Z čínského Appstore zmizel Plague Inc.
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Z čínského Appstore zmizel Plague Inc.

Z čínského Appstore zmizel Plague Inc.

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

27. 2. 2020 16:44
Reklama

Originální strategie Plague Inc., ve které hráči pomocí roztodivných nákaz devastují lidskou populaci, v poslední době zažívá obrovský boom. Především v Číně, kde propukla epidemie viru SARS-CoV-2, postarší mobilní titul dosáhl vrcholu žebříčku placených produktů na Appstore Applu. Tvůrci ze studia Ndemic Creations byli však informováni, že jejich trumf z katalogu služby mizí.

Udávaný důvod je ten, že hra nabízí obsah, který úřad kybernetické administrativy Číny považuje za nelegální. Nikdo tedy přesně neví, zda se situace skutečně týká současné zdravotní situace. Logicky se nabízí vysvětlení související s politicky motivovaným potlačováním jakýchkoliv mediálních výstupů týkajících se nemocí, známý herní analytik Daniel Ahmad ale poukazuje na několik realistických možností.

Je totiž třeba poukázat na to, že hra v Číně vyšla ještě před aplikací současných licenčních zákonů, nebyla tedy nikdy oficiálně uznána jako “vhodná” pro místní trh. Také si Ahmad všímá toho, že se v rámci hry virtuální nemoc často rodí právě v Číně. A jako nejpravděpodobnější se jeví spekulace o vládní snaze “ochránit” občany před dalším šířením paniky. I když sami autoři upozorňují na to, že je Plague Inc. i přes jednoznačné edukativní hodnoty pouze hrou a ne vědeckým modelem nebo simulací.

Ndemic Creations se v současnosti snaží spojit se zmíněným kybernetickým úřadem a dosáhnout návratu hry na čínský trh. Lze ale předpokládat, že to bude dlouhý a náročný proces, obzvláště pro malé, nezávislé britské studio.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama