Doom lze hrát v NMS i na foťáku z roku 1998
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Doom lze hrát v NMS i na foťáku z roku 1998

Doom lze hrát v NMS i na foťáku z roku 1998

David Plecháček

David Plecháček

2. 12. 2019 12:23 5
Reklama

Jestliže je nějaká hra z minulosti populární co se týče nejrůznějších předělávek, je to jednoznačně Doom. Doom je absolutním miláčkem moderské komunity, která v jeho souvislosti vytváří první poslední. Nad kreativitou některých hráčů zůstává mnohdy rozum stát, což se ukazuje v následujících dvou případech.

Oba jsou odlišné a oba poukazují na to, jakým způsobem lze vlastně k původní klasice přistoupit. Začněme moderním pojetím. JP LeBreton, jeden z designérů Bioshocku, má Dooma evidentně v oblibě. Zároveň ale hraje No Man's Sky, a tak ho napadlo obě značky spojit. Z assetů NMS, především díky poslednímu updatu Synthesis, byl LeBreton schopný zreprodukovat populární mapu E1M1 z původní hry.

Samozřejmě se nejedná o předělávku jedna ku jedné, na druhou stranu si designér vystačil s tím, co mu Sean Murray nabídl v rámci hry a ničím jiným navíc. Na výsledek se můžete podívat na YouTube, ale můžete zároveň se můžete přesvědčit osobně. Lokace Doom E1M1 je totiž dostupná i všem ostatním, pokud hrajete na počítačích, a to na koordinacích 0DDC:0085:0469:0017. Pokud se nudíte, můžete nastavit kurz a letět vstříc novým zážitkům.

Už to nám samo o sobě přijde impozantní, na druhou stranu, JP LeBreton v porovnání s dalším projektem vypadá jako chudý příbuzný. Druhý směr, jak s Doomem naložit, totiž spočívá v předělávání původní hry. YouTube kanál LGR ale nezasahuje do hry jako takové, ale snaží se jí předělat v pozadí a spustit jí na úplně jiném zařízení. Na fotoaparátu.

Vlastně taková konverze není ani tak překvapivá, usoudíme-li, že Doom už běžel na bankomatech nebo třeba tiskárnách. Přesto si myslíme, že spustit hru na digitálním fotoaparátu z roku 1998 zaslouží uznání. To, co uvidíte v následujícím videu, je Kodak DC260 Zoom. Tehdy stála tisíc dolarů, a i když dnes vypadá spíše úsměvně, své uplatnění nalezla u šikulů, kteří z ní udělali herní přenosnou konzoli. Jak se hra ovládá? Příšerně. Co na tom, i tak mají autoři náš respekt.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama