V sestavách CZC NVIDIA válcuje AMD
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka V sestavách CZC NVIDIA válcuje AMD

V sestavách CZC NVIDIA válcuje AMD

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

26. 2. 2021 09:52 4

Statistiky toho, jak vybírají a nakupují komponenty čeští hráči nebo příznivci hardwaru, příliš často dostupné nejsou. Obchod CZC.cz ale ku příležitosti prodeje své 100 000. montované sestavy zveřejnil zajímavou infografiku, související především s uplynulým rokem.

Reklama

Celých 65 % zákazníků dalo přednost procesorům AMD před Intelem, NVIDIA je zase jasným vítězem v grafických kartách, které byly oproti AMD upřednostňovány v 70 % případů. A optické mechaniky? Ty už evidentně vyšly z módy. Jsou totiž součástí pouze jedné pětiny sestav. Populární jsou naopak RGB prvky, které zdobí 80 % počítačů sestavených obchodem.

V sestavách se nejčastěji objevoval procesor AMD Ryzen 5 3600, 16 GB RAM, AMD Radeon RX580, nebo NVIDIA GeForce RTX 2070 a 2TB HDD doplněný o 250 GB SSD. Cena počítače vyjde v průměru na 28 tisíc, rekordmanem je dělo za 385 265 korun. Funkční počítač je ale možné postavit i za necelé čtyři tisíce.

Zajímavé je, že více než 60 % zákazníků mění celou sestavu jednou za pět let, případně ještě méně často. Jednou za dva roky nebo častěji si naopak dopřávají úplně nový stroj jen 4 % zákazníků. Přes 80 % z nich pak počítač využívá na hraní a 60 % na kancelářskou práci.

Konfigurátor počítačových sestav můžete vyzkoušet na stránkách CZC.cz.

V sestavách CZC NVIDIA válcuje AMD
i Zdroj: Hrej.cz

Text vznikl ve spolupráci s CZC.cz.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama