Před deseti lety vyšel Alan Wake
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Před deseti lety vyšel Alan Wake

Před deseti lety vyšel Alan Wake

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

14. 5. 2020 12:18 2
Reklama

Finské studio Remedy je známé z mnoha důvodů. Někteří hráči s láskou vzpomínají na fenomenální dvojici temných, příběhových third-person stříleček Max Payne, jiní zase upozorňují na mírně nedoceněný hit Control z loňského roku. A najdou se i tací, kteří odporují rozporuplnému přijetí akce Quantum Break. Asi nejzajímavějším titulem zkušených autorů však zůstává Alan Wake, který na Xbox 360 vyšel (v Evropě) 14. května roku 2010.

Server VG247 přinesl poměrně obsáhlou rekapitulaci vývoje a osudu hororové akce. Příběh Alana Wakea se totiž nerodil příliš snadno. Scénárista Sam Lake navíc opakovaně zmiňuje, že se několikrát pokoušel osudy psychopatického spisovatele dokončit a nakonec se alespoň povedlo provázat jeho svět s tím, ve kterém se odehrává zmíněný Control (přesněji řečeno spolu hry sdílí univerzum).

Historka s označením Alan Wake ale začala těsně po úspěšném vydání Max Payne 2, v roce 2003. Vedle Sama Lakea se v tomto ohledu objevuje ještě jméno Petri Jarvilehto, tehdejší kreativní ředitel Remedy. Dvojice hlav se brzy shodla na tom, že další titul ponese inspiraci tvorbou spisovatele Stephena Kinga, okořeněné některými starými nápady obou autorů. Vznikl tak divoký koncept hororového fantasy titulu s otevřeným světem, RPG prvky a důrazem na střídání dne a noci. Už tehdy hrála hlavní roli baterka ve formě hlavní zbraně protagonisty, jenž umožňovala z nepřátel sejmout štít “temnoty”, jinak se však samotná hratelnost finálnímu produktu příliš nepodobala.

Lake zmiňuje hned několik různých forem, které projekt nabral. V jednu chvíli byl například Alan Wake RPG v otevřeném světě, kde hráč plnil úkoly pro questgivery zabarikádované ve svých domech. Jindy se z neohroženého spisovatele stala jakási lesní variace Šíleného Maxe a primárními mechanismy hry byly putování v autě a hledání benzínu. Až později se autoři shodli, že problémy v kódu hry (chování NPC a jejich reakce na denní-noční cyklus), stejně jako už téměř absentující atmosféra jsou příliš pádnými důvody a celý projekt prošel restartem. Původní design mapy nicméně zůstal, v Remedy jej jen naroubovali na striktně lineární hru. To už se psal rok 2008 a na Xboxu 360 tak konečně mohl vzniknout nám známý Alan Wake.

Zajímavé je, že základním kamenem inspirace pro město Bright Falls, sloužícího jako dějiště hry, je nepoužitý scénář hororového filmu který Sam Lake napsal během studií na Divadelní akademii v Helsinkách. Koncepty některých nepřátel zase pramenily z Lakeovy dětské lásky k šrotu. V dětství si prý v jablečných sadech rád hrál s nasbíranými odpadky a přisuzoval jim různé vlastnosti. 

Dalším klíčovým prvkem, který ovlivňoval psaní scénáře a jednotlivých postav, byl soundtrack. Část skladeb, které se nakonec do oficiálního hudebního doprovodu dostala, byla vybrána ještě před tím, než je Lake spojil s jednotlivými motivy a postavami. Příkladem za všechny je “potápěč” Thomas Zane, přímo vyplývající z ikonické skladby Space Oddity Davida Bowieho (samotné jméno postavy je odkazem na Bowieho album Aladdin Sane).

Po vydání hry a dvou rozšíření (Signal a Writer) přišly jisté neshody s Microsoftem. Ten chtěl v příběhu Alana Wakea pokračovat, s čímž tvůrci nesouhlasili a v připravovaném druhém díle se vrhli hlouběji do Wakeovy mysli. Vzniknul tak o něco méně povedený spin-off American Nightmare.

Odkazy na hru se objevily i v dalším projektu Quantum Break, více prostoru ale Alan Wake dostal až v Control. A Lake upozorňuje na to, že se v připravovaném DLC souvisejícím s fenoménem “Altered World Events” příběhy obou her provážou ještě mnohem více.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama