Co týden dal: Novinku od Petra Kubíčka
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Novinku od Petra Kubíčka

Co týden dal: Novinku od Petra Kubíčka

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

23. 2. 2020 16:00 3
Reklama

Odklady očekávaných her vystřídalo rušení účasti na herních akcích. Sony se nakonec neukáže ani na PAX East, ani na Game Developers Conference. Potěšilo alespoň oznámení nové české hry od Petra Kubíčka a pár dalších novinek.

NA STŘELNICI

Co týden dal: Novinku od Petra Kubíčka
i Zdroj: Hrej.cz

Hned několik zpráv z uplynulého týdne cílilo na fanoušky kompetitivních stříleček. Dozvěděli jsme se například, že se akce Rainbow Six Siege chystá zazářit i na další generaci konzolí. Skutečnost potvrdil sám ředitel vývoje - Leroy Athanassof. Není se ostatně čemu divit. Hra se i po čtyřech letech od vydání těší nebývalému zájmu hráčů, což se odráží také v odpovídající péči ze strany vývojářů. Otázkou nicméně zůstává, zda půjde pouze o zpětnou kompatibilitu. Autoři by eventuálně mohli využít výkon navíc a pozvednout úroveň detailů.

Dostane se na PlayStation 5 a Xbox Series X také PUBG? O tom pravděpodobně nemusíme pochybovat. Autoři se nicméně momentálně zabývají něčím jiným. Battle royale režim není samospásný a tak je vcelku rozumné herní nabídku trochu diverzifikovat. Autoři z PUBG Corp. za tím účelem vytvořili takzvaný Arcade Mode, jehož prostřednictvím nabídnou dosud nedostupné herní režimy. Tím prvním bude team deathmatch. Dá se předpokládat, že se nabídka v budoucnu rozšíří. Nově je také možné spojit se s kamarády, kteří preferují jinou konzoli.

O nějakém úpadku popularity režimu battle royale nicméně stále nemůže být řeč. Dokazuje to skutečnost, že se o něj stále zajímají velké společnosti, například Activision. Není žádným tajemstvím, že se znovu objeví v rámci série Call of Duty, podle posledních nepotvrzený informací to navíc vypadá, že by mohl být odbaven velmi brzy, konkrétně začátkem března. Není ale jasné, v jaké formě. Půjde o samostatný free-to-play titul, nebo bude režim součástí většího celku?

Do kategorie free-to-play spadá také Warface. S akcí přišel Crytek už v roce 2013, o pět let později ji vydal také na konzolích. V týdnu přišla bez jakéhokoliv varování zpráva, že se chystá port také na Nintendo Switch. Vzhledem k tomu, že za Warface není potřeba utratit ani halíř, není nutné platit ani za službu Switch Online.

Taktická akce Caliber od Wargamingu zase láká na uzavřenou betu, do níž se mohou všichni zájemci zaregistrovat přes tento odkaz.

SHADOWS OVER SILESIA

Co týden dal: Novinku od Petra Kubíčka
i Zdroj: Hrej.cz

Oznámení českých projektů patří bezesporu mezi vzácné události. Novou hru tentokrát představilo studio KUBI Games neboli Petr Kubíček, který je jeho jediným členem. 1428: Shadows over Silesia popisuje jako temnou akční adventuru zasazenou do středověké Evropy.

Dalo by se říct, že Petr přebírá hořící pochodeň od studia Warhorse. Stejně jako Kingdom Come: Deliverence stojí chystaná adventura na pilířích české historie. Rozdíl je v tom, že Petr neulpívá na realismu. Hru se nebojí naředit fantasy prvky, dočkáme se tedy magických rituálů a démonů. Kdo ví, třeba se objeví i nějaký ten drak. To vše na pozadí historických událostí roku 1428, kdy začíná husitské tažení do Slezska.

Petr ale nemíchá pouze historii s fantasy prvky. Mixuje také herní žánry. Sám přiznává, že v soubojích hra připomíná RPG, hádanky a dialogy zase odkazují na klasické adventury, obsahuje ale také stealth pasáže. Vizuální stránku pak tvoří low-poly grafika s důrazem na tmavé barvy, což hře dodává tu správnou atmosféru. Hlavní hrdina se ostatně většinou potlouká v zatuchlých podzemních kobkách, temná stylizace tedy sedí.

Petr Kubíček má před sebou ještě dlouhou cestu, hra totiž momentálně teprve pomalu opouští předprodukční fázi, na konkrétní datum vydání je samozřejmě ještě příliš brzy. Nezbývá než popřát hodně štěstí.

NOW

Co týden dal: Novinku od Petra Kubíčka
i Zdroj: Hrej.cz

Na cloudové hraní láká hned několik společností, mluví se především o technologii xCloud od Microsoftu nebo o Stadii, za níž stojí Google. Ani jedna nicméně v plné verzi neběží v našich krajinách. V tomto ohledu je napřed méně nápadná služba GeForce Now. Dle ohlasů běží až překvapivě dobře, navíc nenutí k nákupu konkrétních titulů. Stačí připojit vlastní knihovnu, třeba ze Steamu, pak už lze pohodlně hrát. Navíc za velmi přívětivou cenu.

Sluší se dodat, že ne všechny hry služba od Nvidie podporuje. Společnost si však velmi dobře uvědomuje, že obsah je pro její úspěšnost naprosto zásadní, zde se zkrátka nevyplácí šetřit. Co takhle nabídnout hráčům jednu z nejočekávanějších her letošního roku? Co by asi řekli na Cyberpunk 2077?

Důležité partnerství se studiem CD Projekt RED v týdnu naznačilo odhalení limitované edice grafických karet - RTX 2080 Ti Cyberpunk 2077 Edition. Mnohem důležitější je nicméně skutečnost, že bude Cyberpunk 2077 v rámci služby GeForce Now dostupný hned v den vydání. I na starším notebooku tedy bude možné navštívit Night City, dokonce s podporou ray-tracingu. Stačí mít dostačující internetové připojení.

Cyberpunk 2077 je bezesporu velkým lákadlem, služba díky atraktivní nabídce může nabrat řadu nových zákazníků. Knihovna podporovaných her se však rozroste i v dalších směrech. V minulém týdnu jsme sice informovali o skutečnosti, že byly ze služby odstraněny hry od vydavatele Activision Blizzard. Podle posledních informací to však vypadá, že šlo pouze o nedorozumění. Hry se tedy v budoucnu pravděpodobně zase vrátí do nabídky.

ZRUŠENÉ VÝLETY

Co týden dal: Novinku od Petra Kubíčka
i Zdroj: Hrej.cz

Koronavirus nám to pěkně komplikuje, jen co je pravda. Dle analytiků může pandemie způsobit odklad premiéry nových konzolí, protože se zkrátka nestihnou včas vyrobit. V týdnu se ostatně mluvilo o možném nedostatku konzole Nintendo Switch, který by se mohl projevit už v dubnu v Evropě a Spojených státech. Zde jde zatím o spekulace. Jisté ale je, že Sony vynechá další herní akce.

Japonský gigant nejprve překvapil zprávou, že se ani letos nechystá do Los Angeles na E3. Plánoval sice návštěvu veletrhu Taipei Game Show, ten byl nicméně z bezpečnostních důvodů zrušen. Avizované ukázky z Elden Ring jsme se tedy nedočkali. Zraky fanoušků se tedy upínaly k PAX East, kam měla Sony koncem měsíce přivézt celou řadu hratelných ukázek, mimo jiné také The Last of Us Part II. Nakonec se však rozhodla, že nebude nic riskovat. Ve snaze ochránit zdraví a bezpečí vlastních zaměstnanců účast na akci zrušila.

Tím to ale nekončí. Ze stejného důvodu zrušila společnost účast také na Game Developers Conference. Ta se koná od 16. do 20. března v San Francisku. Na GDC nedorazí ani Facebook, který na akci hodlal prezentovat novinky k zařízení Oculus Rift. Z jeho strany přišel alespoň příslib, že fanoušci o nová oznámení nepřijdou. Informace vypustí do světa prostřednictvím videí, na dotazy odpoví po internetu.

Podobným způsobem by mohla Sony odbavit oznámení konzole PlayStation 5. Společnost ostatně našla zalíbení v prezentacích State of Play, možná se další PlayStation uvede v podobném stylu. Stále se ale neví, kdy k tomu dojde. Spekulace sice naznačovaly únor, zbývá však už jen poslední týden. Hned v pondělí se něco odehraje v hale Sony v New Yorku, soukromá akce nicméně nemusí s plány kolem nové konzole souviset.

Do souhrnu se nám nevešlo několik dalších podstatných novinek. Nostalgiky potěší, že THQ odkleplo remake prvního dílu série Gothic. Pozitivní je také informace k Desperados 3, hra totiž vyjde v létě na PC i na stávajících konzolích, Mount & Blade 2 se zase koncem března objeví v rámci předběžného přístupu. Dokonce došlo na další Nintendo Direct, který se plně věnoval Animal Crossing: New Horizons. Bylo toho zkrátka moc. Tak zase za týden. Hrejte s námi! 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama