Čeští prodejci k (před)prodejům PS5
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Čeští prodejci k (před)prodejům PS5

Čeští prodejci k (před)prodejům PS5

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

20. 11. 2020 14:50 16
Reklama

Už od včerejška první várky konzolí PlayStation 5 proudí k evropským, a tím pádem samozřejmě i českým zákazníkům a hráčům. Stejně jako v případě konzolí Xbox Series jsme oslovili místní distributory a zeptali se na okolnosti a jejich názory na start prodeje.

Už prakticky od spuštění předprodeje konzolí bylo patrné, že se rozhodně nedostane na všechny zájemce. Ba naopak, šťastných zákazníků, kteří se k PlayStationu 5 dostali hned v “první vlně” je spíše minimum. A jak je to ve skutečnosti?

„PlayStation 5 se v obou verzích na Alze vyprodala v rámci předobjednávek během velice krátké doby v září. Už začátkem října jsme avizovali, že se s největší pravděpodobností nedostane na všechny zájemce. Další dodávku neočekáváme dříve než v únoru 2021. U nových konzolí PS5 poptávka na českém trhu výrazně převyšuje nabídku, která pro něj byla výrobcem alokována,“ přiznává na rovinu mluvčí obchodu Alza.cz Daniela Chovancová. 

Také připomíná, že je situace u Xbox Series lepší a současné objednávky obchod stále slibuje dodat ještě do vánoc. „Poměr zájmu mezi standardní a digitální edicí jsme zaznamenali zhruba v poměru 3:1. Vzhledem k tomu, že obě verze významně posunují výkon předešlé generace, poměrně vyrovnaný zájem až tolik nepřekvapuje,“ dodává.

 „Z první várky konzolí se dostane přibližně na 15 % zákazníků, zbytek předobjednávek musí počkat na později. Nejbližší zásilka dorazí v prosinci, ale i ta je beznadějně vyprodaná. Skladem budou tyto konzole nejdříve v první třetině, spíše však první polovině roku,” oznámil za obchod CZC.cz obchodní ředitel Tomáš Pilský. I tento obchod registruje větší zájem o diskovou verzi konzole. Z ankety mezi zákazníky pak prý vyplývá, že si zhruba polovina pořizuje ke konzoli hry, zhruba třetina druhý ovladač a desetina pak i novou televizi připravenou na 4K rozlišení (nebo VR headset). Z her prý nejvíce táhne Marvel’s Spider-Man: Miles Morales a Demon’s Souls (na Xboxu je to Assassin’s Creed: Valhalla).

„O PS5 konzoli je enormní zájem. Do konce roku budeme schopni vybavit jenom 17% všech předobjednávek od našich zákazníků. Poměr objednávek diskové a digitální verze je 4:1,“ vysvětluje Martin Bednár z obchodu JRC. Také dodává, že se další balík konzolí na sklady dostane na začátku příštího roku, do klasického prodeje (tedy mimo předobjednávky) se ale dostane až v jeho druhé polovině. Alespoň za předpokladu, že by společnost Sony razantně nezvýšila množství nabízených kusů.

A co vy? Povedlo se vám ukořistit vlastní konzoli?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama