CDP 2. nejhodnotnější herní firmou Evropy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka CDP 2. nejhodnotnější herní firmou Evropy

CDP 2. nejhodnotnější herní firmou Evropy

David Plecháček

David Plecháček

24. 2. 2020 15:00 1
Reklama

Víme, že videohry zrovna nejsou odvětvím, kde by se řešilo, zda je hra z Evropy nebo Severní Ameriky, maximálně se řeší východní a západní produkce. Ale kdybychom přeci jen rozdělili společnosti na evropské, americké, asijské a další, dokázali byste říct, které z nich jsou ty největší?

Zůstaňme v Evropě, protože právě té (a jejího druhého místa) se týká následující zpráva. Která herní firma je u nás na starém kontinentu největší? A jak vlastně „velikost“ definovat? Poslouží nám k tomu její hodnota na trhu. Podle nejnovějších údajů se na druhé místo vyšvihl polský CD Projekt. Jeho hodnota totiž poslední měsíce neustále roste, a to i přes to, že z her vydala společnost jen port Zaklínače na Switch. Samozřejmě ale trh reaguje i na překvapivě dobře přijatý seriál The Witcher na Netflixu, případně reflektuje očekávání od Cyberpunku 2077, i když došlo k jeho odkladu. A je tu ještě jedna „drobnost“, videoherní obchod GOG má také velkou hodnotu, která se započítává k mateřské společnosti, kterou je právě CD Projekt.

Podle nejnovějších údajů má společnost hodnotu přes 8 miliard dolarů. Jen za posledních několik měsíců se zvedla o 1,3 miliardy dolarů. Když jsme si řekli, co všechno nyní pod CD Projekt patří a co se podílí na zhodnocení firmy, možná někoho z vás překvapuje, že je polská firma „až“ druhá. Ale i první místo je logické a možná bychom naopak čekali, že jeho vítězství bude ještě dominantnější.

Na francouzský Ubisoft v CD Projektu stále ještě nemají. Rozdíl ale není tak markantní, hodnota Ubisoft Entertainment je necelých 10 miliard dolarů, s drobnými výkyvy se nyní nachází na hranici 9,6 miliard. Vyjmenovávat, co všechno pod Ubisoft spadá, zřejmě není potřeba, k dobře známým značkám můžeme jen připomenout, že i francouzská společnost má svůj vlastní obchod. Na Uplay je ale na rozdíl od GOGu jen minimum her, které Ubisoftu nepatří.

Jen pro zajímavost, víte, jaká je situace ve světě? Pokud započteme výrobce konzolí, zřejmě správně tipnete Microsoft, Sony... ale zkusme to bez nich, respektive jen s jejich videoherní divizí. V Asii drtivě vyhrává Tencent. Ačkoliv se o něm nebavíme jako o společnosti, která by vydávala hru za hrou, investuje miliardy do jiných značek, ať už na velkých platformách, nebo těch mobilních. Na druhém místě je ze stejného důvodu NetEase, až třetí je Nintendo. Překvapením je i Severní Amerika. Protože nepočítáme Microsoft, ale Microsoft Studios, tak první zde není firma z Redmondu, ale firma ze San Matea. Právě tam sídlí Sony Interactive Entertainment, která co do hodnoty svůj protějšek a svého odvěkého rivala předčí. Až poté následuje Activision Blizzard. Pro srovnání, Ubisoft se v tomto žebříčku horko těžko dostal do nejlepší desítky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama