Bethesda nemusí být exkluzivní pro Xbox
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Bethesda nemusí být exkluzivní pro Xbox

Bethesda nemusí být exkluzivní pro Xbox

Radek Raudenský

Radek Raudenský

22. 9. 2020 08:16 2
Reklama

Včera zasáhla celý herní průmysl velmi neočekávaná zpráva, kterou jste určitě zaznamenali. Microsoft koupil, v rámci akvizice ZeniMax Media za 7,5 miliardy dolarů v hotovosti, vydavatele Bethesda, který vlastní práva spousty známých sérií jako je Doom, Wolfenstein, Elder Scrolls a další. Kdybychom se na tuto akvizici podívali klasickým pohledem, který zavalil internet, mohli by se hráči na PlayStationu rozloučit s hrami od Bethesdy. Jenže, stane se tak?

Na internetu se totiž v reakci na akvizici objevilo spoustu názorů, že Microsoft se k tomuto kroku rozhodnout nemusí. Naznačuje tomu i obrat v tiskové zprávě, kde Todd Howard tvrdí, že vzájemné partnerství je o více věcech, než o jedné platformě. Společně totiž chtějí obě společnosti přinášet zábavu všem, bez ohledu na to, kde hrajete.

Phil Spencer následně zmínil, že se v budoucnu bude exkluzivita her posuzovat „hra od hry“. A na řadu přichází ony názory i čistá fakta. Tak například samotná částka – je nutné si uvědomit, že i když je Microsoft obrovskou společností, která má spoustu peněz, investice v takové výši není jednoduchou záležitostí ani pro Microsoft. Ze zveřejněných částek za stejnou cenu koupil Microsoft například platformu GitHub, o několik stovek milionů levněji Nokii, o miliardu více zase Skype.

Investice do Bethesdy a dalších studií tak nemusí být primárně mířena za účelem udělat své hry exkluzivní. Tituly od vydavatelství jsou velmi oblíbené i mezi hráči na PlayStationu a i přes neoblíbenost studia z posledních let bude o hry stále velký zájem. Dle názorů herních kritiků by tak investice měla mířit jinam – a to na Game Pass. Díky koupi celého studia si totiž Microsoft přišel na hodně široký katalog her, který může velmi brzy zamířit do již zmíněné služby.

A to se samozřejmě pojí i s dostupností dalších chystaných titulů v den vydání. Phil Spencer potvrdil, že se budou snažit poskytnout hry od Bethesdy v Game Passu už v den vydání. To pak dělá ze služby opět neuvěřitelně hodnotnou nabídku, kdy si hru nemusíte kupovat za 80 euro, ale za 10-15 euro na měsíc.

Jako příklad se pak hodí služba Netflix, která v současné době má 192 milionů aktivních předplatitelů. Ti se na platformě drží právě kvůli tomu, že neustále dostávají přísun obsahu. Ve finále se tak vlastníci PlayStationu s hrami jako Starfield loučit nemusí, dráždit by je ale mohla nabídka, kterou konkurence nabízí - tedy stovky her za pár set korun měsíčně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama