Co týden dal: Velké konzolové novinky
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Velké konzolové novinky

Co týden dal: Velké konzolové novinky

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

8. 12. 2019 16:00 11
Reklama

Po několika uvolněných víkendech se vracím na místo činu a pro dnešek střídám Kubu v pozici autora týdenního souhrnu. Druhý prosincový týden přinesl spoustu novinek ze všech konzolových světů, ke slovu se dostává Capcom s dalším pravděpodobným remakem oblíbené klasiky a zaujal i dotazník, se kterým přišel francouzský Ubisoft. Pojďme si zpříjemnit neděli stručným připomenutím posledních dní.

KONZOLOVÝ VESMÍR

Co týden dal: Velké konzolové novinky
i Zdroj: Hrej.cz

Lehčí, levnější a plně závislý na on-line službách. Přesně takový je Xbox One S All-digital. Experiment Microsoftu se zřejmě vyplácí, sázka na nižší pořizovací náklady a atraktivitu současné nabídky služeb Xbox Live a Xbox Game Pass v podobě konzole, která naprosto postrádá diskovou mechaniku, bude pokračovat i nadále. Alespoň to naznačují uniklé informace mluvící o pokračujícím vývoji projektu Xbox Lockhart, levnějšímu bratříčkovi očekávaného Xbox Scarlett. 

Nová konzole se má taktéž obejít bez mechaniky, výkonnostně se prý rovná PlayStationu 4 Pro a naplno ukáže možnosti připravované streamovací služby xCloud. Pro nové konzolisty, zdá se, velmi atraktivní kombinace. Uvidíme, jak se bude prodávat v praxi.

Největší konkurent PlayStation slaví velké jubileum. Populární “modrá” konzole je s námi už 25 let, poprvé nakoukla do hráčských obýváků ke konci roku 1994 v Japonsku. Na úspěch navázala společnost Sony v dalších zemích, postupně se z prvního, a především masivně úspěšného druhého PlayStationu stal celosvětový fenomén, který překonalo až Nintendo Wii. Následný zádrhel s přehnaně komplikovaným hardwarem PlayStationu 3 vyvážila velmi bohatá nabídka kvalitních exkluzivit, další trefou do černého je ale současná generace PlayStation 4.

Velkým úspěchem pro Sony byl i vstup na trh handheldů s PlayStation Portable. Svého času (před nástupem smartphonů) snad neexistoval hráč, který by v batohu hrdě nenosil Nintendo DS nebo PSP, druhý zmíněný ale jasně dominoval čistým hardwarovým výkonem. Nástupce PS Vita bohužel podobně populární nebyl a mimo Japonsko se jednalo spíše o propadák. Pravděpodobně i proto Sony o dalším handheldu neuvažuje a hodlá se soustředit na to, co dělá v současnosti. “Velké” konzole a VR.

Ani Nintendo nezahálí, svůj Switch konečně přináší na perspektivní čínský trh, kde dosud konzole působila pouze ve vrstvě šedé ekonomiky. To samozřejmě hráče příliš neomezovalo, jediným problémem byla absence podpory on-line služeb. A zdá se, že “legalizace” Switche se vyplatila, v prvních dnech se prý po konzolích jen zaprášilo a čínská komunita hráčů se, i přes zatím poměrně malý výběr her, prudce rozrůstá.

DOTAZNÍK ZLOMU

Co týden dal: Velké konzolové novinky
i Zdroj: Hrej.cz

Ubisoft nepatří ke společnostem, které by byly známy pro svůj přístup k zákazníkům, přeci jen se ale možná blýská na lepší časy. Zveřejnil totiž výsledky dotazníku týkajícího se Ghost Recon Breakpoint a slibují brzkou nápravu všech zmíněných problémů. A je jedno, jestli se týkají absence AI parťáků a vynuceného multiplayeru, nedostatku nového obsahu nebo oprav bugů.

V praxi tak Ubisoft přislíbil, že vylepší prakticky všechny aspekty hry a od základu přebuduje sociální složku. Obecně úpravy naznačují, že hráči touží hrát sami a bez zbytečných RPG prvků, otázkou je, zda se tím společnost bude i do budoucna řídit a co ji vlastně k vytvoření dotazníku vedlo. 

MÍT TO POD KONTROLOU

Co týden dal: Velké konzolové novinky
i Zdroj: Hrej.cz

Finští Remedy se po letech vrávorání opět pevně chopili otěží akčních her. Nedávno vydaný Control sice nepatří ke komerčně nejúspěšnějším hrám letoška, u kritiků ale boduje, náš David titul hájí na každém kroku a spokojenost prý panuje i ve Finsku. Za relativně smysluplné peníze, vyvinutá během rekordně krátké doby, totiž hra produkuje stabilní prodeje. Společnost je na svůj výtvor patřičně hrdá a tvrdí, že si zachovává střízlivý odstup, uvidíme tedy jak to ovlivní její budoucnost.

Zároveň ale řeší velké nedorozumění. V rozhovoru se totiž šéf značky Xbox Phil Spencer zmínil o tom, že hra brzy rozšíří nabídku služby Xbox Game Pass. Remedy ale rychle přispěchali s tvrzením, že to není pravda a s Xbox Game Pass Control nijak nespojují. Situace dosud vyřešena nebyla, zatím nám tedy nezbývá nic jiného, než věřit Remedy a Control ve službě neočekávat.

NEMESIS SE VRACÍ

Co týden dal: Velké konzolové novinky
i Zdroj: Hrej.cz

Resident Evil 2 na začátku letošního roku vyrazil hráčům dech. Téměř dvacet let starou klasiku dokázalo studio Capcom naprosto plnohodnotně převést do podoby moderní hry se vším všudy. Perfektní grafika, dynamická hratelnost, hutná atmosféra a osvědčený design, to vše dělá z RE2 hit. Bylo by tedy více než podivné, kdyby Capcom na úspěch nenavázal a podobnou péči nevěnoval dalšímu dílu značky.

Nabízí se následující, třetí díl s podtitulem Nemesis. Nejdříve Capcom lákal na letošní slevovou mánii obrázkem, který kromě postav ze všech moderních titulů vyobrazoval i hrdiny zmíněné trojky. V kombinaci se známým faktem, že japonské studio vyvíjí dosud neoznámený projekt byl remake Resident Evil 3 na spadnutí.

Ještě větší důkazy poskytl Capcom sám, když do japonské fotobanky nahrál tři obrázky s přebaly hry. Ty ukazují novou vizáž Jill, Carlose i samotného ústředního nepřítele Nemesis. Kromě oficiálních názvů v lokálních distribucích ale podrobnější informace nenabízí, otázkou samozřejmě zůstává, kdy bude hra oznámena.

Vánoce se nezadržitelně blíží, a s tím se vážou i redakční povinnosti a radosti. Konkrétnější detaily se dozvíte již brzy, zatím se však můžete těšit na další týden nabitý informacemi ze světa her a herních přístrojů. Nu, po dlouhé době mohu napsat onu kouzelnou hlášku. Hrejte s námi!



Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama