Co týden dal: Herní Oscary a Xbox Series X
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Herní Oscary a Xbox Series X

Co týden dal: Herní Oscary a Xbox Series X

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

15. 12. 2019 16:00 8
Reklama

Jedna prezentace od Nintenda, druhá ze strany Sony a k tomu The Game Awards, na nichž se předvedl další Xbox a hromada novinek. Svět videoher se v uplynulém týdnu zřejmě naposledy v tomto roce roztočil na plné obrátky.

NEZÁVISLÁ DVACETIMINUTOVKA

Co týden dal: Herní Oscary a Xbox Series X
i Zdroj: Hrej.cz

Týden plný prezentací odstartovalo Nintendo s Indie World Showcase. Ve dvaceti minutách představili svá díla producenti nezávislých her, kteří mají v přípravě tituly pro Nintendo Switch. Na co se tedy mohou jeho majitelé těšit?

Přestavila se například novinka Sports Story navazující na populárního předchůdce – Golf Story. Už samotný název napovídá, že se v pokračování nabídka sportovních aktivit rozšíří, s hlavním hrdinou se hráči mohou věnovat také tenisu, basebollu, fotbalu nebo volejbalu. Hra by měla vyjít v polovině příštího roku.

Zajímavá je také novinka od Team 17. Tvůrci The Escapists se po útěku z vězení vrhli na trochu jinou disciplínu. V The Survivalists je úkolem hráče přežít v procedurálně generovaném světě, kde mu budou dělat společnost cvičené opice.

Pozitivní zprávou je také port free to play akce Dauntless. Ta je mnohými hráči vnímána jako přístupnější Monster Hunter. Doposud byla dostupná na PlayStation 4, Xbox One a PC, nyní se mohou zapojit i vlastníci Switche. Hra navíc podporuje crossplay, o souputníky tedy nebude nouze.

Na Switch se chystá také akční adventura Stranger’s Wrath. First person střílečka se dočkala vylepšeného ovládání, na Switchi bude možné využít míření s asistencí gyroskopu. Hra by měla vyjít v už v lednu.

Novinek nicméně bylo daleko víc, kompletní prezentaci můžete zhlédnout v níže přiloženém videu.

ZPRÁVIČKY OD SONY

Co týden dal: Herní Oscary a Xbox Series X
i Zdroj: Hrej.cz

O slovo se v týdnu přihlásila také Sony prostřednictvím již tradičního formátu State of Play. Jelikož šlo o poslední díl letošního roku, očekávalo se, že se novinkami šetřit nebude. Těch zajímavých informací ale nakonec tolik nebylo.

Příkladem může být port Untitled Goose Game na PlayStation 4. Je to sice fajn, ale takové oznámení asi jen tak někoho neohromí. Mluvilo se také o Dreams. Počin od Media Molecule se totiž blíží do závěrečné fáze, autoři si tedy mohou dovolit stanovit pevné datum vydání. Hra vyjde 14. února. Ukázal se také Predator: Hunting Grounds. Řeč padla i na akční rubanici Babylon’s Fall od Platinum Games.

Co se novinek týče, představena byla nová battle royale akce Spellbreak, v níž to přetéká barvičkami. Superliminal zase prověří vnímání reality prostřednictvím environmentálních hádanek. Ani tentokrát se nezapomnělo na virtuální realitu. Na VR headsety se chystá Paper Beast, bizarní záležitost, v níž je potřeba dohlédnout na prazvláštní bestie.

Největší radost udělalo patrně oznámení remaku Resident Evil 3. O něm se už nějaký čas spekulovalo. Vzhledem k úspěchu remaku předešlého dílu se očekávalo, že dříve či později přijde na řadu i trojka. Že se hráči vrátí do Racoon City už 3. dubna, to je malé překvapení. Závěrem se ukázal také Ghost of Tsushima, moc dlouho se ale nezdržel. Kratičký teaser pozval na další ročník The Game Awards, kde se poslední exkluzivita pro PlayStation 4 řádně odprezentuje.

Čekali jste víc? To asi nejste sami. Pětadvacáté výročí japonské konzole by se dalo určitě oslavit trochu lépe. Nezbývá než doufat, že Sony šetří síly na příští rok.

PŘEDÁVÁNÍ HERNÍCH OSCARŮ

Co týden dal: Herní Oscary a Xbox Series X
i Zdroj: Hrej.cz

Tou hlavní událostí byla akce The Game Awards. Geoff Keighley se i letos hodně snažil, aby mohl samotné předávání cen v jednotlivých kategoriích vyšperkovat zajímavými hosty a k tomu přihodit ještě nějaká ta oznámení.

Oproti dvacetiminutovkám State of Play a Indie World Showcase trvala akce celé tři hodiny. Krom reklam byla skutečně napěchovaná novinkami, jejich rekapitulace by vydala na celý samostatný článek, vypíchneme tedy to nejdůležitější.

Začneme u významných hostů. Nesměl chybět kamarád Geoffa Keighleyho – Hideo Kodžima, jemuž dělal garde Norman Reedus. Oba vyhlíželi nějaké to ocenění za Death Stranding. Ještě před zahájením večera se Keighley musel bránit nařčení ze střetu zájmů, někteří lidé mu vyčítali bratříčkování s Kodžimou, což by ve svém důsledku mohlo udílení cen ovlivnit. Keighley ale vše rezolutně popřel. Přátelské vztahy jsou dle jeho slov důležité, bez nich by akce nemohla proběhnout. Zároveň zdůraznil, že o nominacích a o vítězích rozhoduje nezávislá porota, on sám nehlasuje.

Na akci se ukázal například Vince Zampella z Respawn Entertainment, ke slovu se dostal i Reggie Fils-Aimé. Objevila se také Ikumi Nakamura, která si získala srdce fanoušků na E3 konferenci Bethesdy, na níž představila novinku Ghostwire Tokyo. Pro Tango Gameworks už sice nepracuje, čas na The Game Awards si ale udělala a i nyní předvedla svůj osobitý projev při vyhlášení hry s nejlepším výtvarným zpracováním. Cenu obdržel titul Control, čímž se na pódiu objevila další osobnost - Mikael Kasurinen z Remedy Entertainment. Přítomné zaujalo především jeho tričko s nápisem „I am AWAKE”, jeho prostřednictvím pravděpodobně promoval DLC pro Control. Nebo něco jiného?

Během večera došlo také na vystoupení světoznámých interpretů. Objevila se umělkyně Grimes, jejíž hudba bude přítomna v Cyberpunk 2077. Vystoupení na The Game Awards naprosto uhranulo přítomného Elona Muska, který jí jako jediný věnoval potlesk ve stoje. Ostatní se k němu bohužel nepřidali. Když ale přišla na řadu kapela Green Day, to už byl na nohou celý sál. Během vystoupení vyšlo najevo, že se písničky této kapely staly součástí VR hitu Beat Saber ve formě nového balíčku.

O velké finále se pak postaral Vin Diesel. Jeho přítomnost nebyla náhodná, během večera byla totiž představena hra na motivy filmu Rychle a zběsile. Diesel předal cenu za nejlepší hru roku. Tu překvapivě získal titul Sekiro: Shadows Die Twice.

A jak to dopadlo v dalších kategoriích? Kodžima sice nezískal hlavní cenu, Death Stranding byl však oceněn za nejlepší režii, nejlepší herecký výkon (Mads Mikkelsen) a nejlepší hudební podkres. Blýsklo se také RPG Disco Elysium. Obdrželo cenu za nejlepší RPG, příběh a bodovalo také ve dvou kategoriích pro nezávislé hry. Kompletní výsledky jsou zpracované v samostatném článku.

Pojďme si ještě shrnout zásadní oznámení. Zajímavá je zpráva o vývoji The Wolf Among Us 2, na němž pracují veteráni z Telltale. Oznámena byla taktická akce Nine to Five od Redhill Games, Riot představil hned dvě singleplayerové hry. Wolfeye Studios přispěchali s novinkou Weird West, Gearbox představil fantasy RPG Godfall, s nímž míří rovnou na PlayStation 5. Během večera také padla data vydání. New World z produkce Amazon Game Studios vyjde příští rok v květnu, Gears Tactics v dubnu, Ori and The Will of the Wisps se posunul až na 11. března. No a již zmíněný Ghost of Tsushima vyjde někdy během léta.

XBOX SERIES X

Co týden dal: Herní Oscary a Xbox Series X
i Zdroj: Hrej.cz

O největší poprask se postaralo odhalení další generace konzole od Microsoftu. S označením Xbox Series X se představila v celé své kráse. Design budí obavy, zda se vejde pod televizi, lze jí ale uložit také v horizontální poloze.

K pojmenovávání Xboxu se Phil Spencer vyjádřil ještě před odhalení Xbox Series X. Dle jeho slov se jméno odvíjí od schopností a funkcí konkrétní konzole. Xbox 360 byl středem celého dění a zábavy, Xbox One byl zase koncipován, aby obsahoval vše v jednom. Těžko ale říct, co chtěli autoři nového názvu říct označením Series X. Dá se ale předpokládat, že se na to někdo šéfa divize Xbox brzy zeptá.

Při příležitosti představení nové konzole přišel Phil Spencer utrousit pár slov přímo na pódium. Nehovořil ale moc dlouho, detaily o nové mašině pak byly zveřejněny v samostatné tiskové zprávě. Uvedl zároveň první trailer k novince Senua’s Saga: Hellblade II.

Letošní ročník The Game Awards byl napěchovaný k prasknutí. Geoff Keighley dokázal akci pozvednout na další úroveň, odhalení nové konzole je zajisté cenným zářezem, který nepochybně vypovídá o relevanci celé show. I letos však bylo patrné, že je samotné udílení cen upozaděno za představováním novinek ze světa videoher. Uvidíme, co si Geoff Keighley přichystá na příští rok. Hrejte s námi!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama