AMD roste, v Asii díky Ryzenu předčilo Intel
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka AMD roste, v Asii díky Ryzenu předčilo Intel

AMD roste, v Asii díky Ryzenu předčilo Intel

David Plecháček

David Plecháček

17. 7. 2019 10:20 7
Reklama

Na poli herních zařízaní dochází v posledních k malé, přesto ne tak překvapivé revoluci. S vydáním nových procesorů se AMD dostává do hledáčku hráčů. Jejich nové Ryzeny 3000 dosahují podobných výsledků jako procesory od Intelu, ale za výrazně nižší cenu, což některé hráče doslova nutí k upgradu vlastního PC i za cenu změny preferencí co se týče značky.

Dlouhá léta má Intel mezi hráči výsostné postavení, jenže jeho vývoj nových procesorů jde pomalu. Prozatím šlo hlavně o technologie, ale AMD se dostává do vedení i prodejně. Může za to 7nm technologie, o níž si konkurence může zatím jen nechat zdát, zatímco AMD už pouští vlastní produkty na trh. Na přesná globální čísla si musíme ještě nějaký čas počkat, soudě podle dat z Asie je ale změna na první pohled viditelná.

Data zveřejnila společnost Danawa Research, výzkumná a analytická společnost, která je složkou společnosti Danawa, jež sama hardware prodává a například v Jižní Korei má největší podíl na trhu. Počínaje pondělím, 8. července, se prodeje komponentů od AMD více než zdvojnásobili, za což může launch nových čipů. Další dny, tedy v době, kdy internet zaplavovaly další a další výkonnostní testy srovnávající AMD a Intel, zájem o novinku od AMD rostl, přičemž v současné době se karta naprosto obrátila a po procesorech Ryzen je větší poptávka v poměru 4:1 vůči Intelu.

Danawa Research sleduje i to, po jakých modelech je největší hlad. Nejpopulárnější je jedna z výkonnějších variant, Ryzen 7 3700X, po níž zatoužilo 10 procent hráčů, následuje slabší verze Ryzen 5 3600 (8.23 %), a vzhledem ke zlevnění boduje i starší Ryzen 5 2600 (7,5 %). Ultimátní řešení, tedy Ryzen 9 3900X, volí necelých pět procent hráčů (data za první týden prodejů, pozn. red.). Poměr je tak mnohem více diverzifikován, na rozdíl od Intelu, který sází především na i7-9700K a slabší i5-9400.

Možná, že si myslíte, že jde jen o krátkodobý skok, ale situace je poněkud složitější. Co se týče asijských trhů, s procesory Ryzen se začal vyrovnávat podíl na trhu obecně. Zatímco ještě na konci roku měl Intel poměrně dominantní roli, kdy jeho procesory drželo 72 procent majitelů, dnes už je situace nakloněná - těsně - na stranu AMD. Ve světě sice situace není tak dramatická, přesto je evidentní posun i globálně. Databáze PassMark například uvádí, že AMD roste nejrychleji za posledních pět let a jen za poslední rok podíl AMD vzrostl mezi hráči o sedm procent (a logicky o stejné procento klesl podíl Intelu). I tak si Intel drží dominantní více než dvoutřetinové zastoupení na trhu.

Abychom ale nepsali jen o tom, jak se AMD daří, hovoříme jen o souboji s Intelem na poli procesorů. Stejně firma ale soutěží s jiným rivalem, společností NVIDIA, i na poli grafických karet. I přestože se i tam snaží držet krok, zdaleka zde není tak úspěšná. Posledním nezdarem jsou prodeje dosud nejvýkonnější AMD karty, Radeon VII. Dle posledních zpráv se zdá, že se po půl roce přestane prodávat. AMD se tak evidentně bude soustředit na novější model a na Radeon VII bude chtít raději zapomenout.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama