Proč ovladač XSX stále používá AA baterky?
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Proč ovladač XSX stále používá AA baterky?

Proč ovladač XSX stále používá AA baterky?

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

30. 3. 2020 07:43 19
Reklama

Jedním z charakteristických prvků bezdrátových ovladačů konzolové rodiny Xbox je využití tužkových baterek AA. A často vysmívaná “vymoženost” půjde ruku v ruce i s modernizovaným ovladačem ke konzoli Xbox Series X. Jeden z klíčových členů týmu Xbox Jason Ronald tento fakt vysvětlil v rozhovoru pro server Eurogamer.

Jde prý o přání hráčů. Dle interních statistik vývojového týmu se komunita fanoušků nemůže shodnout na tom, jestli jsou lepší tužkové baterky nebo moderní akumulátor (známý třeba z konkurenčního Dualshocku). Hlasy pro oba tábory jsou zhruba 50 na 50, Microsoft tedy chce dát hráčům do rukou možnost volby. Podobně jako v případě ovladačů pro Xbox 360 a Xbox One bude k dispozici (za příplatek) bateriový nástavec, jinak si ale vystačíme s tradičními Vartami, Duracelly a dalšími značkami.

Na první pohled je nový ovladač poměrně podobný tomu z roku 2013 a editoři Wikipedie jej dokonce považují jen za další revizi. Vedle nejevidentnějšího tlačítka Share a modernizovaného d-padu došlo k nepatrným změnám v celkové stavbě ovladače. Mírně se zmenšil, respektive se zmenšily některé jeho klíčové části. Ronald tvrdí, že se tím ovladač z původního 5-95 percentilu velikosti lidských rukou posunul k 3-95 percentilu. To v praxi znamená, že by mělo přibýt několik milionů hráčů, kterým bude ovladač sedět lépe do ruky.

Proč ovladač XSX stále používá AA baterky?
i Zdroj: Hrej.cz

Na otázku, proč nedošlo k radikálnější změně designu dostali novináři jednoduchou odpověď. Hráči jsou na současný ovladač zvyklí a velkou roli hraje v tomto případě svalová paměť. S tím se pojí například nutnost zachovat totožný zdvih analogových páček. 

I v tomto případě ale existují změny. Potah triggerů a bumperů je nově matný, a díky tomu by měly poskytovat lepší přilnavost i pro zpocené prsty.

Přítomní novináři měli možnost vyzkoušet ovladač v praxi a tvrdí, že své sliby Microsoft splnil. Nový gamepad se drží velmi podobně jako jeho předchůdce, je ale lehčí, fortelnější, tlačítko share je dobře přístupné a cítit by měla být i modernizovaná bezdrátová technologie s nižší latencí.

Xbox Series X by měl na trh dorazit na konci letošního roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama