Zavírání studií nečekali ani vývojáři Stadie
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Zavírání studií nečekali ani vývojáři Stadie

Zavírání studií nečekali ani vývojáři Stadie

Radek Raudenský

Radek Raudenský

17. 2. 2021 13:37 3

Jsou to téměř dva roky od doby, kdy Google oznámil založení vlastních vývojářských studií, které měly přinést na cloudovou platformu Stadia exkluzivní AAA tituly. Právě kvůli krátké době od založení bylo nedávné uzavření těchto studií velkým překvapením, a to jak pro hráče, tak pro samotné vývojáře, jak tvrdí magazín Kotaku.

Reklama

Redaktoři v nové rozsáhlé zprávě tvrdí, že jen pět dní před uzavřením studií zaslal generální manažer Stadie vývojářům email, kde pochvaluje probíhající vývoj. O pár dní později si týmy svolal na konferenční hovor, kde oznámil rozpuštění všech studií – o pár minut později tato zpráva visela i na veřejném blogu.

Vývojáři se o tři dny později mohli v Q&A hovoru zeptat Harrisona na důvody a další palčivé otázky ohledně uzavření. Jeden ze zdrojů webu Kotaku se prý zeptal Harrisona na to, co se od onoho pochvalujícího emailu změnilo. Harrison řekl, že se nezměnilo vůbec nic – o uzavření věděl už tehdy. „Myslím si, že lidé prostě chtěli vědět pravdu. Chtěli od svého vedení vysvětlení. Pokud jste založili studio a najmuli si stovky lidí, nikdo je přece jen tak za rok nevyhodí ne? Za tu dobu prostě nemůžete udělat hru. Měli jsme mít jistotu na několik let,“ vyjádřil se jeden z anonymních vývojářů.

V hovoru prý ředitel Stadie zmínil vedle probíhající pandemie i akvizici Microsoftu jako jeden z důvodu, proč k této události došlo. Google chce vývojáře přesunout do jiných částí společnosti, což je ale problém – společnost si prý tradičně najímá lidi, kteří se vyznají ve více oborech. Vývoj her ale vyžaduje specializaci pouze v několika málo činnostech.

„Vývojáři doufali, že studia Stadie dokáží přežít problémy, už jenom kvůli tomu, že si Google může dovolit spálit stovky milionů dolarů, aby nastartoval vlastní herní platformu. Místo toho zničil důvěru 150 vývojářů, kteří byli součástí first-party studií. Zbytek zaměstnanců přemýšlí, jestli je vůbec možné věřit v budoucnost Stadie.“

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama