Co týden dal: Nový koncept výstavy E3
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Nový koncept výstavy E3

Co týden dal: Nový koncept výstavy E3

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

22. 9. 2019 16:00
Reklama

Uplynulý týden dal jasně najevo, že nic netrvá věčně a vše se může velmi rychle změnit. Platí to i pro ikonickou E3, jejíž podoba se pravděpodobně už v příštím roce velmi zásadně promění. K lepšímu, nebo k horšímu? Na to už si musí každý odpovědět sám. Pojďme si zrekapitulovat to nejdůležitější, co se za posledních sedm dní stalo.

NEJISTÁ BUDOUCNOST

Co týden dal: Nový koncept výstavy E3
i Zdroj: Hrej.cz

Pravidelní návštěvníci americké výstavy E3 si během letošní návštěvy jistě povšimli, že celá akce maličko ztrácí dech. Přestože se výstaviště hemžilo nadšenci do videoher, prostory se oproti předešlým ročníkům zdály být o něco prázdnější. Není divu. V Sony se totiž rozhodli, že letos výlet do Los Angeles oželí, což krom hustoty zalidnění na výstavišti ovlivnilo i celkovou atmosféru celého veletrhu. Zákonitě tedy musely znovu oživnout spekulace ohledně relevance oblíbeného herního svátku.

Organizátoři z Entertainment Software Association se rozhodli se situací něco udělat. Přežije ten, kdo se přizpůsobí. ESA je na změny evidentně připravena. Podle plánů na příští rok by se měl veletrh proměnit v jakýsi festival se zaměřením na samotné hráče. V praxi to znamená, že se akce mnohem více otevře široké veřejnosti. Zatímco se v minulosti počítalo s 15 tisíci návštěvníky, příští rok se číslo navýší na 25 tisíc. Na nesnesitelně dlouhé fronty vyzrají návštěvníci speciální mobilní aplikací, jejímž prostřednictvím si mohou rezervovat konkrétní čas. A pokud by přeci jen ve frontě uvízli, mohou si vychutnat krásy takzvaného „queuetainmentu“, kdy budou o jejich pozornost soupeřit firmy s exkluzivními nabídkami vlastní produktů. Člověk si tedy vlastně sotva uvědomí, že v nějaké frontě čeká. Na místě bude navíc nespočet zaplacených influencerů a celebrit. Že se zapomnělo na novináře? Ale kdepak. Počítá se s tím, že se jeden den rezervuje pouze pro zástupce z řad médií a byznysu.

Plány se však mohou zase rychle změnit. Stále tedy není jasné, co se v příštím roce v Los Angeles odehraje. Téma jsme rozebírali také v aktuálním hpodu, kluci pevně věří, že to snad nebude tak hrozné. Rozhodně to nebude taková katastrofa, jako v případě nově oznámené hry Terminator: Resistance. Její děj se shodou okolností také odehrává v Los Angeles, akorát v roce 2028. Jacob Rivers se pokusí o záchranu svého života a následně i celého lidstva. Běžná rutina videoherních hrdinů, úkol by měl tedy zvládnout levou zadní. Terminátoři by snad neměli představovat velký problém, model T-800 je už dávno přežitý koncept. Pro polské studio Teyon je to již druhá hra podle filmu, snad se tentokrát zadaří lépe, než v případě Rambo: The Video Game.

DALŠÍ KLIENT NA SCÉNĚ

Co týden dal: Nový koncept výstavy E3
i Zdroj: Hrej.cz

Řadu hráčů v poslední době trápí plocha zaneřáděná ikonkami různých herních launcherů. Aktuální trend totiž velí mít pro své produkty vlastní spouštěcí program, jehož prostřednictvím v ideálním případě lze také nabídnout možnost tituly zakoupit. Netřeba vyjmenovávat všechny existující klienty. Jejich početné řady nově rozšířil další velikán herního průmyslu – Rockstar. Jako malé bolestné za stažení a instalaci Rockstar Games Launcheru nabízí dárek v podobě GTA: San Andreas. Do knihovny by se měly přidat všechny již zakoupené tituly z produkce Rockstaru, bez ohledu na obchod, kde byly pořízeny.

Proč potřebuje Rockstar vlastní launcher? Důvody se pravděpodobně nebudou lišit od pohnutek konkurence. Proč odevzdávat část z tržeb cizímu obchodu, když si produkt mohou prodat sami skrz vlastní platformu? Tituly z produkce Rockstaru jsou natolik atraktivní, že nepotřebují získávat pozornost na Steamu, případně na Epic Games Storu.

Druhý jmenovaný by jistě hry od Rockstaru ve virtuálních regálech velmi rád vystavil. Za novinku by byl určitě také ochoten nabídnout zajímavou částku výměnou za exkluzivitu. O tom, kolik je Epic ochoten zaplatit, se doposud zatím pouze spekulovalo. Mlčení prolomila až společnost Digital Bros, která stojí nad vydavatelem 505 Games. Koncem týdne zveřejnila informaci, že měsíc před vydáním hry Control obdržela od Epicu přibližně 10,5 milionu dolarů.

Hezká částka, v případě Rockstaru by se však Epic musel snažit mnohem víc. Za exkluzivitu PC verze Red Dead Redeption 2 by se zřejmě nedoplatil. Spuštění Rockstar Games Launcheru by ostatně mohlo být vnímáno jako přípravný manévr před jejím oznámením.

Navíc tomu bude již rok od chvíle, kdy western vyšel. Je tedy nejvyšší čas. Hře se stále velmi dobře daří. Red Dead Online nedávno nabídl hráčům nové profese, stále tedy mají něco na práci. Tento týden navíc narazili na velmi podezřelou NPC postavu, jejíž mrtvolná vizáž připomněla sympaťáky z rozšíření pro první díl. Obdrží také dvojka něco ve stylu Undead Nightmare?

TOTÁLNÍ VÁLKA

Co týden dal: Nový koncept výstavy E3
i Zdroj: Hrej.cz

Během týdne došlo také na oznámení dalšího dílu série Total War. Podle všeho by nemělo jít o plnohodnotný díl, nýbrž malý levoboček. Možná si ještě vzpomenete na Total War Saga: Thrones of Britannia. V podobném duchu se ponese Total War Saga: Troy. Jak už název napovídá, na vlastní zuby okusíme, jaké bylo dobývání města Tróje.

Mýty a legendy však tentokrát zůstanou stranou. Vývojáři chtějí nabídnout realistickou rekonstrukci konfliktu. Hráči si samozřejmě budou moct vybrat, zda se postaví na stranu Řeků, nebo Trojanů. Ideálně zkusit obě. K dispozici by mělo být celkem osm hrdinů, jejichž jménem lze drancovat okolí Středozemního moře. 

Novinka chce také představit nový „Gods and Favor” systém. Bohové tentokrát nebudou přímo ovlivňovat dění, víra v boha se projeví v bonusech pro konkrétní frakci. Výhodou může být například rychlejší získávání surovin, nebo silnější vojáci na bojišti.

Total War Saga: Troy vyjde na Steamu někdy během příštího roku, konkrétní datum vydání zatím neznáme.

POZVÁNKA OD SONY

Co týden dal: Nový koncept výstavy E3
i Zdroj: Hrej.cz

Jak jsem již zmínil výše, Sony se od letošní E3 nekompromisně distancovala. Fanouškům nezbývá, než akceptovat nový styl komunikace, který japonská společnost zavedla v březnu tohoto roku. Zatím jsme viděli tří videoprezentace State of Play. Sony v týdnu prozradila, že se další epizody dočkáme již příští úterý.

Ze strany Sony pro jistotu přišlo také upozornění, že se ani tentokrát nebude diskutovat o nové generaci konzole PlayStation. Na to je zřejmě stále příliš brzy. Prezentace tedy bude v první řadě o chystaných titulech. S jistotou víme, že se ukáže The Last of Us Part II. Skutečnost totiž potvrdilo studio Naughty Dog. Vypadá to, že je Ellie připravena na další kapitolu strastiplného příběhu. Čeká nás tedy minimálně trailer. Další informace o hře bychom se mohli dozvědět také z chystané tiskové konference v Los Angeles. Uskuteční se také v úterý, pouze dva dny před nechvalně proslulým „Outbreak Day”, tedy dnem, kdy život ve světě The Last of Us postihl zákeřný virus. Snad se tedy konečně dozvíme konkrétní datum vydání. Potvrdí se spekulace o únoru příštího roku?

State of Play se však určitě nebude věnovat pouze The Last of Us. Sony má z čeho vybírat. Nabízí se Ghost of Tsushima, Concrete Genie, Dreams, blíží se také datum vydání Death Stranding. Nebo se snad objeví něco od Insomniac Games? Kalifornský tým se totiž nedávno zařadil do portfolia japonské společnosti. Takže nový Spider-Man? Nebo snad Ratchet & Clank? Ve hře je dokonce i Sunset Overdrive. Šúhej Jošida totiž v týdnu potvrdil, že Sony k této značce vlastní veškerá práva. Neřekl už ale, jaké s ní mají plány. Vzhledem k fenomenálnímu úspěchu Spider-Mana je nicméně téměř jisté, že má pavoučí muž přednost. I na něj je však zřejmě příliš brzy.

Velké věci se dějí také v redakci. S Pavlovým návratem skončila Davidova prozatímní vláda, zároveň však nastala ta samá situace, jelikož se David odjel patřičně zrekreovat. Střídání proběhlo také zde. Od Tadeáše přebírám štafetu, novinkové souhrny budu připravovat i v příštích týdnech. Závěrem už zbývá říct jediné: Hrejte s námi!

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama