Po 19 letech končí Oficiální Xbox magazín
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Po 19 letech končí Oficiální Xbox magazín

Po 19 letech končí Oficiální Xbox magazín

David Plecháček

David Plecháček

1. 4. 2020 08:53 2
Reklama

Herních magazínů bylo v minulosti hned několik, v době předinternetové byly pro čtenáře prakticky jediným zdrojem informací. Svou relevantnost si ale zachovaly doteď, byť podle darwinovského principu přežívají jen ty nejsilnější. Spousta lidí jim ale z logických důvodů věští zánik. Situace v zahraničí není odlišná, nad osudy některých se smráká i tam.

Edge, Famitsu, GameInformer, GameStar, MCV nebo třeba PC Gamer, to je výčet těch světově nejznámějších. Rozhodně bychom k nim měli zařadit ještě další dva, PlayStation Official Magazine a Official Xbox Magazine, které jsou jistě známé i našim čtenářům. Díky svému pojetí si získaly u fanoušků konkrétních konzolí své pravidelné publikum, ve světě získaly pro změnu status časopisů, které budou existovat tak dlouho, dokud bude relevantní značka Xbox nebo PlayStation.

Realita je ale bohužel trochu někde jinde. Official Xbox Magazine se totiž stává reliktem minulosti. Jeho poslední číslo bude to dubnové. OXM byl samozřejmě u zrodu celé značky a všech třech jejích konzolí, té čtvrté se ale nedočká. O ukončení provozu informoval britský Eurogamer, který jako důvod uvádí restrukturalizaci v mediálním domě Future. Kromě OXM končí i pět dalších časopisů, vedle Xbox magazínu se ale nejedná o plátky spojené s videohrami.

Future jako důvod uvádí pokles poptávky. Propouštět ale vydavatel musel, jinak by se kroky musely týkat i dalších magazínů. Těch má pod svými křídly více než 50. V minulosti pod něj spadal i Official Nintendo Magazine, ten však neexistuje už šest let. Pod hlavičkou Future tak z velkých magazínů vychází už jen PlayStation Official Magazine, Edge a PC Gamer. Ve svém portfoliu má ale i několik méně známých, například Retro Gamer

Sluší se podotknout, že OXM měl dříve i vlastní internetové stránky. Obsah z nich, stejně jako z magazínu OPM a Edge, však už nějakou dobu plní stránky jiného internetové portálu ve vlastnictví vydavatelství Future, kterým je GamesRadar. PC Gamer si v tomto smyslu svůj web zachoval a funguje nezávisle na ostatních. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama