Twitch odstranil tag necitlivý k nevidomým
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Twitch odstranil tag necitlivý k nevidomým

Twitch odstranil tag necitlivý k nevidomým

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

7. 12. 2020 11:28 6
Reklama

Streamovací služba Twitch opět postoupila o krok dále v boji proti nevhodným označením a pojmenováním. Jeho uživatelé nově nemohou využívat tagu “Blind playtrough”, kterým bývaly označovány vysílání, kde hráč hraje konkrétní hru úplně poprvé. Je jim doporučeno používat výraz “First playtrough”.

Na problematiku označení blind playtrough (do češtiny doslovně přeložitelné jako slepé hraní) upozornil v červnu Steven Spohn, jeden z předních členů nadace AbleGamers zaměřené na zpřístupňování her různě postiženým lidem. Upozorňoval především na negativní konotaci slova, mimojiné v připodobnění se slovem “gay”, které bývalo dříve masivně používáno pro označování obecně špatných věcí. Dle Spohna by neměly být označení duševních nebo fyzických vlastností člověka používány pro hodnocení negativních situací nebo pocitů.

Na krok Twitche stejný člověk reagoval pochvalou a poděkováním za vstřícný krok směrem ke komunitě indisponovaných hráčů. Zároveň ale dodává, že jde jen o začátek cesty.

Hráči s různými úrovněmi poruchy zraku nejsou od, jinak na očích velmi závislé zábavy, úplně izolováni. V poslední době nabídlo takovým hráčům velmi rozsáhlé možnosti přizpůsobení pokračování The Last of Us, s celou řadou pomůcek využívajících zvukové stopy nebo vibrace. Na YouTube zase videa publikuje hráč s přezdívkou tj the blind gamer, který je i s úplnou slepotou schopen relativně úspěšně bojovat v multiplayeru Call of Duty. K orientaci v prostředí využívá “echolokaci”, v podobě střelby nebo narážení do okolního prostředí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama