NVIDIA sníží těžící výkon 3060, vydá CMP
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka NVIDIA sníží těžící výkon 3060, vydá CMP

NVIDIA sníží těžící výkon 3060, vydá CMP

Radek Raudenský

Radek Raudenský

19. 2. 2021 17:35

Nedostatek grafických karet je téma, které se prolíná celým herním průmyslem. Dříve by šlo o téma jen pro zaryté PC hráče, honba po těžbě kryptoměn ale zajistila takový nedostatek, že už více jak půl roku není k sehnání žádný nový model od NVIDIA. Ta na to reaguje a ve svém blogovém příspěvku oznamuje dvě obrovské novinky.

Reklama

První z nich je ránou právě pro těžaře kryptoměn. Nová grafická karta RTX 3060 bude totiž softwarově omezovat těžbu Etherea, jedné z mnoha kryptoměn. Vývojáři do karty umístili speciální software, který rozezná algoritmus pro těžení již zmíněné kryptoměny – jakmile tak nastane, omezí efektivitu těžení přibližně o polovinu. Jak NVIDIA tvrdí, tyto grafické karty nejsou určené pro těžení, nýbrž pro hraní, tudíž mají mířit do rukou hráčů.

Přeci jen ale NVIDIA vychází těžařům vstříc, a to uvedením NVIDIA CMP, tedy Cryptocurrency Mining Processor, který je určený přímo pro těžící algoritmy. Produkty s CMP procesory budou prodávány přes autorizované partnery a jsou vytvořené tak, aby svůj výkon a efektivitu soustředili pouze pro potřeby těžařů. Nenajdete zde grafické výstupy, naopak se snížila energetická spotřeba i frekvence. I zde dojde na vydání různých variant – přesněji na 30HX, 40HX, 50HX a 90HX (vyšší znamená lepší). Cena je zatím neznámá, přičemž dostupnost 30/40HX je oznámena na první kvartál tohoto roku.

NVIDIA sníží těžící výkon 3060, vydá CMP
i Zdroj: Hrej.cz
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama