Co týden dal: Nové logo a zavřené obchody
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Nové logo a zavřené obchody

Co týden dal: Nové logo a zavřené obchody

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

12. 1. 2020 16:00
Reklama

Začátek nového týdne provázela nemalá očekávání, byla zde totiž slušná šance, že dojde k představení nové konzole od Sony. K tomu sice nakonec nedošlo, my jsme ale rádi i za těch pár zajímavých informací, které si připomeneme v aktuálním souhrnu.

STARONOVÉ LOGO

Co týden dal: Nové logo a zavřené obchody
i Zdroj: Hrej.cz

Nejzajímavější událostí uplynulého týdne byl bezesporu veletrh spotřební elektroniky – CES. Herní nadšenci upínali zraky především na konferenci Sony, spekulace totiž naznačovaly, že by japonský gigant mohl představit PlayStation 5. Pokud snad někdo z vás skutečně vydržel do brzkých ranních hodin, aby měl tento okamžik hezky z první ruky, byl pravděpodobně trochu zklamaný.

Prezident SIE Jim Ryan totiž představil pouze nové logo, které bude s další generací konzole spojené. Dále pak zmínil důležité prvky, například SSD disk, UHD Blu-ray mechaniku, hardwarově akcelerovaný raytracing a 3D zvuk. Na podobu nové mašiny si ale bohužel budeme muset nějaký čas počkat.

Ryan se nezapomněl pochlubit oslnivými čísly. Celkově se po celém světě prodalo 106 milionů kusů konzolí aktuální generace, PlayStation VR pak 5 milionů. Podařilo se také vybudovat věrnou uživatelskou základnu. Za prosinec bylo evidováno 103 milionů aktivních uživatelů, přes 38 milionů z nich pak sáhlo po službě PlayStation Plus.

Ani po konferenci se Ryan nezastavil a další drobné detaily naznačil v následných rozhovorech. Třeba pro server Business Insider Japan prohlásil, že posun v oblasti výkonu je sice vzrušující, jde ale o samozřejmost. V této souvislosti opět zmínil 3D audio a haptickou odezvu nového gamepadu. Dle jeho slov budou hráči překvapeni, o jak velkou změnu jde. Zmínil se o jízdě v Gran Turismo Sport. S aktuálním Dualshockem je zážitek sice uspokojivý, po vyzkoušení nového ovladače však už podle něj není cesty zpět.

Nad PlayStation 5 se stále vznáší několik zásadních otazníků. Začátkem týdne se například objevily další spekulace naznačující přítomnost zpětné kompatibility. Údajně by mělo být možné spustit tituly ze všech předchozích konzolí, takzvaný „remaster engine” navíc zajistí lepší vizuál. Těžko ale soudit, co je na tom pravdy.

CONCEPT UFO

Co týden dal: Nové logo a zavřené obchody
i Zdroj: Hrej.cz

Na veletrhu nicméně k představení nové konzole došlo, akorát ze strany jiné firmy. Tou je společnost Alienware. Pochlubila se prototypem, který nápadně připomíná Nintendo Switch. Takzvaný Concept UFO disponuje osmipalcovým displejem s rozlišením 1200p. Nechybí ani dva odpojitelné ovladače a dokovací stanice pro připojení k televizi.

Na konzoli běží Windows 10, hry lze zprovoznit díky Steamu. Připojit však lze i myš a klávesnici, UFO se tedy dá využít i k práci. Konkrétní specifikace sice není k dispozici, oproti hybridní konzoli z dílny Nintenda nicméně bude mít navrch. Například Rocket League, F1 2019 nebo Mortal Kombat 11 běží bez škubnutí a v lepších detailech.

Stále ale jde o pouhý prototyp, přičemž není vůbec jisté, zda se společnost skutečně pustí do sériové výroby. Důležitým faktorem je rozhodně cena, za níž by bylo možné konzoli pořídit, zde patrně nelze Nintendu konkurovat. Zásadní je také výdrž baterie, vzhledem k náročnému hardwaru by zřejmě šlo o velkou výzvu. Potenciál ale určitě má. V minulosti se ostatně objevilo hned několik podobných pokusů. Třeba to Alienware skutečně dotáhnou do konce.

XBOX A JEHO ZÁDA

Co týden dal: Nové logo a zavřené obchody
i Zdroj: Hrej.cz

Na veletrhu se objevil také Xbox Series X. Nešlo ale o konferenci pod vedením Microsoftu. Na CESu totiž představila nové produkty také společnost AMD. Jak je známo, právě její procesory budou osazeny v nových konzolích. Právě to chtěla patřičně demonstrovat. K tomu účelu si vybrala render chystaného Xboxu, který byl v ukázce patřičně roztočen, čímž poodhalil zadní stranu.

Jednotlivé porty (například USB, HDMI) zde byly vyobrazeny v jedné linii. Představa o podobě Xbox Series X byla tedy kompletní. Tedy alespoň na chvíli. Zástupci AMD se krátce poté vyjádřili, že obrázky nereprezentují skutečnou podobu konzole. Šlo o render z produkce společnosti TurboSquid, která se zabývá prodejem 3D modelů.

Potenciální podoby zadní strany jsme se však přeci jen dočkali. Přišel s nimi insider Brad Sams. Na obrázku jsou vidět dva USB-A porty, jeden pro síťový kabel, další pro napájecí kabel a také port pro optický kabel. Zaujmou také dva další průduchy, jimiž se do konzole patrně bude dostávat čerstvý vzduch. Ani tento obrázek nicméně nemusí odrážet výslednou podobu Xbox Series X.

Co týden dal: Nové logo a zavřené obchody
i Zdroj: Hrej.cz

ZAVÍRÁME KRÁM

Co týden dal: Nové logo a zavřené obchody
i Zdroj: Hrej.cz

Koncem týdne přišla informace o britském řetězci Game, který se specializuje na prodej fyzických kopií her a dalšího artiklu spojeného se světem videoher. Současný trend kamenným prodejnám bohužel nenahrává, nakupování digitálních kopií je pro hráče již dávno běžná záležitost. Snad i právě proto dojde v Británii k uzavření hned čtyřiceti poboček.

Řetězec se s velkými finančními problémy potýká už dlouho, dokonce přežil insolvenci, z níž mu pomohl investor OpCapita. Loni se jeho vlastníkem stal prodejce sportovních potřeb Sports Direct, zaplatil za něj 52 milionů liber. Informace o chystané restrukturalizaci se objevily koncem listopadu loňského roku. Z vyjádření zástupce společnosti je patrný nátlak na pronajímatele prostor. Nájmy jsou totiž dle jeho pohledu až příliš vysoké. Nemusí tedy nutně dojít k uzavření všech čtyřiceti poboček, otázkou ale zůstává, zda skutečně dojde k dohodě.

Game ale není jediným řetězcem, kterému teče do bot. V listopadu došlo k oznámení, že se Gamestop chystá uzavřít 200 obchodů po celém světě. V Austrálii zase koncem ledna dojde ke zrušení devatenácti poboček EB Games. Síť prodejen čítá celkem 300 obchodů. Důvodem je jednoduše neschopnost generovat zisk. Společnost se situaci snaží zachraňovat sdílením prodejen s obchodem Zing Pop Culture, který se zaměřuje na prodej předmětů s herní tematikou.

Právě figurky, sošky, trička a další podobné zboží by eventuelně mohlo kamenné prodejny udržet nad vodou. Některé obchody se také snaží nabídnout další služby, od nichž si slibují, že do prodejny hráče nalákají. V podstatě tak zároveň mnohdy fungují také jako bazar nebo půjčovna.

Trend je jasný. Zatímco v roce 2009 bylo v USA 80 % her prodáno na fyzických nosičích, v roce 2016 jich bylo už pouze 26 %. Za velkou louží je sice příklon k prodeji přes digitální platformy daleko intenzivnější, zbytek světa na tom ale bude velmi podobně. Microsoft ostatně už nějaký čas nabízí Xbox One S All-Digital. U něj už disková mechanika zcela chybí. V takových časech se prostě fyzické kopie prodávají těžko.

Příští týden se sice žádné velké veletrhy ani konference nekonají, i tak se patrně dozvíme další detaily o chystaných konzolích. Nezapomeňte si poslechnout poslední hpod, který se po dvou dílech INVAZE zase vrátil do starých dobrých kolejí. Hrejte s námi!

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama