Stadii Google uvedl jako vizi budoucnosti
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Stadii Google uvedl jako vizi budoucnosti

Stadii Google uvedl jako vizi budoucnosti

David Plecháček

David Plecháček

24. 2. 2020 10:48 2
Reklama

Google Stadia je stále ještě na začátku. Možná více, než by si někteří její uživatelé přáli. Google svou službu přináší na osmnáct nových telefonů, to je ale stále daleko za tím, co nabízí konkurence. Možná právě proto je zajímavé, jak o službě hovoří i samotní zástupci Google, například jeden z čelních představitelů služby Andrey Doronichev.

Ačkoliv nás nová zpráva ve svém jádru nemusí zajímat – Stadii si nevyzkoušíme – je minimálně zajímavé sledovat, jaké bude dělat pokroky a jak si povede se svou konkurencí. Podpora osmnácti telefonů (čtrnáct modelů Samsung od řady S8, dva modely Asus ROG Phone a dvakrát Razer Phone) nevypadá na papíře zle, pravdou ale je, že konkurence je mnohem dál. Microsoftí xCloud nabízí podporu všeho s Androidem 6.0 a lepším, GeForce Now dokonce od Androidu 5.0 u telefonů s 2 GB RAM.

Všechny modely mohou být spárovány s gamepady prostřednictvím Bluetooth. S jedinou výjimkou, kterou je ovladač přímo Stadie. Ten musí být připojen kabelem. Google se snaží přijít na možnost, jak připojit vlastní ovladač prostřednictvím WiFi namísto standardu v podobě Bluetooth, zatím se mu to ale nedaří. Připojit jej kabelem tak musíte u mobilů stejně jako u počítačů. Bezdrátově komunikuje jen s televizí a zařízením Chromecast Ultra.

Google tak má co dohánět, jak říká magazín Engadget. „Tato funkce je jen jedním bodem na naší roadmapě, kterou spustíme v dohledné době. Je to dáno tím, že k našemu ovladači přistupuje jiným způsobem. … Vyžaduje to více práce jak na straně aplikace, tak na straně ovladače, aby celý přenos mohl fungovat bezproblémově,“ říká Doronichev. Důvodem je to, že by ovladač poté mohl komunikovat přímo s data centrem, což by mělo zrychlit odezvu.

Engadget připomíná, že se ve výsledku jedná o drobnost, neboť uživatelé si stěžují na mnohem výraznější problémy – třeba na fakt, že ze strany Google nepřišel žádný update prakticky dva měsíce. Lidem, kteří zaplatili téměř tři tisíce korun za Founders edici, například stále chybí podpora 4K rozlišení, podpora Google Assistant a třeba taková drobnost jako aktualizovaný seznam her, které do služby v dohledné době zamíří.

V tomto bodě Google odpovídá se slovy, že sice rozumí frustraci hráčů, ale za všechny problémy nemůže. Například ohledně nově příchozích videoher nemůže nic udělat, neboť je na vydavatelích, kdy oznámí své hry nebo případné porty na Stadii. Je pravda, že se o několika hrách v posledních týdnech mluvilo, výčtu ale vévodí Serious Sam Collection a Panzer Dragoon, což o ledasčem vypovídá.

A vyhýbá se i zodpovědnosti za další zatím plané sliby. Rozlišení je totiž jen jedním parametrem, o nějž se musí starat. „Lidé se nás ptali (se streamováním videa) na různé otázky – co udělá takový přenos kvalitním? Rolišení? Frame rate? Délka odezvy? Nebo je to počet operací vyrovnávací paměti, které ovlivní vaší herní seanci, nebo tehdy vaše sledování videa? Obecně vzato chcete vytvořit systém, který tyto parametry vyrovná v závislosti na podmínky koncového uživatele. A ty jsou dány i dalšími faktory, nejen vaším připojením,“ dodává Doronichev. Právě proto Google dost možná zatím nedosáhl 4K a musel ze svých velkolepých plánů slevit mnohem víc.

„V minulosti jsme oznámili naší vizi, která je velkolepá, ale potrvá, než jí dosáhneme. O tom to celé je. Není to o nějakých marginálních vylepšeních, není to o specifickém prvku. Stadia je o velkém prohlášení, o vizi, kam míříme. A k našemu cíli stále odhodlaně směřujeme.“ Něco nám říká, že to jako argument zákazníkům stačit nebude. Teď bude záležet jen na tom, jak dlouho budou práce Googlu trvat. Údajně se nemáme bát toho, že všechny plány vývojáři služby nenaplní – spíše je překonají. Ale pro tuto chvíli se jedná o hudbu budoucnosti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama