Plague Inc. je díky koronaviru na vrcholu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Plague Inc. je díky koronaviru na vrcholu

Plague Inc. je díky koronaviru na vrcholu

David Plecháček

David Plecháček

27. 1. 2020 09:22 3
Reklama

Víte, která hra je v tuto chvíli nejprodávanější v čínských mobilních obchodech? Je jí Plague Inc. Vlna nového typu koronaviru 2019-nCoV, který se objevil v čínském Wu-chanu a v současnosti děsí celý svět, evidentně spustila zájem o aplikaci, jejíž hlavní náplní je právě simulovat šíření nemocí. Na situaci museli zareagovat i samotní autoři.

Plague Inc. vyšlo před osmi lety na osobních počítačích, pro svou jednoduchost se ale ukázalo být vhodnou hrou i na mobilní zařízení. Teď však zažívá renesanci, za kterou by za jiných okolností byli autoři samozřejmě rádi, za současných okolností ale působí rozporuplně. Všichni, většina nových hráčů pochází právě z Číny, totiž chtějí vědět, jakým způsobem se bude nákaza šířit.

Zvýšený zájem dokazují i čísla ze Steam Charts, podle nichž nebyla hra nikdy tak populární. Absolutní peak co se týče souběžně hrajících hráčů pochází ze včerejšího dne (17 889), přičemž dosavadní maximum bylo čtyřikrát menší. Od prosince si hra polepšila prakticky desetinásobně. Přesná čísla z iOS a Androidu neznáme, ale právě tam by měla být hra ještě násobně populárnější.

Studio Ndemic Creations tak muselo vydat oficiální prohlášení, aby neznalí hráči nepodlehli iluzi, že právě jim zobrazeným způsobem se bude nákaza rozvíjet dál. „Chtěli jsme, aby naše hra byla co nejvíce realistická a informativní... I tak ale prosím mějte na paměti, že Plague Inc. je hra, ne věděcký model, a že současné šíření koronaviru probíhá v reálných podmínkách a ovlivňuje velký počet lidí. Doporučujeme všem hráčům, aby se informace zjišťovali vždy od místních nebo světových zdravotnických organizací,“ píše se v oficiální zprávě, která je dostupná na stránkách vývojářů, případně na Twitteru.

Samotní autoři ve zprávě dokládají, že kdekoliv se na světě objeví nějaká nová nákaza, objeví se i zvýšený zájem o hru. Naposledy jsme psali o podobné zprávě v souvislosti s ebolou. Současná krize ale evidentně nemá obdoby, a je možné, že počet hráčů ještě poroste. Zatím vcelku pochopitelně nejvíce reaguje Čína a čínští hráči, nový koronavirus se ale začíná objevovat v čím dál větším počtu zemí. Nejnovější nakažené hlásí například Kanada nebo nám mnohem bližší Rakousko. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama