Blizzard čelí interním stížnostem na platy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Blizzard čelí interním stížnostem na platy

Blizzard čelí interním stížnostem na platy

Radek Raudenský

Radek Raudenský

4. 8. 2020 15:47 3
Reklama

Pro mnohé z nás by v mladém věku byl sen pracovat na hrách. V té době jsme samozřejmě nevěděli, co všechno tato práce obnáší, k tomu všemu se navíc posledních letech začal masivně ukazovat problém vývoje her, a to crunch. Věta „Alespoň dostávají hromadu peněz“ se pod těmito články objevovala dost často, ani to ale není u všech studií pravda, jak ukazuje nová zpráva od Jasona Schreiera.

Ta se věnuje situaci ve studiu Blizzard Entertainment, jehož hry asi není třeba představovat. V roce 2019 studio provedlo interní výzkum, díky kterému zjistilo, že více jak polovina pracovníků je nespokojena se svým platem. Minulý měsíc mělo dojít k nápravě, která ale zaměstnance akorát ještě více rozzuřila. Studiem tak začala kolovat tabulka, do které zaměstnanci anonymně vepisovali své mzdy a jejich navýšení. To se průměrně pohybuje okolo 10 procent, zatímco vysoce postavení manažeři si polepšili o pětinu.

Problémů ve studiu ohledně platů je hned několik. Zatímco někteří producenti a inženýři si vydělají i 100 tisíc dolarů ročně, testeři a zaměstnanci zákaznické podpory si často vydělají minimální mzdu, nebo se okolo ní pohybují. Kromě toho se Activision rozhodl zmenšit náklady, a tak jsme v minulosti mohli slyšet o velkých vyhazovech. Práci za propuštěné zaměstnance přebrali jejich kolegové, jejich plat ale zůstal stejný.

Jeden z veteránů Blizzardu tvrdí, že zvýšení odměny se pohybuje pod hranicí 50 centů (cca. 11 korun) za hodinu. Kvůli méně přesčasům si nyní vydělá méně, než tomu bylo před celou dekádou. Někteří se tak rozhodli odejít za mnohem vyšším platem ke konkurenci, jako například k blízkému Riot Games.

K Schreierovi a jeho asistentům se dostaly i zprávy z interního chatu Blizzardu z roku 2018, kdy někteří zaměstnanci museli šetřit peníze na nájem. Místo jídla tak používali kafe, které bylo ve studiu zdarma, jedli vločky, protože si nemohli dovolit jídlo z kantýny, třetí zaměstnanec zase přestal uvažovat o dítěti, protože by si ho nemohl dovolit.

To vše pak přichází ve chvíli, kdy je celá skupina Activision Blizzard pod kritikou kvůli platu ředitele Bobby Koticka. Jeho ohodnocení za rok 2019 činilo 40 milionů dolarů (téměř 900 mil. korun) a za 4 roky si přišel na 90 milionů dolarů (přes 2 mld. korun). Kvůli tomu se také objevil na horních příčkách nejpřeplácenějších ředitelů.

Článek Schreiera tak opět poukazuje na další problém herního průmyslu, přičemž se dost možná díky němu vyklube další kauza proti Blizzardu. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama