Obchod Google Play také vyřadil Fortnite
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Obchod Google Play také vyřadil Fortnite

Obchod Google Play také vyřadil Fortnite

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

14. 8. 2020 08:00 14
Reklama

Včera večer jsme informovali o radikálním kroku ze strany společnosti Apple. Z nabídky obchodu App Store totiž vyřadila populární Fortnite. Důvodem je skutečnost, že Epic přidal do aplikace možnost nakoupit herní měnu přímo ve hře, což je proti pravidlům této platformy. Netrvalo dlouho a Apple následoval další gigant – Google.

Obchod Google Play totiž využívá stejného principu jako App Store. Obě společnosti si berou 30 % z veškerých digitálních transakcí, které se uskuteční skrze jejich platformy. V případě Fortnite jde jistě o zajímavá čísla, o něž nechtějí přijít.

Epic je ale evidentně připraven nechat záležitost posoudit nezávislým soudem. Stihl už totiž připravit žalobu. V ní stojí, že Epic nechce způsobit finanční škodu, ani se nesnaží, aby jim Apple udělil výjimku. Stížnost poukazuje na skutečnost, že zde není žádný jiný způsob, jak si pořídit konkrétní aplikaci na zařízeních s operačním systémem iOS, přičemž jsou vydavatelé nuceni využívat platební metody Applu, což vede k finanční újmě. Epic v podstatě naznačuje, že si Apple drží monopol.

V případě Googlu je situace maličko složitější. Google Play totiž není jedinou možností, jak získat konkrétní aplikaci. Vydavatelé mohou uživatelům nabídnout přímé odkazy, jejichž prostřednictvím si mohou obsah stáhnout a nainstalovat. Epic ostatně tímto způsobem nabízí i Fortnite, nyní jde zároveň o jedinou možnost, jak si oblíbenou battle royale akci stáhnout. Epic ale namítá, že mají aplikace distribuované mimo Google Play značnou navýhodu, jelikož se uživatelé musí proklikat přes několik upozornění, která varují například před malwarem. Aplikace stažené touto cestou také není možné automaticky updatovat.

Google si nicméně stojí za svým rozhodnutím. Zástupci společnosti v komentáři pro The Verge prohlásili, že došlo k porušení podmínek, které jsou férově nastaveny pro všechny vývojáře. Jedním dechem ale dodali, že jsou připraveni projednat možnosti ohledně návratu Fortnite na Google Play.

Epic mezitím vydal speciální video s názvem „1984“, v němž nepokrytě útočí na Apple. V tomto roce totiž šla firma na trh s prvním Macintoshem. Při té příležitosti zainvestovala do reklamy, v níž vyhlásila revoltu proti IBM, tehdejšímu hegemonovi na trhu s počítači. Reklama nepřímo odkazovala na slavný román George Orwella.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama