Threadripper zvládne Crysis i bez graf. karty
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Threadripper zvládne Crysis i bez graf. karty

Threadripper zvládne Crysis i bez graf. karty

David Plecháček

David Plecháček

9. 3. 2020 16:18 12
Reklama

Jaký máš procesor? A co máš za grafickou kartu? To jsou dvě základní otázky v diskuzi, která by se točila okolo výkonu vašeho počítače. Obě komponenty jsou naprosto stěžejní a platí, že jsou základem každého počítače. Některé procesory mají grafický čip integrovaný do sebe, zpravidla hovoříme-li o noteboocích, některé se ale obejdou i bez toho.

Jistěže se budeme bavit o extrému, ale AMD Threadripper 3990X ukazuje, že bychom se v budoucnu mohli bez grafických karet obejít. Kdyby tento procesor existoval v roce 2007... nepotřebovali byste grafickou kartu k tomu, abyste si zahráli Crysis.

Threadripper 3990X od AMD udivuje od svého vydání. Už teď je držitelem světového rekordu co se týče výkonu mezi procesory: některým se povedlo přetaktovat všech 64 jeho jader na hranici 5,5 Ghz. Do svého krátkého životopisu si navíc tento procesor může připsat i to, že rozběhne vcelku obstojně i technologický benchmark z roku 2007, kterým Crysis od Cryteku ve své době jednoduše bylo.

Autoři kanálu Linus Tech Tips v přiloženém videu referují o tom, že se jim Crysis už jednou podobným způsobem podařilo rozjet. Tehdy to bylo za pomoci čipu Epyc, což je jeden z procesorů používaných u serverů. V tomto případě se totiž struktuře grafických karet více blíží procesory, které mají výrazně více jader, než na kolik jsme v našich počítačích zvyklí. Ani Epyc si ale s Crysis nedokázal poradit tak jako Threadripper.

Zřejmě na tomto základě nemůžeme soudit, že by se tímto směrem ubíral celý průmysl, video v tomto ohledu slouží jen jako zajímavost. Jedná se ale o jasný důkaz toho, že když budeme mít k dispozici dostatek výkonu, můžeme se v budoucnu dočkat čehokoliv, i počítače osazeného jen procesorem, který se bude o zbytek starat jen prostřednictvím softwarové akcelerace bez dedikovaného hardwaru na grafický výkon. Otázkou je, kolik takové řešení bude stát.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama