Výherce FWC se stal obětí swattingu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Výherce FWC se stal obětí swattingu

Výherce FWC se stal obětí swattingu

Radek Raudenský

Radek Raudenský

13. 8. 2019 12:03 5
Reklama

Být známou osobností není lehké. Už dávno o tom ví své herci, zpěváci, umělci, ale současná doba přidala do této skupiny i youtubery, influencery či streamery. Právě u poslední zmíněné skupiny se rozmohl velký nešvar, a tím je swatting.

Tento problém se objevuje téměř výhradně v USA. Pokud nějaký člověk zjistí, kde daný streamer bydlí, zavolá na policii a řekne, že se v tomto domě nachází člověk se zbraní či jiné nebezpečí. Policie na toto místo následně povolá SWAT, tedy speciální jednotku, která se s ničím nemazlí.

Většina případů naštěstí končí bez větších problémů či zranění. Když ještě policie neměla s těmito „vtípky“ zkušenosti, daného člověka skutečně zaklekla a odvezla na stanici. V roce 2017 se mezi dvěma hráči Call of Duty rozhořela hádka, po které Tyler Barriss zavolal na protihráče Andrewa Finche policii. Tvrdil, že Finch vyhrožuje své rodině pistolí a celý dům polil benzínem. Jeden z policistů po příjezdu na místo Finche po otevření dveří postřelil. Finch pak bohužel na následky zranění zemřel. Barriss následně dostal pokutu 500 tisíc dolarů a 20 let odnětí svobody. Už tehdy bylo jasné, že volat na někoho SWAT není rozhodně sranda.

Ale swatting bohužel stále pokračuje. Nejnovější případ se týká 16 letého výherce Fortnite World Cup Kyle „Bugha“ Giersdorfa. Ten streamoval Fortnite, do pokoje mu ale najednou vešel jeho otec a řekl mu, že k domu přijeli policisté se zbraněmi. Celá situace byla naštěstí poklidná, jelikož jeden z policistů žil v blízkém okolí Giersdorfa, tudíž ho znal a navíc byl i obeznámen s pojmem swatting. Po 10 minutách tak Giersdorf mohl v klidu usednout zpět k počítači.

I tak se ale jedná o strašidelný zážitek a znovu se rozjíždí debata nad tím, jak swatting řešit. Například v Seattlu již funguje registr, kam se mohou streameři, kteří se obávají hrozby swattingu, přihlásit a být tak proti tomuto nešvaru chráněni. V Kansasu je zase za swatting trest minimálně 10 let odnětí svobody. Snad se již „fanoušci“ nedostanou jen tak lehce k osobním údajům streamerů a tyto případy se již objevovat nebudou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama