Češi spolupracují s tvůrcem The Sims
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Češi spolupracují s tvůrcem The Sims

Češi spolupracují s tvůrcem The Sims

Patrik JeIínek

Patrik JeIínek

19. 7. 2019 10:15
Reklama

Ani přes všechny nesporné úspěchy, jakých zvládl český herní průmysl za poslední dobu dosáhnout, jsme si stále úplně nezvykli na to, že bychom si našince spojovali s velkými zahraničními jmény. O to více překvapující tedy byla novinka, že studio Madeo, sídlící ve Zlíně, spolupracuje spolu s jedním z otců značek jako je The Sims, SimCity nebo třeba Spore na zcela novém mobilním titulu.

Tou legendární osobou má být herní veterán a designér Will Wright. Jeho jméno je v herních kruzích poměrně dobře známo. A aby také ne, když stál za vznikem studia Maxis, které si právě nejčastěji spojujeme se simulací každodenní rutiny Simíků. A cože tedy je tím tajuplným projektem, na kterém celá spolupráce stojí a padá?

Jelikož zvyk je, jak je známo, železná košile, tak se to samé dá prohlásit i v případě pana Wrighta, který se i nadále chce se svým novým Proxi prosadit na trhu simulací a navrátit se zpět na výsluní po více jak desetileté vývojářské pauze. Nebude se však už jednat o malichernosti běžného života, plánování rodiny nebo budování infrastruktury vašeho města. Nic podobného v Proxi nenajdete. Myšlenka Proxi spočívá totiž v něčem docela jiném. Nakonec právě myšlenky a vzpomínky jsou právě tou alfou a omegou, která dělá Wrightův nový projekt zcela unikátním a revolučním. Smyslem je totiž věrně simulovat fungování hráčova mozku. Wright dokonce hodlá se svým týmem z Gallium Artists zajít až tak daleko, že se pokusí i o odhalení hluboko ukrytých myšlenek, jež sídlí v podvědomí samotného hráče. K tomu mu má ostatně dopomoct i sofistikovaná umělá inteligence. Jak tento systém má fungovat, nebo jak si ho vůbec lze představit v jakékoli funkční podobě, to upřímně netušíme. Jestli vám tedy tento nápad připadá jako sci-fi, tak vězte, že rozhodně nejste jediní.

A jak v tom celém vlastně figurují zmínění Češi? V rámci designérské soutěže Proxi Art Challenge, která proběhla již pár měsíců nazpět, bylo úkolem účastníků zreplikovat tři své vlastní vzpomínky a zhmotnit je co nejvěrněji ve virtuální podobě za využití enginu Unity. Jak asi uhodnete členové studia Madeo nejen, že se svým projektem Moments of Life uspěli, ale dokonce obsadili i první příčku a tím tak pro sebe získali možnost spolupráce se samotným Wrightem, kterého dle svých slov již dlouho obdivovali. Je ale asi na místě říci, že se spolupráce s jejich idolem možná ukázala být obtížnější, než jak si ji původně vysnili. „Nebylo lehké sestavit ten správný tým, který by vyhovoval vysokým nárokům Willa Wrighta. Všechno bylo od výhry v procesu, ale reálné práce se rozběhly až teď,“ prohlásil Martin Landsberger ze studia Madeo. Na oficiálních stránkách titulu prozatím stále visí informace, že by Proxi měl vyjít na podzim letošního roku, ale jelikož je Wright proslulý puntičkář, může se datum ještě opakovaně změnit. My samozřejmě přejeme našim rodákům v jejich práci hodně štěstí a už jsme opravdu zvědaví, co se z Proxi v budoucnu vyvrbí, protože o něčem podobném pravděpodobně jen tak znovu neuslyšíme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama