Průzkum zjistil složení vývojářský týmů v VB
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Průzkum zjistil složení vývojářský týmů v VB

Průzkum zjistil složení vývojářský týmů v VB

David Plecháček

David Plecháček

6. 2. 2020 10:16 6
Reklama

Z žádného trhu s videohrami neproudí do světa tolik dat jako z Velké Británie. Kromě tradičních nejprodávanějších her na týdenní bázi jsou to ale i jiné ukazatele, které nám odjinud ze světa chybí, zatímco na Ostrovech jsou veřejně dostupné, přinejmenším v podobě zpráv UKIE, Asociace interaktivní zábavy Velké Británie. Ta nyní například zveřejnila zprávu o složení jednotlivých vývojářských týmů.

Data, která pro UKIE nasbírala Sheffieldská univerzita v měsících září a říjen loňského roku, se týkají diverzity studií a jejich zaměstnanců. Do výzkumu bylo zapojeno 3200 herních vývojářů (tedy odhadem pětina z celkového počtu), a jak se (nepřekvapivě) ukázalo, drtivou většinou jsou týmy zastoupené muži. Jestli je sedmdesát procet hodně nebo málo necháme na vás, jen dodáme, že žen bylo ve společnostech 28 procent a zbylá dvě procenta připadla na genderově neutrální zaměstnance.

Zajímavý je ale i další poznatek. Tento poměr je v Británii veskrze tradiční, pokud hovoříme o podobných kreativních odvětvích, ať už jde o ten televizní nebo filmový, tudíž hry v tomto ohledu nijak nevybočují. Oproti celostátnímu průměru jde ale o výsledky, které jsou pochopitelně výrazně pod ním. UKIE ale zveřejnila i další, pro nás možná méně důležité a vypovídající výsledky, jen 10 procent zaměstnanců mají jinou než bílou barvu pleti, 21 procent se hlásí k LGBT komunitě – což je výrazně nad průměrem – a Britové jsou pochopitelně nejzastoupenější národností, ale celá třetina zaměstnanců pochází ze zahraničí: 19 procent z Evropské unie, 9 procent z jiných částí světa. Celkově hovoříme o lidech z 88 různých zemí.

Asociace ale chce dosáhnout lepších výsledků. Spouští tak kampaň #RaisetheGame, která má za cíl diverzitu rozšířit. Do roku 2021 by ráda zapojila přes 200 vývojářských týmů, už teď se ke kampani připojil Xbox, EA nebo Facebook. Jestli se přidá Rockstar či nikoliv nevíme, ale třeba i taková společnost sama aktivně podporuje onu různorodost.

Rockstar North sídlící ve skotském Edinburghu se zúčastní akce Girls' Game Lab, která má za cíl rozšířit povědomí o vývoji her i mezi dívkami ve věku 8-12 let. První díl Girls' Game Lab se konal v srpnu loňského roku v Leamington Spa ve studiích Playground Games. Paradox, že zrovna jedna společnost s hrami 18+ a druhá se závodními hrami rozšiřuje povědomí o hrách i mezi dívkami. Co do jejich kvalit ale nemají sobě rovného.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama