CD Projekt porušuje slib a nařizuje crunch
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka CD Projekt porušuje slib a nařizuje crunch

CD Projekt porušuje slib a nařizuje crunch

Radek Raudenský

Radek Raudenský

30. 9. 2020 07:15 34
Reklama

Tak došlo i na naše sousedy. Jason Schreier je snad nejznámějším herním novinářem na světě, který v minulosti pro Kotaku, v současné době pro Bloomberg přináší příběhy a zprávy z herního průmyslu, které by nejspíše za normálních okolností zůstaly veřejnosti skryty. Díky jeho zprávám jsme se dozvěděli o crunchi například v Naughty Dog, situaci v Rockstaru či dalších studiích.

Včera, pro nás v noci, Schreier vydal další článek, a to o nadcházejícím povinném crunchi v polském studiu CD Projekt RED. Toto studio bylo v minulosti právě za nutné přesčasy a celkovou atmosféru kritizováno, na což reagoval executive officer Marcin Iwinski s tím, že právě Schreierovi řekl, že je zavázán k zamezení crunche i práce přesčas.

Tento týden ale přišel zaměstnancům email, který tento slib porušuje. Adam Badowski, vedoucí studia, totiž píše, že je sice ohledně hry velmi optimistický a projekt byl odeslán na certifikaci jak Sony, tak Microsoftu, nyní je ale prý nutné opravit spoustu bugů a glitchů, které hra obsahuje.

„Od dnešního dne je celé vývojářské studio v plném proudu.“ To má znamenat, že všichni vývojáři budou muset pracovat jak v rámci běžného pracovního týdne, tak i jeden den o víkendu, tedy 6 dní v týdnu. To vše bude samozřejmě placené. „Beru na sebe zodpovědnost za reakce na toto rozhodnutí. Vím, že toto je přesný opak toho, co jsme řekli o crunchi a čemu jsem věřil – tedy že crunch by nikdy neměla být odpověď. Ale už jsme vypotřebovali všechny možnosti této situace.“ Schreier mimo jiné zmiňuje, že někteří vývojáři nebo celé týmy jedou v crunchi už několik měsíců, klidně i rok.

Velmi zajímavá je reakce lidí na tento článek a reakce Schreiera. Ten se snaží vysvětlit, že crunch není jen o práci přesčas, ale jde o celkovou atmosféru, o očekávání a normu. Práce přes noc a víkendy není prý placená zas tak dobře a pokud se náhodou rozhodnete odejít za dětmi a rodinou, získáte od kolegů a vedení vyčítavé pohledy, posměšky a pomluvy. To pak vede k zruinování životů i nemálo manželství.

I přes to se ale hráči, dost možná právě kvůli tomu, že tato zpráva pojednává o CD Projekt RED pracujícím na Cyberpunk 2077, diví tomu, proč Schreier dělá z této zprávy takové divadlo s tím, že jde o normální věc, která se děje i v jiných odvětví. Takové reakce ale při minulých zprávách nebyly.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama