Remake Half-Life Black Mesa vyjde za týden
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Remake Half-Life Black Mesa vyjde za týden

Remake Half-Life Black Mesa vyjde za týden

David Plecháček

David Plecháček

25. 2. 2020 10:02
Reklama

Autoři z Crowbar Collective nás dlouhodobě připravují na to, že zanedlouho skončí dlouholetá cesta remaku prvního Half-Life. Projekt Black Mesa baví hráče osm let, ale vývoj hry začal už před dlouhými 15 lety. S blížícím se vydáním tak končí jedna dlouhá kapitola příběhu Gordona Freemana. Finální tečku napíší autoři paradoxně jen pár dní před tím, než vyjde dlouho očekávaná nová hra série, VR Half-Life: Alyx.

Vývojáři stanovili datum vydání na příští týden, hra vyjde ve čtvrtek 5. března. Ačkoliv se poprvé dala hrát v roce 2012, do předběžného přístupu na Steamu vstoupila 5. května 2015. Bez dvou měsíců tak v inkubátoru Valve stráví pět let.

Projekt se původně jmenoval Black Mesa: Source, později došlo na zkrácení názvu na pouhé Black Mesa. Dlouhodobě byla hra hratelná až do kapitoly Lambda Core, Xen, který následoval po ní, ale chyběl. Jeho dodělání trvalo několik let, což je dáno především tím, že na rozdíl od zbytku hry vznikal prakticky od začátku – v jeho případě nejde o remake, ale v podstatě o rekonstrukci toho, jak by tato mimozemská část hry mohla vypadat. Crowbar Collective s ní nebyli spokojení, a tak vytvořili svou vlastní verzi.

Ta je výrazně delší. Celá pasáž v Xenu sice kopíruje kapitoly hry (Xen, Gonarch's Lair, Interloper, Nihilanth), to, co ale dříve zabralo přibližně hodinu hry, trvá nyní několikanásobně déle. Dimenze Xen je jen těžko k rozeznání oproti pasážím hry z roku 1998. Právě zde je nejvíce patrný dlouhý vývoj – části, které autoři vytvořili nejdříve, oproti Xenu zestárli. O tom ale už budeme hovořit v recenzi, kterou samozřejmě chystáme. Verzi 1.0 si můžete v betě vyzkoušet už teď. V den vydání bude k dispozici finální build s posledním balíčkem oprav a několika drobnými vylepšeními, které autoři nijak nespecifikují.

Verzí 1.0 vývoj nicméně nekončí: „Black Mesa je videohra, je to naše videohra, která má své přednosti, ale i svá slabí místa. Jak řekl kdysi Leonardo da Vínci, umění není nikdy dokončené, jen opuštěné, a tak i když budeme hru plně podporovat i po verzi 1.0, nikdy nebude dokonalá,“ říkají autoři. My jen dodáme, že na hru krátce poté naváže Half-Life: Alyx, který překlene dobu mezi prvním a druhým dílem. VR titul vyjde už 23. března.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama