Daně Rockstaru naznačují vývoj GTA VI
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Daně Rockstaru naznačují vývoj GTA VI

Daně Rockstaru naznačují vývoj GTA VI

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

20. 1. 2020 09:50 6
Reklama

Jedno z největších uskupení na poli videoherního průmyslu, edinburské studio Rockstar, poměrně výrazně těží z britského daňového systému. Dle thinktanku TaxWatchUK totiž během loňského roku z fondu daňových úlev Video Games Tax Relief odčerpal 37,6 milionu britských liber v daňových úlevách (v přepočtu více než 1,1 miliardy českých korun). 

Fond VGTR má přitom sloužit k podpoře malých vývojářských studií, které přísné daňové zákony na ostrovech výrazně zatěžují, a podporovat především hry, které by měly problém s prodeji v zámoří. Zodpovědný Britský Filmový Institut do něj ale zařadil i Grand Theft Auto V. TaxWatch upozorňuje na to, že si za období 2018/2019 Rockstar díky tomu ulevil největší částkou v historii, celkem 37 % ze všech odečtených daní napříč anglickým videoherním průmyslem. Z programu tak za poslední čtyři roky získal Rockstar celkem 80 milionů liber (více než 2,3 miliardy českých korun) aniž by zaplatil jakoukoliv daň z příjmu. Z miliardových čísel GTA V prý navíc už dříve vykázal "nepatrné prodeje".

Čtvrtina všech žádostí, které byly kdy v rámci programu vypsány, je zastoupena dvěma projekty společnosti. V době vzniku programu na podporu malých studií přitom místní vláda předpokládala, že se roční náklady vyšplhají na zhruba 35 milionů liber, v současnosti ale přesahují 100 milionů liber a téměř polovinu nákladů spolknou čtyři firmy (vedle Rockstar ještě Warner Media, Sega a Sony).

TaxWatchUK tedy volá po reformaci programu, pro hráče z toho ale plyne velmi zajímavý poznatek. Vzhledem k obrovským vykázaným nákladům, z nichž plynou úlevy, thinktank soudí, že Rockstar pracuje na dalším projektu ze série Grand Theft Auto. VGTR totiž umožňuje studiím ulevovat i z dosud nedokončených projektů, které nejsou publikované veřejnosti. Ve srovnání s náklady na tvorbu GTA V prý bude nový projekt výrazně dražší.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama