Jaký je potřeba internet ve Flight Simulatoru
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Jaký je potřeba internet ve Flight Simulatoru

Jaký je potřeba internet ve Flight Simulatoru

David Plecháček

David Plecháček

14. 10. 2019 11:45 1
Reklama

Nemusíte patřit mezi fanoušky létání, aby vás nový Flight Simulator nezajímal, nebo přinejmenším nefascinoval. Nová insider videa budou hráčům přibližovat, jak vlastně Asobo novinku vyvíjí a jak se bude hrát a co bude obsahovat. Na první z nich se nyní podíváme.

Lionel Fuentes působí ve francouzském studio jako šéf vývoje enginu, na němž Flight Simulator běží. Právě on se postavil před kameru nového videa, čímž dal najevo to, o čem první Insider Update bude. Především o technické stránce. Vývojáři při vývoji takové hry musí čelit několika problémům, z nichž tou největší výzvou je jednoznačně svět. Fuentes tak hovoří nejen o tom, odkud se data berou, ale i o tom, jak se zpracovávají, a jak vlastně budou vypadat u samotných hráčů, k nimž se dostanou skrze internet.

„Naše planeta se sestává z přírodních unikátů, i z ikonických staveb lidí, a ty všechny nesmí v naší hře chybět. Samozřejmě hned v úvodu jsme si uvědomili, jak je náš svět vlastně ohromný.“ Fuentes nicméně nehovoří jen o rozloze, jako spíše o množství dat, kterou reprezentují. Konkrétně se jedná o dva petabyty dat, v nichž jsou všechna města na Zemi a všechna letiště, kterých je přes 45 tisíc. A všechny silnice, všechny hory... To všechno čekalo na import do hry.

Díky tomu je ve hře možné dle VFR, visual flying rules, tedy díky orientačních bodů na mapě. Zjednodušeně řečeno až poletíte z Mnichova a uvidíte Prahu, máte asi představu, kam vás vaše letadlo zanese dál. „Až budete mít možnost, zkuste si třeba proletět nad vaším vlastním domem,“ říká vyslanec studia do kamery.

I tak ale vývojáři potřebovali ještě více dat. Kde rostou stromy, jak vypadají domy, jakou mají střechu. A k tomu posloužil cloud, Microsoft Azure. Nebudeme zacházet do detailů, ale s jeho pomocí bylo možné identifikovat, kde všude rostou stromy, zpřesnit generování domů a ty, které chyběly, Azure dokázalo dopočítat. A také dokázala zpřesnit a vylepšit satelitní obrázky z Bingu, které vývojáři používají.

To všechno ale dělá Azure za chodu. Otázkou tak zůstává náročnost na internetové připojení. I o tom ale byla řeč. Pochopitelně, čím větší bandwidth, tím lepší zážitek. „Tuto otázku jsme si kladli neustále. Teď tu chci odpovědět na tři nejčastější. Zaprvé, používáme adaptivní streamování,“ říká Fuentes. To znamená, že hra měří aktuální bandwidth a přizpůsobuje tomu data, která hra posílá. „Zadruhé, vyvinuli jsme i tak plný offline režim.“ Ten je ale podle vývojářů jen pro extrémní případy. Asobo syntetizovalo textury terénu, které se zřejmě vykreslí namísto všech dat, přičemž zůstanou data všech budov a toho, kde se nachází voda, v některých regionech i lesy. VFR je tak i v tomto režimu možné. „No a zatřetí, můžete si přednačíst (pre-cache) některé oblasti světa do zásoby a hrát je následně v offline režimu.“

Můžete se podívat na demonstraci toho, jak hra bude vypadat ve třech variantách. V offline režimu (na videu po sedmi minutách) v Seattlu, online v Paříží s některými generovanými budovami, a nejlepší kvalitu v New Yorku, která je založená na fotogrametrii. Video nabízí ještě více informací, takže se na něj můžete v případě zájmu podívat níže. Hra by měla vyjít v roce 2020. Dovolíme si závěrem takový bonbonek z diskuze pod videem, kde se někteří ptají, jak dlouho by vzhledem k takovým detailům Flight Simulatoru trvalo vytvořit automobilovou závodní hru, v níž byste mohli jet kamkoliv by se vám zachtělo. Jiní ale hledí ještě za další obzor a myslí, že je nasnadě lepší otázka – bude Matrix skutečný?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama