Zahrajte si hry výstavy Sametové arkády
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Zahrajte si hry výstavy Sametové arkády

Zahrajte si hry výstavy Sametové arkády

David Plecháček

David Plecháček

8. 4. 2020 07:46
Reklama

Loni na podzim slavila Česká republika třicet let od sametové revoluce. V rámci oslav bylo v prostorách Činohry Národního divadla vystaveno i několik herních automatů, na nichž si hráči mohli zahrát trojici her inspirovaných událostmi z období revoluce. Instalace je sice dostupná i dnes (z části na Nové scéně), vzhledem k omezení pohybu osob z důvodu koronavirové krize se k ní ale nemají jak dostat. Právě proto se vedení ČND rozhodlo hry uvolnit i pro hraní na počítačích.

V rámci oslav byly vytvořeny tři typy automatů. Na jednom z nich bylo Revolution Booster: Velvet Kamikaze, na druhém Revolution Booster: Letris (Reshaping Letná) a na posledním Revolution Booster: Havel Race.

Velvet Kamikaze hráčům okamžitě připomene slavného PacMana. V rámci hry je ale v hlavní roli Martin Šmíd, student, který musí uniknout před státní bezpečností a položit život za revoluci. Ačkoliv jsou hry inspirovány skutečnými událostmi, Martin Šmíd ve skutečnosti nezemřel, ba sám se o příběh ani nijak nepřičinil. Jednalo se jen o rozšířenou fámu, která tvrdila, že po demonstraci 17. listopadu zemřel jeden ze studentů, ačkoliv to nebyla pravda, a právě Šmíd měl být tím dotyčným.

Letris (Reshaping Letná) pro změnu připomene Tetris. Jen nebudete shlukovat jednotlivé geometrické tvary, ale davy mířící na demonstraci na pražskou Letnou, která se odehrála 25. listopadu 1989. Aby působila adaptace co nejvěrohodněji, její součástí jsou i dobová hesla z tehdejších transparentů.

Havel Race je závodní hra, jak ostatně název napovídá, v jejímž rámci se hráč stává osobním řidičem Václava Havla. V rámci hry ho budete muset vozit po nejrůznějších setkáních, která jsou inspirovaná skutečnými událostmi. Jednou tak Václav Havel potřebuje na schůzi s představiteli tehdejšího režimu, jindy pro změnu na schůzi Občanského fóra, a tak dále.

Pokud si chcete všechny hry vyzkoušet, můžete si je stáhnout pod tímto odkazem, a to ať už máte operační systém Windows, na Mac OS. Jak hry instalovat popisuje následující video.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama