovu nové triky nebo vylepšená fyzika míče. Změnu bychom měli zaznamenat i při hlavičkových soubojích, v nichž se třeba pověsíte soupeři na záda, a proto bude souboj o míč mnohem nevyzpytatelnější. Není pochyb o tom, že většinu těchto prvků převezme i připravovaná FIFA 15, což je určitě na místě. Výsledná technická kvalita se však bude řadit ke standardům příslušných platforem, tedy na dnešní dobu žádná sláva.

Titul 2014 FIFA World Cup Brazil má předpoklady k tomu, aby u fotbalových fanoušků uspěl. Kompletní licence, důraz na atmosféru a vylepšená hratelnost podpořená mnoha módy jsou tím správným receptem, jak přinést do obývacích pokojů spoustu svěží zábavy, ve které můžeme příležitostně pokračovat i delší dobu po skončení šampionátu. Jen se trochu bojíme toho, že nám EA zase ukončí servery pro online hraní hned následující rok. Už z toho důvodu, že si účtují plnou cenu, by se k tomuto kroku odhodlat neměli.

2014 FIFA World Cup Brazil
i Zdroj: Hrej.cz

Jasno budeme mít již 17. dubna, kdy hra vychází pro Xbox 360 a PlayStation 3, už nyní si ale můžete vyzkoušet demoverzi, která většinu popisovaných vylepšení prezentuje v praxi. K dispozici jsou týmy Anglie, Austrálie, Brazílie, Pobřeží slonoviny, Nový Zéland, Japonsko, Mexiko a Spojené státy, se kterými si můžete bez omezení hrát vzájemných zápasů, co se do vás vejde.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama