DualSense generuje vibrace podle zvuku
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka DualSense generuje vibrace podle zvuku

DualSense generuje vibrace podle zvuku

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

1. 9. 2020 11:36 9
Reklama

O novém ovladači pro chystanou konzoli PlayStation 5 se mluví zatím pouze v superlativech. Zprávy od vývojářů, jimž se DualSense dostal do ruky, napovídají, že má skutečně potenciál posunout zážitek z hraní zase o kus dál. Částečně kvůli technologii haptické odezvy. A právě o ní Sony hovoří v poslední zprávě.

V dokumentu se objevuje jméno Yukari Koniši. Jde o inženýrku výzkumného oddělení Sony Interactive Entertainment. I ona slibuje, že haptická odezva skutečně zlepší herní zážitek. Technologie je však zároveň velmi složitá, což je problém především pro herní vývojáře, kteří by do ní museli investovat mnohem více času. Tedy pokud by bylo potřeba vibrace nastavovat manuálně. To ale není úplně nutné.

Aby inženýři autorům trochu ulehčili práci, vytvořili speciální prostředí pro práci s novou technologií. „Touto cestou jsme vyvinuli nástroj, který umožňuje herním vývojářům navrhnout působivou, přirozenou a dostačující vibrační křivku pouze v několika krocích. Zároveň jsme také vytvořili metodu téměř automatického generování vibračního modelu na základě zvukových efektů dané hry,” vysvětluje Koniši.

O generování vibrací podle zvuků jsme zatím ještě neslyšeli. Inženýrka dodává, že měli možnost vyzkoušet hned několik různých algoritmů, což následně konzultovali s experty z branže. Nástroj je dle jejích slov schopný do jisté míry zcela automatizovat celý proces tvorby vibrací. Výsledek by měl být téměř k nerozeznání od modelu, který by autoři vytvořili ručně.

Nástroj tedy vývojářům dává možnost značně si ulehčit práci. Především menší studia jistě nebudou chtít investovat tolik času do tvorby unikátní haptické odezvy. Jim bude stačit, když vygenerovaný model pouze maličko upraví. Kouzlo ovladače DualSense okusíme pravděpodobně v listopadu. Právě tehdy by konzole PlayStation 5 měla vyjít.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama