Co týden dal: Večírek v Londýně
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Večírek v Londýně

Co týden dal: Večírek v Londýně

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

17. 11. 2019 16:00
Reklama

Znovu o Red Dead Redemption 2, znovu o Death Stranding. Jde zkrátka o dva naprosto zásadní tituly, které na sebe chtě nechtě poutají pozornost celého světa. Naštěstí se přihlásil také Microsoft z vlastní párty v Londýně, díky níž máme možnost mluvit také o jiných hrách.

KAPITÁLNÍ ÚLOVEK

Co týden dal: Večírek v Londýně
i Zdroj: Hrej.cz

Trable s PC verzí Red Dead Redmption 2 nenechal Rockstar jen tak bez povšimnutí a pustil se do oprav. V týdnu se utrápení kovbojové dokonce dočkali veřejné omluvy a příslibu lepšího technického stavu. Aby si Rockstar hráče trochu udobřil, obdrželi všichni, kteří hráli v prvním týdnu, speciální pončo, nějaké to jídlo a také munici. Může ale kus virtuálního hadru, zakonzervovaná zelenina a střelivo zdarma situaci zachránit?

Důležitější je fakt, že se situace s dalšími updaty skutečně zlepšila. Zamrzání a padání už není tak časté, hra je také znatelně plynulejší. Díky lepší optimalizaci si tedy hráči mohou dovolit v nastavení hry trochu vylepšit vizuální zážitek. To nejhorší už mají za sebou.

Zdá se tedy, že se v budoucnu v souvislosti s oblíbeným westernem budeme bavit především o tom, jak se hra proměňuje pod rukama šikovných moderů. Kdybych si měl tipnout, čeká nás velmi brzy záplava zpráv, jejichž obsahem budou informace o možnosti hrát za to či ono zvíře. Zatím jsme však ve fázi data miningu, kdy se teprve zjišťuje, co všechno je kódu hry ukryto. Prvním úlovkem je bájný sumec gigantických rozměrů, kterého se hráči doposud marně snažili chytit. Otázkou zůstává, kdy si za monstrum budeme moci zahrát.

První modifikace už jsou samozřejmě na světě. Zatím ale řeší ryze praktické věci. Jedna z nich dává možnost přeskočit celou první kapitolu. Zrovna úvodní pasáž ale patří mezi povedené části hry, těžko se tedy hledá pochopení pro hráče, kteří se jí snaží vynechat.

HRA ROKU?

Co týden dal: Večírek v Londýně
i Zdroj: Hrej.cz

Není žádné překvapení, že se o Death Stranding mluvilo i v uplynulém týdnu. Mluvil o něm samotný Hideo Kodžima. V rozhovoru pro italský server TGCom24 si postěžoval, že novinka ve Spojených Státech nedokázala oslovit dostatek hráčů. Kodžima si to celé vysvětluje tím, že je Death Stranging specifickou hrou, u níž je potřeba přemýšlet. Američané jsou podle něj v první řadě velcí fanoušci stříleček. Tento typ zážitku jim Death Stranding bohužel nedá.

Hře se tedy více daří v Evropě a Japonsku. A to i přes to, že byly recenze evropských kritiků v celkovém součtu daleko přísnější, než verdikty od Američanů. Nejhorší čísla pak hra nasbírala v Austrálii.

To v Japonsku zažívá historický úspěch. Magazín Famitsu udělil hře hodnocení 40/40, což je velká pocta. Plný počet bodů totiž od roku 1986 získalo pouze 26 titulů. V souvislosti s tím se objevila otázka, zda si Kodžima hodnocení nezasloužil tím, že do hry umístil postavy Hirokazy Hamamury a lišky Neckyho, které jsou s magazínem spjaty. Tomu se ostatně nevyhne ani Geoff Keighley. Známý moderátor má pod palcem videoherní Oscary. Přátelství s Kodžimou si velmi váží a často ho dává na odiv. O hře roku 2019 je tedy rozhodnuto. Nebo ne?

Kodžimu však určitě zajímá především to, jak si hra vede v prodejích. V Japonsku se jí daří skvěle. Podle informací z Game Data Library se podařilo prodat 200 tisíc fyzických kopií, čímž za sebou nechala tituly jako je Judgment nebo Sekiro.

FILMOVÉ OKÉNKO

Co týden dal: Večírek v Londýně
i Zdroj: Hrej.cz

Ježek Sonic si získal fanoušky po celém světě. Ať už kvůli roli v kresleném seriálu, nebo díky povedeným hrám, v nichž s velkou radostí pobíhal sem a tam. Není se tedy čemu divit, že řada příznivců vyjádřila nelibost vůči podivnému ztvárnění Sonica v traileru k chystanému filmu. Negativní emoce nakonec donutily filmaře k přehodnocení své vize. Paramount v týdnu nabídl nový trailer s přepracovaným Sonicem, jehož vzhled už tolik neuráží. Zdá se, že se podařilo splnit reparát, teď už jen změnit vizáž modrého ježka ve všech zbývajících scénách. Projekt je momentálně v dobrých rukách, novou podobu má na svědomí Tyson Hesse, tedy člověk stojící za uměleckou stránkou hry Sonic Mania.

Jednoduché to nemá ani seriálový Zaklínač. Autoři moc dobře vědí, že nemají šanci zavděčit se všem fanouškům jednoho z nejpopulárnějších RPG poslední doby. Snad i proto se o to vůbec nesnaží a jdou si vlastní cestou. V týdnu se dokonce zmínili, že vlastně ani nejde o fantasy. Slova pronesl Julian Parry, který dohlíží na vizuální efekty. Fantasy prvkům se během produkce záměrně vyhýbají. Proč? Protože na ně zkrátka nejsou prachy. Seriál tedy spadá spíše do žánru hororu. Už nyní se však počítá s tím, že půjde o velkolepý trhák. Netflix totiž potvrdil druhou řadu.

Objevila se také informace k filmu na motivy Uncharted. Do režisérského křesla před časem usedl Travis Knight, jemuž se nyní zřejmě podařilo přemluvit ke spolupráci Marka Wahlberga. Herec měl původně ztvárnit hlavní roli (Nathan Drake), od projektu se však distancoval. Roli tedy vzal Tom Holland. Návrat Wahlberga ale neznamená, že by Holland o roli přišel. Wahlberg totiž ztvární Victora Sullivana. Premiéra filmu je v plánu na konec příštího roku, snad Travis Knight dotáhne natáčení až k poslední klapce.

MICROSOFT PÁRTY

Co týden dal: Večírek v Londýně
i Zdroj: Hrej.cz

Microsoft si na čtvrtek naplánoval zahájení akce X019, na níž hodlal představit novinky pro hráče na PC a Xboxu. Hned v rámci úvodní prezentace potěšil například fanoušky série Age of Empires, ukázal totiž záběry z chystaného čtvrtého dílu. Bohužel jsme se ještě nedozvěděli, kdy hra vyjde.

To vývojáři ze studia inXile už jsou s RPG Wasteland 3 o kus dál a mohou si tedy dovolit prozradit konkrétní datum vydání. Zimní radovánky započnou 18. května.

Budovatelská strategie Planet Coaster udělá radost také majitelům konzolí, zábavní parky otevřou brány v létě příštího roku.

Velkou premiéru si střihlo francouzské studio Dontnod Entertainment. Představilo totiž nástupce adventurní série Life is Strange. Novinka nese název Tell me Why. Ústředními postavami jsou dvojčata Tyler a Alyson. I tentokrát bude francouzský tým dávkovat herní zážitek prostřednictvím samostatných epizod.

Novou značku představilo také studio Rare. Everwild se ani maličko nepodobá Sea of Thieves, krom krásných záběrů na faunu a floru neznámého světa jsme se však o novince příliš informací nedozvěděli.

Ukázal se také Flight Simulator. Studio Asobo zase dokázalo sebrat dech všem přihlížejícím. IGN pak přispěchali s třináctiminutovým videem, v němž jsou vidět známá evropská města.

Obsidian zase překvapil novinkou Grounded, kterou David popsal jako mix filmu Pidilidi a Fortnite. Kooperativní survival by se měl dostat do předběžného přístupu příští jaro.

Microsoft zároveň představil konkurenta pro závodníky Crashe, Sonica a Maria. KartRider: Drift má jednu velkou přednost. Za hru nemusíte utratit ani korunu.

Mluvilo se také o službě xCloud. Spuštění plné verze je v plánu na příští rok, knihovna se rozšíří o padesát her, přičemž zároveň dojde k propojení se službou Xbox Game Pass. Zajímavá je také informace o podpoře gamepadu DualShock 4, počítá se také s rozšířením do dalších regionů.

Show končila rozhovorem s Philem Spencerem. Ten mimo jiné prohlásil, že se fanoušci mohou i v budoucnu těšit na další novinky od first party studií. Zmínil se také, že na X019 rozhodně nevystříleli všechnu munici, další oznámení si nechávají v záloze.

Šéf Xbox divize poskytl také několik rozhovorů. Pro server Verge naznačil strategii ohledně další generace Xboxu. Z chyb kolem Xbox One si dle jeho slov vzali velké ponaučení. Uznal, že byla hloupost nabídnout méně výkonnější konzoli za vyšší cenu. PlayStation 4 na tom byl v těchto ohledech lépe. Project Scarlett si chtějí pohlídat.

Akce X019 naznačila, že to Microsoft s investicemi do videoher myslí opravdu vážně. Potvrzuje to ostatně sám Phil Spencer, když v souvislosti s Projectem Scarlett prohlásil, že jdou all-in. Uvidíme, komu se koncem příštího roku podaří do další etapy odstartovat lépe.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama