I prasata umí hrát hry, do určité míry
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka I prasata umí hrát hry, do určité míry

I prasata umí hrát hry, do určité míry

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

22. 2. 2021 15:00 1

Už řadu let není hraní záležitostí úzce uzavřené skupiny lidí, na které se ti ostatní dívají skrz prsty. Dnes hrají hry na počítačích, konzolích a mobilech téměř všichni, malé děti, teenageři, studenti, dospělí, senioři. Bohatí i chudí. Lidé bez rozdílu původu nebo vzdělání. A zdá se, že se k nim klidně mohou připojit i zvířata.

Reklama

Vědci z univerzity v Pensylvánii totiž zjistili, že jsou prasata schopna pochopit koncept jednoduché hry, ovládat ji rypákem skrze joystick a to i bez motivace - odměny v podobě pamlsku. Čtveřice čuníků se naučila procházet s bodem skrze jednoduché překážkové dráhy na obrazovce. V této souvislosti musela zvířata pochopit, že existuje souvislost mezi pohybem ovládacího prvku a kurzoru. Také se musela nějakým způsobem s bodem “ztotožnit” a uvědomit si jakýsi koncept hlavního “hrdiny”.

I prasata umí hrát hry, do určité míry
i Zdroj: Hrej.cz

Zajímavý je ten fakt, že zvířata pokračovala ve hře i po tom, co se rozbil dávkovač krmení, který prasata odměňoval při dosažení cíle. Dle vědců byly subjekty motivovány jen vlídnými slovy a pochvalami. To dále podporuje teorie sociálního cítění prasat.

Na druhou stranu je nutné upozornit, že prasata nebyla kdovíjak schopnými hráči a některá měla se stupňující se obtížností velký problém překážky překonávat. 

Budoucnost, kdy by se ve vašem týmu ve Warzone nebo Counter-Strike objevil chrochtavý spoluhráč rozdávající headshoty je tedy zřejmě daleko. Je však vidět, že hry jako zábava překonávají veškeré hranice. A že jsou prasata skutečně inteligentní, možná inteligentnější než si v současnosti myslíme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama