Jim Ryan vysvětluje zpětnou kompatibilitu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Jim Ryan vysvětluje zpětnou kompatibilitu

Jim Ryan vysvětluje zpětnou kompatibilitu

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

17. 9. 2020 14:00 2
Reklama

Jim Ryan, prezident Sony Interactive Entertainment, se po včerejší PlayStation 5 Showcase rozhodl ilustrovat novinky ohledně chystané konzole v komentáři pro plátek Washington Post. Zmínil se o například o ceně, zpětné komapatibilitě nebo o další podpoře PS4.

Na začátku prohlásil, že si hráči zaslouží jistotu. „Chceme je zajistit do budoucna, aby se mohli spolehnout, že konzole, kterou si koupili, bude v následujících letech relevantní. Jde o významný výdaj, chtěli jsme tedy zajistit, aby si lidé byli vědomi, že kupují opravdovou nex-gen konzoli.“ Autoři článku naznačují, že Ryan těmito slovy narážel na odlišnou strategii v případě Microsoftu.

Z rozhovoru také vyšlo najevo, že cena konzolí byla stanovena už začátkem roku. Sony podle všeho vždy chtěla nabídnout PS5 se stejnou cenovkou, s níž šla před sedmi lety na trh konzole PS4. Ryan přiznává, že se potýkali s problémy kvůli koronavirové pandemii. Šlo především o komplikace na úrovni logistiky a distribuce. „Budou lidé moci vyjít ven? Budou vůbec otevřené obchody?“ I takové otázky si v Sony pokládali. Podle Ryana se ale vše zvládlo a nyní je připraven dostatek konzolí pro všechny zájemce.

Prezident SIE také potvrdil, že zaslechl diskuze o tom, že Sony v herním byznysu zastává osvědčený recept, tedy že sází především na first-party tituly. „Neříkáme, že je to perfektní, ale takový je zkrátka náš přístup,“ vysvětlil a následně neváhal interní studia pochválit. „Potichu ale pravidelně jsme do studií investovali. Nyní, pokud mohu skromně konstatovat, máme čtyři nebo pět nejlepších týmů na světě.“

Po včerejší prezentaci vyšlo najevo, že tituly jako Horizon: Forbidden West nebo Spider-Man: Miles Morales v podstatě nejsou exkluzivní pro PS5, ale objeví se také na PS4. Dle Ryana jde o možnost volby. „Nikdo by neměl být zklamaný. PS5 verze těchto her jsou od základů vytvořeny tak, aby využily výhod nové konzole. Pro hráče na PS4 jsme navíc připravili možnost bezplatného upgradu na PS5. Chceme, aby si lidé mohli vybrat. Dělá mi to radost.“

Na majitele PS4 tedy Sony nezapomíná a i v následujících letech bude konzoli podporovat. „PS4 komunita pro nás bude i nadále nesmírně důležitá během následujících tří nebo čtyř let. Velká část přesedlá na PS5, v což doufáme, pokud odvedeme dobrou práci, ale desítky milionů lidí zůstanou u PS4.“

Co se týče portování na PC, dle Ryana je na čase prozkoumat možnosti dalšího využití populárních značek. Jde ostatně o logický krok, mohou totiž přilákat pozornost dalších potenciálních zákazníků.

Ryan se také zmínil o zpětné kompatibilitě. Dle jeho slov byly otestovány tisíce PS4 her, přičemž 99 % z nich bude možné spustit na PS5. PS Plus Collection pak vnímá jako skvělou možnost pro všechny nové hráče, pro něž je PS5 prvním zařízením od Sony.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama