Co týden dal: Novinky z Jackson County
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Novinky z Jackson County

Co týden dal: Novinky z Jackson County

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

29. 9. 2019 16:00
Reklama

Byl to úrodný týden, jen co je pravda. Sony odbavila další epizodu State of Play, Microsoft samozřejmě nemohl za svým rivalem zůstat pozadu, takže se hned vzápětí pustil do prezentace Inside Xbox. Zbytek týdne pak patřil Ellie a Joelovi. Pojďme si to celé hezky rozebrat.

VRÁTÍ SE VITO SCALETTA?

Co týden dal: Novinky z Jackson County
i Zdroj: Hrej.cz

Týden pozvolna odstartovaly slibné náznaky nově vznikajících her. Měsíc před vydáním The Outer Worlds zřejmě v Obsidian Entertainment pomalu připravují další projekt. Studio totiž poptává čerstvou pracovní sílu, do týmu shání programátory, designéry, animátory, experty přes zvuk a světlo, scénáristy, zkrátka odborníky na vše podstatné, co výroba videohry obnáší. Popis pozic zároveň mnohé prozrazuje. Vývojáři by totiž v ideálním případě měli mít zkušenosti s Unreal Enginem, zmíněn je také souboj na blízko z pohledu první osoby, větvené dialogy nebo střídání dne a noci. Že by další poctivé RPG?

Obrysy získává také další Batman. Netopýří muž totiž o víkendu oslavil osmdesáté narozeniny. WB Games se chopili příležitosti a fanoušky namlsali na další eskapády temného rytíře. Do světa vypustili video, v němž je na budovu promítán notoricky známý symbol s netopýrem. Do videa několikrát problikne symbol, který podle spekulantů jasně odkazuje na takzvaný Soví tribunál.

Našince nicméně asi nejvíce zasáhla informace o registraci ochranných známek spojených se slavnou sérií Mafia. Konkrétně se jedná o značky Mafia 2 a MAFIA. Kroky Take-Two Interactive tedy dávají naději na remaster druhého dílu, zároveň by mohly naznačovat, že se práce na čtyřce opět rozběhly. Studio Hangar 13 je však stále zaměstnáno produkcí dosud neoznámeného titulu. Leda by se čtvrtého dílu chopil někdo jiný. Registrace ochranných známek také ovšem nemusí znamenat vůbec nic a ze strany Take-Two Interactive jde pouze o nutnou akci k zachování práv na tyto značky.

SONY DIRECT

Co týden dal: Novinky z Jackson County
i Zdroj: Hrej.cz

Majitelé konzolí PlayStation v úterý netrpělivě vyhlíželi desátou hodinu večerní. Na tento čas byla totiž naplánována premiéra další epizody State of Play, jejímž prostřednictvím Sony předala věrným zákazníkům důležité informace. Pojďme si tedy shrnout, co se v rámci videoprezentace urodilo.

Dvacetiminutovou prezentaci vykopl titul Humanity. Projekt od studia Tha nabídl v ukázce více otázek než odpovědí. V hlavní roli jsou lidé, hodně lidí, vlastně celé davy. Kdyby Gustave Le Bon vytvořil hru, vypadala by zřejmě přesně jako Humanity. Možnost manipulovat s frontami lidí bude hráčům nabídnuta někdy během příštího roku.

Následovala ukázka z chystaného Call of Duty: Modern Warfare, tentokrát šlo ale o záběry ze singleplayerové kampaně. Pár slov utrousil i kapitán Price, žijící legenda oblíbené herní série.

Vysokorozpočtovou military střílečku vystřídal malý mírumilovný počin od autorů Katamari Damacy. Studio Funomena tentokrát stvořilo svět plný nestabilních postaviček, které co chvíli vybuchují a odlétají, kam nechtějí. Hráči je musí najít a dopravit zpět domů. To je v kostce Wattam.

Příběh hlavního hrdiny netradiční adventury Arise: A Simple Story začíná tam, kde většina jiných hrdinů končí, tedy po smrti. Strastiplná cesta reflektuje důležité okamžiky života udatného seveřana.

Na prezentaci nemohly chybět ani tituly určené pro PlayStation VR. V tomto směru se obětoval nadějný policista Cole Phelps. Pro virtuální realitu je připraveno celých sedm případů oceňované detektivky L.A. Noire.

Že se pro účely prezentace chystá vydání dema chystaného remaku akční adventury MediEvil, se vědělo dávno před začátkem State of Play. Japonský PlayStation Store totiž stránku s demoverzí publikoval dřív, než měl. Daniel Fortesque pak skutečně vyrazil do boje hned po prezentaci.

Stratégy potěšila informace, že se šestá Civilizace chystá také na konzole. A to nejenom na PlayStation 4, ale také na Xbox One.

Sony se krom očekávaných her vytasila také s novou konzolí. Klid, nedošlo k představení nové generace. Jde o limitovanou edici PlayStation 4 Pro. Design odkazuje na chystanou novinku od Hidea Kodžimy – Death Stranding.

Následoval launch trailer k titulu z produkce kalifornského týmu Night School Studio. Afterparty by ostatně měla vyjít ještě letos, konkrétní datum vydání však paradoxně stále neznáme.

Ještě než se prezentace dostala do velkého finále, přišla pravidelná nabídka pro předplatitele služby PlayStation Plus. Virtuální sportovce potěší zdařilá simulace baseballu - MLB The Show 19, všechny ostatní pak remaster The Last of Us. To už bylo všem divákům jasné, co přijde dál.

Finiš patřil samozřejmě The Last od Us Part II. V tříminutovém traileru se ukázala devatenáctiletá Ellie, nechyběl však ani Joel. Konec nabité ukázky splnil přání všech fanoušků a zároveň potvrdil předchozí spekulace o datu vydání. The Last of Us Part II skutečně vyjde zkraje příštího roku, konkrétně 21. února.

CO NA TO MICROSOFT?

Co týden dal: Novinky z Jackson County
i Zdroj: Hrej.cz

Microsoft se snažil State of Play kontrovat vlastní prezentací zvanou Inside Xbox, jejímž prostřednictvím se snažil natočit světla reflektorů zpět na své vlastní platformy. Prezentace byla o hodinu delší než video japonského konkurenta, čas se podařilo nahnat například díky rozhovorům s vývojáři. Zaznělo také několik zajímavých informací.

Program Xbox Preview kupříkladu přivítá pirátské MMO Atlas. Pirátů je ostatně mezi majiteli Xbox One zřejmě docela dost, Sea of Thieves už pár desítek zdatných mořských vlků vychovalo. Snad se launch na Xboxu povede lépe, než tomu bylo v případě PC verze.

Na akci se mluvilo také o hře z dílny Bohemia Interactive. DayZ totiž brzy obdrží novou mapu. Možná si ještě vzpomenete na DLC Contact pro titul Arma 3, které vyšlo začátkem léta. Přineslo především singleplayerovou kampaň, v níž se zkoumaly okolnosti nečekané návštěvy mimozemské lodi. Vše se odehrávalo v rámci fiktivní země Livonia, nová mapa se pyšnila rozlohou 163 kilometrů čtverečných. A právě ta bude k dispozici také v DayZ.

Za zmínku stojí také The Outer Worlds. Hra se blýskla novým trailerem, který byl doplněn rozhovorem s vývojáři. Jak už bylo v tomto článku zmíněno, novinka od Obsidian Entertainment vychází příští měsíc, datum vydání je naplánováno na 25. října. Objevily se také trailery na řadu dalších her, ukázal se například Ghost Recon: Breakpoint, Code Vein nebo rozšíření pro druhého Hitmana.

Důležitá je skutečnost, že se Microsoft konečně osmělil a po vzoru Googlu brzy otestuje chystanou streamovací technologii xCloud. Otevřený test proběhne v USA, Velké Británii a Korei, přičemž první test proběhne pouze na zařízeních s Androidem. Jako zkušební králici poslouží tituly Halo 5: Guardians, Gears 5, Killer Instinct a Sea of Thieves.

V rámci prezentace padla také informace o nových přírůstcích ve službě Xbox Game Pass. Knihovnu rozšíří Dirt Rally 2.0, Saints Row IV: Re-Elected a Cities Skylines. Závěrem byli diváci pozváni na akci X019, která proběhne v Londýně v termínu od 14. do 16. listopadu. Microsoft slibuje premiéru nových titulů nebo setkání s vývojáři. Pokud se chystáte osobně, musíte si pořídit vstupenku za 19 liber. Nebo můžete sledovat živý přenos prostřednictvím služby Mixer.

Microsoft také představil Gold hry na říjen. Předplatitelé obdrží side-scrolling střílečku Tembo the Badass Elephant a multiplayerovou akci Friday the 13th.

POZOR, ZLÝ PES!

Co týden dal: Novinky z Jackson County
i Zdroj: Hrej.cz

Závěr týdne patřil The Last of Us Part II. Po State of Play se už mluvilo prakticky pouze o životě v Jackson County, o Ellie, Joelovi a zajímavých detailech očekávané hry. Příběh s časovou prodlevou navazuje na události prvního dílu. Ellie je o pět let starší, svět kolem sebe a jeho problémy tedy vnímá trochu jinak. V devatenácti letech prožívá krásný vztah s Dinou a v rámci možností se snaží vést poklidný život. Všichni ale víme, že nic takového ve světě Last of Us neexistuje.

Informace o hře probublávaly na povrch hlavně ve druhé polovině týdne, tedy po prezentaci pro vybrané novináře, která se uskutečnila v Los Angeles. Už ve čtvrtek se však Sony pochlubila desetiminutovým videem, v němž byly ukázány gameplay záběry z ukázek prezentovaných novinářům. Z nich je patrné, že Naughty Dog ždímají konzoli od Sony, co jen to jde. Grafika vypadá fantasticky, animace jsou zpracované s neuvěřitelným smyslem pro detail, dle slov účastníků prezentace navíc vše běželo bez jakýchkoliv zásadních problémů. Projížďka zasněženou krajinou nápadně připomíná úvodní scény z Red Dead Redemption 2, nutno dodat že i zde útočí na smysly hráče desítky pozoruhodných detailů.

Za zmínku stojí třeba skutečnost, že se Ellie v trávě nebo v křoví nikdy úplně neschová. Pokud se nepřátelé přiblíží příliš blízko, mohou jí odhalit. Tím spíš, když budou mít k ruce psisko. Agresivní vlčák je schopný sledovat pachovou stopu, což je hodně nepříjemné. Ellie může psa naštěstí odlákat šikovně odhozenou flaškou. Všechny postavy ve hře budou mít vlastní jméno, což by mělo vzbuzovat nepříjemný pocit, pokud je Ellie pošle na onen svět. Mezi sebou by navíc měly komunikovat, na smrt přítele mohou reagovat nepříjemným nářkem, což významně podtrhuje tíživost situace a také celkovou atmosféru.

Mělo by také zaznít, že půjde o dosud nejdelší hru, jaká kdy ve studiu Naughty Dog vznikla, herní doba se odhaduje na 20 až 25 hodin. S tím souvisí skutečnost, že vývojáři nedoručí multiplayer. Sice se na něm nějaký čas pracovalo, hra ale nebezpečně bobtnala pod rukama, což vyústilo v rozhodnutí soustředit se pouze na singleplayerovou část. Není však vyloučeno, že se režim pro více hráčů nedostane do hry někdy po vydání.

Na závěr jsem si nechal dobrou zprávu pro všechny tuzemské hráče. České zastoupení Sony PlayStation potvrdilo, že The Last of Us Part II vyjde také s českými titulky.

Je za námi poměrně nabitý týden. Týden, který si pro sebe ukradla Sony, potažmo studio Naughty Dog. Není se čemu divit, The Last of Us Part II bude jedním z posledních highlightů, který na konzoli PlayStation 4 zazáří. Pak už budeme pomalu vyhlížet příchod další generace. Na to je ale ještě čas. Mějte se krásně a Hrejte s námi!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama