Situace kolem xCloudu na iOS se přiostřuje
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Situace kolem xCloudu na iOS se přiostřuje

Situace kolem xCloudu na iOS se přiostřuje

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

7. 8. 2020 11:59 4
Reklama

Včerejší oznámení Microsoftu, který předčasně ukončil testování služby xCloud na platformách iOS, rozhořelo poměrně ostré diskuze. Microsoft se ale k problematice vyjádřil znovu, tentokrát skrze novináře New York Times Setha Schiesela, a giganta mobilních technologií Apple otevřeně kritizuje.

Apple jako jediná globální platforma svým uživatelům odepírá cloudové hraní a herní služby předplatného jako je Xbox Game Pass. Také konzistentně nakládá s herními aplikacemi jiným způsobem, přičemž je k těm neherním mnohem shovívavější, i když obsahují interaktivní obsah. Všechny hry dostupné v katalogu Xbox Game Pass jsou hodnoceny nezávislými ratingovými subjekty jako je ESRB a jeho regionální ekvivalenty. Jsme odhodláni najít cestu, jak nabídnout cloudové hraní s Xbox Game Pass Ultimate na platformě iOS,“ podotýká Microsoft.

„Věříme, že zákazník by měl být klíčem herního zážitku a hráči nám říkají, že chtějí hrát, spojovat se a sdílet obsah kdekoliv, nehledě na to, kde jsou. A my s nimi souhlasíme,“ argumentuje dále.

Rozhodnutí Applu kritizuje i ředitel společnosti Epic Tim Sweeney. Ten na Twitteru reagoval slovy „Apple postavil metaverzum (sdílený virtuální prostor, pozn. redakce) mimo zákon”. Také upozornil na to, že by podobný přístup mohl naprosto vyloučit existenci jakéhokoliv formátu sdíleného obsahu, vedle služeb typu xCloud, Stadia nebo GeForce NOW by se tak zákaz týkal i Minecraftu, Fortnite nebo Robloxu.

Apple vylučuje fungování služby xCloud na iOS tím, že by aplikace porušovala směrnice a regule App Store. Primárním problém se zdá být to, že by sice vstupní kontrolou prošla aplikace samotná, ale ne obsah, který bude postupně skrze ní nabízen. Tvrzení, že veškeré hry dostupné v katalogu jsou už několikrát prověřené zodpovědnými ratingovými orgány, zřejmě Apple nezajímá. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama